Hyppää sisältöön
Takaisin listaukseen
Järvenpääkirjoitus

Mestariyhtiöiden blogi: Kiertotalous edistyy rohkealla tekemisellä kokemuksia kartuttaen

Kansainvälistä kierrätyspäivää vietetään 18.3. Päivää on vietetty vuodesta 2018 alkaen ja sen tarkoituksena on muistutella luonnonvarojen säästämisestä ja kierrätyksen merkityksestä.

Itselleni kierrätys ja kiertotalous ovat läsnä joka päivä arjessa. Lajittelun lisäksi hyödynnämme hankintojen yhteydessä sujuvasti käytettyjen tavaroiden verkkosivustoja. Ne ovat kehittyneet valtavasti viime vuosien aikana, palveluun ja käytettävyyteen on todella panostettu. Monen asian saa hankituksi yksinkertaisemmin, logistisesti tehokkaammin ja vielä edullisemmin kuin kaupan hyllyiltä. Siirrämme myös meille tarpeettomaksi jääneet tavarat toisten aarteiksi palveluiden kautta.

Iloitsen myös siitä, että lapsilleni tämä tapa toimia on arkipäivää, se on heidän tulevaisuuttaan. Viime viikolla innostuimme yhdessä koko perhe uutisesta, jossa sovelluksen avulla voi kerätä pisteitä palautetuista sipsipusseista ja ketsuppipurkeista. Perunalastuja voi siis lasteni mukaan huoletta syödä useammin ja ketsuppia lisätä vaikka kalakeittoon, kunhan sovellus on käytössä.

Myös Mestaritoiminnalla kierrätys ja kiertotalouden edistäminen ovat ajankohtaisia teemoja ja yksi keino olla mukana ilmastotalkoissa. Työmaillamme jätteet kierrätetäänkin jo tehokkaasti.

Kiertotalouden perimmäinen tarkoitus on hyödyntää käytössä olevat tuotteet tai materiaalit mahdollisimman monipuolisesti ja pitkään. Laajemmin katsottuna kiertotalouden tavoitteena on, että uusien hankintojen sijaan hankitaan palveluita, joissa omistamisen sijaan hyödynnetään jo olemassa olevia ratkaisuja.

Sitran julkaisun mukaan Suomella on hyvät edellytykset olla suunnannäyttäjä kiertotalousyhteiskunnan edistäjänä ja me suomalaiset olemmekin myös kansainvälisesti onnistuneet niittämään mainetta erilaisissa kiertotalousratkaisuissa eri teollisuuden osa-alueilla.

Jätelaista, valtioneuvoston asetuksesta ja maankäyttö- ja rakennuslainsäädännöstä tulee suoraan ohjauksia kiertotaloustoiminnan edistämiseen rakennushankkeissamme. Jätelain ensimmäisenä tavoitteena on vähentää jätteen syntyä, ja toisena on pyrittävä hyödyntämään syntyvän jätteen määrää. Vasta viimeisenä vaihtoehtona on syntyneen jätteen toimittaminen loppukäsiteltäväksi jäteasemille.

Laki asettaa myös suoraan tavoitteita. Esimerkiksi rakentamishankkeen aikana syntyneen jätteen hyödyntämistavoite on 70 %. Jotta tavoitteeseen päästään, tulee jokaisen työmaan jätteiden käsittelykokonaisuuksien olla hyvin suunniteltuja. Myös osaamista, ymmärrystä, sisua ja halua tarvitaan.

Kiertotalousmateriaaleista valmistettujen tuotteiden osalta kokeiluja pitäisi toteuttaa rohkeammin. Vaihtoehtoja on, mutta koska kokemuksia esimerkiksi materiaalien elinkaaresta on vähän, ollaan valintojen kanssa syystäkin varovaisia. Toteuttamissamme hankkeissa yhtenä tavoitteena on kuitenkin aina kestävyys ja laatu. Mestaritoiminnan näkökulmasta suunnitteluratkaisut ja suunnittelun ohjaus ovat avainasemassa näiden asioiden edistämisessä. Myös tilaajan ohjaus ja tavoitteet vaikuttavat hankkeiden aikana tehtyihin valintoihin.

Kiertotaloudesta on puhuttu jo useiden vuosien ajan. Keskustelua on paljon ja se on hyvä asia. Keskustelemalla, jakamalla ja vaihtamalla tietoa opimme toisiltamme ja kannustamme koko ekosysteemiä tarttumaan tulevaisuuden ratkaisuihin.

Hyvää kansainvälistä kierrätyspäivää kaikille!

Hanna Pölkki
Johtaja, kiinteistöjohtamisen vastuualue


Blogi julkaistu alun perin Mestariyhtiöiden sivuilla.

Kirjoittaja:

Hanna Pölkki

Kirjoittaja:

Hanna Pölkki

Footer is loading...