Hyppää sisältöön
Takaisin listaukseen

Kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaa päivitettiin

Kaupunki päivitti paikallisen varhaiskasvatussuunnitelmansa vuodelle 2022. Suurimmat muutokset on kokenut lapsen tukea käsittelevä osuus.

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja Lea Myllyniemi, kasvun ja oppimisen tuen erityisasiantuntija Anne Lindfors (keskellä) ja oikealla varhaiskasvatuksen erityisopettaja Tiina Linne. Kuva: Ari Minadis.

Kuuntele jakso:

Uusi varhaiskasvatussuunnitelma ja lapsen tuki (SoundCloud)

Uusi varhaiskasvatussuunnitelma ja lapsen tuki (Spotify)


Järvenpääpuheessa keskustellaan vuonna 2022 päivitetystä kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmasta ja kysytään, millaisia muutoksia suunnitelma on kokenut. Keskustelemassa aiheesta ovat varhaiskasvatuksen kasvun ja oppimisen tuen erityisasiantuntija Anne Lindfors sekä varhaiskasvatuksen erityisopettajat Tiina Linne ja Lea Myllyniemi. Juontajana toimii viestinnän asiantuntija Ari Minadis.

Varhaiskasvatussuunnitelma päivitettiin, sillä elokuussa 2022 astui voimaan uusi varhaiskasvatuslain muutos, joka edellytti valtakunnallisten perusteiden ja sen myötä paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman päivittämistä niin, että suunnitelmat ja perusteet vastaavat uutta lakia. Suurimmat muutokset on kokenut lapsen tukea käsittelevä osuus.

– Lapsilla on ollut jo ennen suunnitelman päivitystä mahdollisuus tukeen, mutta nyt tehty lakiuudistus vahvisti kaikkien lasten oikeutta siihen, Myllyniemi kertoo.

Lapsen saama tuki jakaantuu yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen ja tuen muodot jakaantuvat pedagogiseen, rakenteelliseen ja hoidolliseen tukeen.

– Lähtökohtana on, että lapsi saa tukea heti kun hän sitä tarvitsee. Jotta lapsi tarvitsemaansa tukea saisi, ei sen aloittamisen tai antamisen edellytyksenä oli asiantuntijan lausunnot tai diagnoosit. Jos lapsi tukea jossain asiassa tarvitsee, silloin sitä annetaan, Lindfors sanoo.

– Tuki kuuluu normaaliin arkeen, jota lasten kanssa muutenkin eletään. Tuen muotoa pitää vain miettiä lapsikohtaisesti tarkemmin, Linne jatkaa.

Jaksossa tutustutaan myös siihen, miten vanhemmat ja lapset ovat osallisina lapsen oman varhaiskasvatusuunnitelman tekemisessä, miten suunnitelma heijastuu lapsen arkeen varhaiskasvatuksessa ja kuinka aivan pienimpien tai erityistä tuen tarvetta vaativien lasten ajatukset huomioidaan suunnitelmaa tehtäessä.

Lisätietoa kaupungin varhaiskasvatuksesta ja varhaiskasvatussuunnitelmasta kaupungin sivuilla polkua Opetus ja kasvatus, Varhaiskasvatus ja esiopetus, Lapsi varhaiskasvatuksessa ja Järvenpään varhaiskasvatussuunnitelma.

Footer is loading...