Hyppää sisältöön
Takaisin listaukseen
Järvenpääkumppani

Korona ei ole este kesätöille – työ onnistuu nuorilta myös etänä

Kesätyöntekijän – tai vaikka työelämään tutustujan, eli tuttavallisemmin tettiläisen – ohjaaminen oman työn ohessa tuntuu jo ajatuksena työläältä ja rasittavalta. Eikö tunnukin? Niin minustakin.

Rouva Sanan kokemukset TET-harjoittelusta ovat hyvät.

Nuori työntekijä tarvitsee paljon apua, ja ohjaaminen oman leipätyön ohessa on vastuullista puuhaa. Olen siksi kieltäytynyt kaikista nuorten kesätyö- ja tettipyynnöistä. Kunnes Kartanon koulun ysiluokkalainen Silja Mäkinen otti minuun yhteyttä ja pyysi mahdollisuutta tulla viikoksi tutustumaan työhöni

Olen järvenpääläinen sisällöntuottajayrittäjä. Teen töitäni yksin. Työpaikkani on siellä, missä läppärinikin on. Yleensä se on kotona.
Ensimmäinen reaktioni Siljan toiveeseen oli, että läppärinomadiyhtälööni ei mahdu yhtään ylimääräistä palikkaa, ei varsinkaan tällaisena korona-aikana. Jo ajatus työpöytäni ääreen viikon ajaksi saapuvasta nuoresta kauhistutti.

Siljan määrätietoisuus kuitenkin vakuutti. Hän sanoi olevansa kiinnostunut kirjoittamisesta ja hän haaveili joko toimittajan ja sisällöntuottajan työstä. Hän halusi siksi tutustua ammattiini.

Vaikka Siljan tet-jakso ajoittui työllisesti vuoden hektisimpiin kuukausiin, myönnyin. Ainoa ehtoni on, että tet toteutetaan etänä. Kun Kartanon koulusta näytettiin etätetille edistyksellisesti vihreää valoa, päätin, että meni syteen tai saveen, tämä kortti katsotaan nyt loppuun.

Silja Mäkinen haaveilee toimittajan tai sisällöntuottajan töistä.

Nuori osaa sitoutua kuten aikuinen

Työ nuorten kanssa ei ole minulle sinänsä uutta. Olen opettanut heitä eri rooleissa. Käyn myös kouluilla puhumassa omasta työstäni ja yrittäjyydestä valtakunnallisena YES-kummina.

Silti tet-viikko jännitti. Se kupli vatsassani todennäköisesti yhtä paljon minun kuin Siljankin. Etä-tet edellytti minulta vahvaa suunnittelemista ja ennakoimista. Tetin aikana olimme Siljan kanssa myös yhteydessä toisiimme päivittäin.

Jo ensimmäisen päivän jälkeen ymmärsin, että olin tehnyt loistopäätöksen. Nuoret työntekijät ovat yhtä erilaisesta puusta veistettyjä kuin aikuisetkin. Jos etätyö taittuu aikuiselta, se on mahdollista myös nuorelle.

Silja oli sitoutunut etätettiinsä, ja hän halusi ottaa viikostaan kaiken mahdollisen irti. Silja pääsi tutustumaan työhöni paitsi näkemällä ja kyselemällä myös itse konkreettisesti tekemällä täsmälleen samoja työtehtäviä kuin minä.

Nuorelle on tärkeää osaamisen ja onnistumisen ilo

Silja osasi kysyä ja pyytää apua, pitää kiinni aikatauluista ja muutenkin kaikesta sovitusta, ottaa vastaan palautetta ja antaa sitä takaisin. Julkaisin Siljan tetin aikana tekemiä sisältöjä teksteineen ja kuvineen yritykseni verkkosivuilla ja somessa. Se konkretisoi Siljan työn ennen kaikkea hänelle itselleen.

Silja kertoi, miten hänestä tuntui ennen kokemattomalta, mutta samalla upealta saada omia tekstejä kaikkien luettavaksi sekä vastaanottaa niistä palautetta ja kannustusta. Kuunnellessani Siljan sanoja muistin, mistä hän puhuu. Me kaikki olemme aloittaneet joskus alusta. Ihan kaikki.

Nuori, työuransa alussa oleva kesätyöntekijä tai tettiläinen ei koskaan korvaa työpaikan rautaista ammattilaista tai patriarkkaa. Hänen ei edes kuulu korvata. Nuorelle kesätyöntekijälle tai tettiläiselle tärkeää on työkokemuksen kartuttaminen sekä osaamisen ja onnistumisen ilo.

Etäkesätyö vaatii joustavuutta ja suunnitelmallisuutta

Nuoren palkkaaminen ja työn tarjoaminen vaatii yrittäjältä ja esimieheltä joustavuutta ja suunnitelmallisuutta. Ohjattava nuori on työpaikalla usein ylimääräinen työn tekemisen erä, mutta samalla hän on myös suuri rikkaus. Nuori tuo työyhteisöön uusia ajattelumalleja ja tekemisen tapoja sekä haastaa meitä vanhoja konkareita katsomaan tekemistämme uudesta näkökulmasta.

Totuus myös on, että meillä ei ole tulevaisuuden ammattilaisia, jos emme ole koskaan valmiita tulemaan nuoria puolitiehen vastaan. Oman kokemukseni mukaan ammattiosaamisen kummisetänä ja -tätinä toimiminen ei ole yhtään pöllömpää puuhaa.

Korona ei ole tälle kokemukselle este. Se on pelkkä epämääräinen selitys.

Kuusi vinkkiä 15–19-vuotiaan kesätyöntekijän palkkaamiseen

  • Korona ei ole kesätyön (tai tetin) este. Moni työtehtävä on mahdollista siirtää työpaikan seinien ulkopuolelle. Jos aikuinen suoriutuu työn tekemisestä etänä, on se suurella todennäköisyydellä mahdollista myös nuorelle. Mieti, miten ensi kesän työtehtävät olisi mahdollista järjestää poikkeusjärjestelyin. Mahdollisia työsuorituspaikkoja ovat esimerkiksi nuoren oma koti, erillinen, katettu tila työpaikan välittömässä yhteydessä, kuten terassi tai kesähuone tai yhdessä sovittu muu turvallinen työpaikan ulkopuolinen tila.
  • Etäkesätyö edellyttää nuoren esimieheltä aikaisempaakin vahvempaa ennakointia. Suunnittele ja aikatauluta nuoren työtehtävät ennakkoon työtehtävästä riippuen joko päivä tai viikko kerrallaan. Varmista, että nuori ymmärtää annetut ohjeet. Ohjeet ja niiden ymmärtäminen ovat edellytys töiden tekemiseen etänä.
  • Etäkesätyössä nuoren on saatava apua heti, kun hän tarvitsee sitä. Nimeä kesätyötekijälle oma vastuuohjaaja. Hänen tulee olla nuoren tavoitettavissa etätyönpäivän aikana aina.
  • Ikä ei ole arvo sinänsä. Älä arvioi nuorta kesätyöntekijää pelkän iän perusteella. Moni 15-vuotias on itseohjautuvampi ja työn tekemisen taidoiltaan valmiimpi kuin useat nuoret aikuiset.
  • Haastattele nuorta vähintään puhelimitse tai etäyhteyden avulla, ja tutustu häneen. Kanna vastuusi ottamalla selvää hänen taidoistaan, asenteistaan ja tulevaisuuden haaveistaan. Vaikka nuori ei työllistyisi, hän oppii avullasi arvokkaita taitoja tulevaisuuden työhaastattelutilanteita ajatellen.
  • Kaikki nuoret eivät ole sosiaalisilta taidoiltaan lahjakkaita, mutta jokaisella nuorella on aina jokin vahvuus, asia, jossa he ovat hyviä. Kaiva se esiin. Jokainen nuori tarvitsee työn tekemisen kokemuksia. Meidän aikuisten velvollisuus on tarjota niitä heille, koronasta huolimatta.

Minna Luoma

Kirjoittaja on järvenpääläinen yrittäjä, sisällöntuottaja, kouluttaja ja tuntiopettaja sekä kahden nuoren vanhempi, joka pitää pienempien puolta ja rakastaa kotiseutunsa luontoa ja kulttuuria.

Järvenpääkumppani-tarinoissa esitellään kaupunkimme yhteisöjä ja yrityksiä Järvenpäähengessä.

Kirjoittaja:

Minna Luoma

Kirjoittaja:

Minna Luoma

Footer is loading...