Hyppää sisältöön
Takaisin listaukseen
Järvenpääkirjoitus

Verohäntä, sote-häntä ja Järvenpään talous


Järvenpään kaupungin tilinpäätös vuodelta 2023 on 9,9 miljoonaa euroa ylijäämäinen, pettävän positiivinen. Ylijäämästä on kiittäminen ns. verohäntää, sitä, että osa aiempina vuosina kerätyistä verotuloista on tilitetty vuodelle 2023 vanhojen, korkeampien veroprosenttien ja jako-osuuksien mukaan. Verohäntä heilahtaa kertaluontoisesti, soten piiskahäntä sen sijaan voi viuhua jatkossakin.

Kuntatalous ylipäätään on vakavassa tilanteessa. Takavuosina arvioimme talouden suunnittelun tapahtuvan aiempaa kestävämmin lähtötiedoin sen jälkeen, kun hyvinvointialueet ottivat vastatakseen sosiaali- ja terveystoimen, joka tavan mukaisesti yllätti ainakin Järvenpään taloutta vielä joulukuussa, toisinaan myös talousarviovuoden jälkeen.

Sumu ei kuitenkaan ole hälvennyt eivätkä lähtökohdat seljenneet. Sote-laskelmien tarkentuminen virka-ajan jälkeen perjantaina 17.11. – siis vuotta 2024 koskevan veroratkaisun tekemisen jälkeen – yllätti kuntakentän. Sote-laskelmat haastavat käsitystäni oikeudenmukaisuudesta ja yhdenvertaisuudesta.

Keski-Uudenmaan kunnat kuuluivat samaan kuntayhtymään, joka vastasi alueen sosiaali- ja terveydenhuollosta. Kuntayhtymä kantoi yhteiskunnallista vastuuta alueen haavoittuvista asukasryhmistä ja sairaista ihmisistä ja sen kustannukset kasvoivat. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen yhteydessä uusitussa rahoitusjärjestelmässä tämä johti siihen, että saman kuntayhtymän jäsenkunnista Tuusula sai hyvitystä 7,1 M€ ja Järvenpää menetti 9,9 M€ vuonna 2024. Toivon tulevan huhtikuun kehysriihen työskentelevän yhdenvertaisuuden äärellä – sote-menetysten kompensoiminen on välttämätöntä, mutta mahdollista.

Maailmanpoliittinen epävarmuus, asuntomarkkinoiden hiljentyminen ja rakentamisen hiipuminen heijastuvat Järvenpään kaupungin talouteen vuonna 2023 vielä vähäisesti. Tulevat vuodet haastavat talouttamme edelleen. Näyttääkin siltä, että yhden muutostekijän ratkettua tilalle tulee toinen: valmisteilla ovat sekä valtionosuusuudistus että työllisyys- ja elinkeinopalveluiden rahoitusuudistus.

Huhtikuinen kehysriihi voi kesyttää sote-piiskahännän. Odotan, että nämä muutokset ovat meille myönteisiä: kasvavien, elinvoimaisten kuntien kuten Järvenpään hyvinvointi tuottaa hyvinvointia ja elinvoimaa myös alueellisesti ja valtakunnallisesti.

Epävarmoina taloudellisina aikoina ei ole kuitenkaan syytä vaipua lamaannukseen. Kuntataloudessa on kasvatettava kykyä sietää toimintaympäristön yllättäviäkin muutoksia. Taloustilanteemme ja jo tekemiemme ratkaisujen johdosta olemme tässä työssä takamatkalla. Positiivinen, vaikkakin katteettoman positiivinen, tilinpäätöksemme antaa meille kuitenkin kestokykyä tulevaan.

Järvenpään kaupunki on edelleen hieno kaupunki. Olen ylpeä henkilökunnastamme, joka tekee vaihtuvissa oloissa ja erilaisissa tehtävissä työtä Järvenpään kaupungin ja järvenpääläisten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Strategiset tavoitteemme etenevät. Rakennamme yhdessä Keski-Uudenmaan työllisyysaluetta, kasvatamme, opetamme, rakennamme yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Talouskin korjaantuu yhteisellä tahdolla, yhteisellä tekemisellä.

Iiris Laukkanen
kaupunginjohtaja

Kirjoitus on muokattu tilinpäätöskokonaisuuteen 2023 sisältyvästä kaupunginjohtajan katsauksesta. Tilinpäätös on paraikaa käsittelykierroksella ja kaupunginvaltuusto käsittelee sen kesäkuun 2024 kokouksessaan.

Kaupunginjohtaja Iiris Laukkanen

Kirjoittaja:

Iiris Laukkanen

Kirjoittaja:

Iiris Laukkanen

Footer is loading...