Hyppää sisältöön
Takaisin listaukseen
Järvenpäättäjät

Järvenpää erilaisia lukemisen taitoja tukemassa

YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää vietetään tänään torstaina 8.9.2022. Päivän tarkoitus on muistuttaa niin lukutaidon kuin koulutuksenkin tärkeästä roolista hyvinvoinnille ja ihmisten mahdollisuuksille pärjätä elämänsä eri tilanteissa.

Lukemalla on mahdollista kehittää itseään ja kykyään ymmärtää sangen monimutkaista maailmaamme. Perinteisen lukeneisuuden ohella on kuitenkin myös muita lukutaidon muotoja, jotka kaipaavat huomiotamme.

Muun muassa päivittäin kuluttamamme mediasisältö on laajentunut nopeasti kuluneiden vuosikymmenten aikana. Vastaavaa ”informaation hyökyaaltoa” saa historiasta etsiä – ja etsintä olisi turhaa. Internetin tuomat sisällöt niin tietokoneiden, tablettien, älypuhelimien kuin nykyään myös esimerkiksi älykellojen ruutuihin tuovat informaatioähkyä ja hämärtävät taitavasti sisällöntuottajien välisiä eroja.

Olemme pitkään tottuneet lukemaan television ja lehtimedian ammattilaisten tuottamaa sisältöä, mutta nykyisin muita kiinnostavaa sisältöä voi luoda kotioloissa kuka vain. Samalla vastuu lähdekriittisyydestä ja esitettyjen väitteiden tarkistamisesta siirtyykin lukijalle. Sanomalehdissä vastuu on kuitenkin ollut toimituksella, päätoimittaja ylimpänä lehden sisällön vastuuhenkilönä.

On siis huolehdittava myös kriittisestä lukutaidosta eli kontekstin ja sisällöntuottajan motiivien ymmärtämisestä.

Toisaalta myös toistemme parempi ymmärtäminen vaatii omanlaistaan lukemisen ja tulkitsemisen taitoa.  Esimerkiksi auttamistyö edellyttää, että ymmärrämme toisiamme ja toistemme tarpeita. Se vaatii ihmisten lukutaitoa ja kykyä kunnioittaa toistemme perusteltuja mielipiteitä.

Kaupunginvaltuustomme hyväksyi kesäkuussa Järvenpään uuden, vuoteen 2030 tähtäävän strategian vision, mission, arvot sekä keskeiset painopisteet. Yhdeksi painopisteeksi kohotimme ajoissa auttamisen.

Järvenpää kykenee auttamaan kaupunkilaisiaan ajoissa, jos toiminnallamme tuetaan kaikkien näiden lukutaitojen juurtumista kaupunkilaisten osaamiseen. Näin tarjoamme järvenpääläisille kantavat siivet arkeen.

Henri Kontkin
kaupunginvaltuutettu
FM (historia)

Järvenpäättäjät-blogissa kaupunkimme luottamushenkilöt kertovat lähellä sydäntään olevista, meille kaupunkilaisille tärkeistä asioista.

Kirjoittaja:

Henri Kontkin

Kirjoittaja:

Henri Kontkin

Footer is loading...