Hyppää sisältöön
Takaisin listaukseen

Järvenpää näyttää esimerkkiä uudenlaisen työkulttuurin murroksessa

Järvenpään kaupunki on tullut tunnetuksi modernista hybridityöohjeestaan ja kokeilukulttuuristaan, ja samalla kaupungissa on mietitty, miten hierarkiaa voitaisiin madaltaa ja työt järjestellä mielekkäämmin ja tehokkaammin. Itseohjautuvuus haastaakin kyseenalaistamaan tuttuja toimintatapoja työssä. Järvenpääpuhe selvitti, mitä termillä tarkoitetaan.

Järvenpääpuhe-podcastin toisessa jaksossa puhuttiin monimuotoisesta itseohjautuvuudesta. Kuvassa keskustelijat Kati Toikka, Merja Soosalu ja Perttu Salovaara. Kuva: Ari Minadis.

Kuuntele jakso:

Järvenpään kaupunki rakentaa uudenlaista työkulttuuria (SoundCloud) 

Järvenpään kaupunki rakentaa uudenlaista työkulttuuria (Spotify)


Järvenpääpuheessa keskustellaan tällä kertaa monimuotoisesta itseohjautuvuudesta. Keskustelemassa aiheesta ovat juontajana toimiva Renesans Consultingin asiantuntija, FT Perttu Salovaara, kaupungin henkilöstöjohtaja Merja Soosalu ja kehittämispäällikkö Kati Toikka.

– Työ on murroksessa ja muuttuu. Odotamme työltä erilaisempia asioita kuin joitakin vuosia tai vuosikymmeniä sitten. Jotta olemme edelläkävijöitä, meidän täytyy olla kehityksen aallonharjalla. Meillä on kehitysvelkaa, jonka perusteiden kuntoon laittaminen täytyy tehdä ensin ennen kuin pääsemme tekemään kehittyneempiä esimerkiksi digitaalisuuteen ja automaatioon vieviä asioita, Soosalu sanoo.

– Monella rintamalla tehdään samansuuntaisia asioita, eli muutetaan työnteon tapoja. Hybridityö on tullut jäädäkseen ja moni asia hoituu paikkariippumattomasti, Toikka puolestaan kommentoi.

Toikka on huomannut itse työelämässä, että etenkin kuntasektori on asiantuntijavaltaistunut. Lisäksi hän on huomannut, että ihmisten välisen yhteistyön verkoston valjastaminen on kehittynyt.

Salovaara tiedustelee Soosalulta ja Toikalta myös sitä, miltä kaupungin sisäisen toiminnan pitäisi tulevaisuudessa näyttää, jos heidän tulisi kuvailla organisaation ihmisyhteisön toimintaa ja järjestäytymistä. Podcastissa liikutaan myös teemoissa, jotka koskevat työelämän murrosta, kaupunkilaisten yhteisöllisyyttä, itseorganisoitumista, muutostarpeiden löytymistä ja ratkaisuja, päätöksenteon avoimuutta ja siihen osallistumista, sisäistä motivaatiota sekä sujuvan arjen rakentamista.

Järvenpään kaupunki toteuttaa Kevan osarahoittamana Monimuotoinen itseohjautuvuus -hanketta, joka päättyy helmikuussa 2022. Monimuotoista itseohjautuvuutta omassa arjessaan ovat lähteneet rohkeasti kokeilemaan kirjasto, Järvenpään Yhteiskoulu sekä osaamis- ja työllisyyspalvelut. Hankkeen tulokset kootaan viestintätuotteeksi, ja siinä kuvataan julkiselle sektorille soveltuvia itseohjautuvuuskäytäntöjä.

Footer is loading...