Hyppää sisältöön

Tapahtumakaupungissa voi tehdä paljon ympäristöystävällisiä valintoja

Järvenpäässä tapahtuu ympäri vuoden. Tapahtumat elävöittävät, näkyvät ja kuuluvat katukuvassa ja tapahtumapaikoilla. Ne ovat myös tärkeitä alueen elinkeinolle palveluista, majoituksesta ja kuljetuksista alkaen. Siksi Järvenpää haluaakin tukea ja kannustaa tapahtumia. Vilkas kaupunkielämä ja kukoistava kaupunkikulttuuri ovat osa myös uutta kaupunkistrategiaa, ja tapahtumien ympäristötyö on yksi tuen muoto kulttuurin tekijöiden ja kokijoiden kaupungissa.

Ihmisiä viettämässä aikaa kesäisessä puistossa.
Tapahtumapaikalle on helppo tulla julkisilla, jos se sijaitsee keskustassa. Järvenpääjuhlassa uusi tapahtumapaikka sijaitsi aivan juna-aseman kyljessä kirjaston puistossa. Kuva: Aleksi Nurminen.

Tunnetuimpia ja isoimpia järvenpääläisiä tapahtumia ovat Värinää, Järvenpää-päivä, Puistoblues, Meidän Festivaali ja Järvenpää Soi -kaupunkifestivaali. Tämän lisäksi tapahtumia järjestetään paikallisesti ympäri kaupunkia. Kävijöitä on useista sadoista useisiin tuhansiin – järvenpääläiset ovat ottaneet tapahtumat omikseen.

Tapahtumat haluavat tehdä ympäristötyötä

Lapsia polkupyörien päällä, takana tumma telttarakennelma.
Polkuvoimalla energiaa keikkapaikalle, Järvenpääjuhla 20.8.2022. Kuva: Aleksi Nurminen.

Tällä hetkellä akuutisti koko yhteiskuntaa koskettava maailman ympäristökriisi on saanut myös tapahtumanjärjestäjät ottamaan vastuullisuuden tekemisensä keskiöön. Monilla tapahtumilla on ympäristöohjelma tai virallisen tahon myöntämä ympäristösertifikaatti, kuten Ekokompassi. Tapahtumien hiilijalanjälkeä seurataan ja pyritään erilaisin toimin pienentämään. Tapahtumien päästöt syntyvät useiden tutkimusten mukaan pääasiassa artistien ja yleisön liikkumisesta. Kansainvälinen esiintyjä lentää Suomeen ulkomailta, tai kotimainen artisti matkustaa satoja kilo-metrejä maata pitkin. Monet tapahtumat ovatkin alkaneet kompensoida lennoista ja muusta matkustamisesta johtuvia päästöjä. Päästöjä syntyy myös tavaroiden ja tekniikan kuljetuksista, sähkönkulutuksesta ja ruokapalveluista. Tapahtumat haluavat olla hiilineutraaleita tai jopa hiilinegatiivisia. Hyvällä ennakkosuunnittelulla on mahdollista tehdä ympäristöystävällisiä valintoja, kuten minimoida kalusteiden ja tekniikan kuljetukset tilaamalla ne mahdollisimman läheltä tapahtumapaikkaa.

Yhdessä kohti kestävämpää kaupunkia

Järvenpään kaupunki on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuonna 2035. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on kaupungissa tehty Resurssiviisas Järvenpää -tiekartta. Osana näitä suunnitelmia on myös päätetty kehittää kaupungissa järjestettävien tapahtumien ekologista ja sosiaalista kestävyyttä. Ympäristöministeriön rahoittama Kestävät tapahtumat -hanke kestää vuoden 2023 toukokuuhun saakka. Hankkeessa toimii kaupungin asian-tuntijoiden lisäksi laaja joukko paikallisia kulttuuri- ja liikuntayhdistyksiä, yrityksiä sekä kansalaistoimijoita. Tämä joukko kehittää niin omaa toimintaansa kuin ideoi yhteistä mallia kestävälle tapahtuma-tuotannolle. Keväällä 2022 järjestetyssä tulevaisuustyöpajassa toimijat kertoivat, että kaupunkiin toivotaan kehitettävän selkeäsanaiset ja helposti noudatettavat tapahtumien ympäristöohjeet. Ohjeidenensimmäistä versiota testattiinkin elokuun Järvenpääjuhlassa. Kesän 2022 aikana on selvitetty Puistobluesin hiilijalanjälkeä kävijäkyselyiden avulla. Lisäksi Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry:n tapahtumavastaavat ovat laskeneet toiminnasta syntyneitä päästöjä, kuten kuinka monta kiloa erilaisia jätteitä syntyi tapahtuman aikana. Loppusyksystä julkaistavat tulokset auttavat konkreettisella tavalla Puistobluesia kehittämään omaa toimintaansa ja samalla pienentämään tapahtumasta syntyviä päästöjä. Meidän Festivaali on edelläkävijä ympäristöasioiden huomioimisessa ja festivaali pyrkii olemaan hiilineutraali jo vuonna 2025. Festivaalilla on ollut Ekokompassi tapahtuma -ympäristöjärjestelmä jo vuodesta 2016, ja tapahtuman taiteilijat ja henkilökunta syövät festivaalilla vain kasvis- ja kalaruokaa. Kaupunki selvittää Kestävät tapahtumat -hankkeen aikana, miten festivaalin käyttämiä kaupungin omistamia tapahtumapaikkoja, kuten Järvenpää-talo, voitaisiin kehittää ympäristöystävällisemmäksi.

Voit lukea lisää Meidän Festivaalin vastuullisuusteoista: www.meidanfestivaali.fi/ yhteystiedot/vastuullisuus/ymparisto

Musiikkiyhtye soittamassa lavalla, edessä katsojia nurmikolla kuuntelemassa.
Lavan tarvitsemaa energiaa tuotettiin aurinkopaneeleilla. Kuvassa esiintyy Plutonium 74. Kuva: Aleksi Nurminen.

HYVÄLLÄ OMALLATUNNOLLA TAPAHTUMAAN

Tapahtumiin liittyy paljon välillisiä päästöjä, jotka syntyvät asiakkaiden tekemistä valinnoista. Jos olet hankkinut liput tapahtumaan, voit ensiksi selvittää tapahtuman verkkosivuilta millaiset ovat saapumisohjeet.

Selvitä, onko tapahtumassa pyöräparkki, bussikuljetus lähimmältä juna-asemalta tai sijaitseeko tapahtuma niin keskustassa, että voit kävellä sinne juna-asemalta. Jokainen kotiin jätetty auto vähentää tapahtuman hiilijalanjälkeä. Mieti siis, onko juuri sinun mahdollista saapua tapahtumapaikalle tällä kertaa julkisilla kulkuvälineillä, vaikka matka-aika olisikin pidempi tai hankalampi kuin autolla.

Valitsemalla kasvisaterian teet myös ympäristöteon. Ruokahävikin välttäminen on sekin tärkeää sekä roskien lajitteleminen oikeisiin astioihin. Useissa ulkoilmatapahtumissa voit täyttää oman vesipullon vesipisteellä.

Kannustamme asukkaita ajattelemaan, että jokainen teko ja tekijä on tärkeä. Ympäristö on meidän kaikkien yhteinen asia. Muutamilla pienillä teoilla onkin suuri vaikutus kokonaisuuteen. Tapahtuman tarjoama elämys on aineetonta ja kasvattaa kulttuurista pääomaa; pienin teoin voi kahmia elämyksiä hyvällä omallatunnolla.

Alkuperäinen juttu julkaistu Järvenpään vuoden 2022 Luonnotar-asukaslehdessä. Lue koko lehti digitaalisena!

Footer is loading...