Hyppää sisältöön
Takaisin listaukseen

Lapsen oikeuksien viikko alkaa – miten Järvenpää edistää lasten hyvinvointia?

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 20.11.–26.11.2023. Vuoden 2023 teemana on lapsen oikeus hyvinvointiin.

Vastaava lapsiperheiden hyvinvoinninohjaaja Marjo Leminen (vas.), varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija Fiina Jaakkola (kesk.) ja oppilashuollosta vastaava erityisasiantuntija Jenna Pekola. Kuva: Ari Minadis.

Kuuntele jakso:

Järvenpää lapsen oikeuksien edistäjänä (SoundCloud)

Järvenpää lapsen oikeuksien edistäjänä (Spotify)


Lapsen Oikeuksien viikolla keskitytään tänä vuonna lapsiin ja heidän hyvinvointiinsa. Erityishuomio on mielen hyvinvoinnin kysymyksissä varsinkin lasten ja nuorten näkökulmasta käsin.

Lapsen oikeuksien teemaviikon sivuilla kuvaillaan lapsen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä: elinolot, terveydentila, omat kokemukset, perheen tilanne ja toimeentulo sekä yhteiskunnan tarjoama suojelu. Varhaislapsuuden kokemukset määrittävät erityisen voimakkaasti ihmisen hyvinvointia. Eri tavoin epäsuotuisat elinolot taas vaarantavat lapsen hyvinvoinnin. Köyhyys vaikuttaa esimerkiksi lasten vertaissuhteisiin ja syrjintä heikentää mielen hyvinvointia. Lapsella on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti aina oikeus hyvään elämään ja erityiseen suojeluun.

Järvenpääpuheessa Lapsen oikeuksien viikon teemasta ja viikon näkymisestä Järvenpäässä ovat keskustelemassa oppilashuollosta vastaava erityisasiantuntija Jenna Pekola ja vastaava lapsiperheiden hyvinvoinninohjaaja Marjo Leminen. Haastattelijana toimii varhaiskasvatuksen erityisasiantuntija Fiina Jaakkola.

– Lapsilla on tarve tulla nähdyksi ja kuulluiksi sekä tuntea olonsa turvallisiksi, Pekola kertoo ja muistuttaa leikin merkityksestä sekä yhteisöön kuulumisen mahdollisuudesta lapsen arjessa.

– Lasten perustarpeet on hyvä tulla tyydytetyiksi. Pieni lapsi tarvitsee tuekseen myös turvallisia aikuisia, joiden avulla hän voi harjoitella erilaisia taitoja omassa kasvussa ja kehityksessään. Lapsi tarvitsee tunteen, että hän tulee hyväksytyksi ja kohdatuksi juuri sellaisena kuin hän on, Leminen puolestaan pohtii.

Jaksossa pohditaan tarkemmin myös kouluikäisten lasten hyvinvointia ja sen tukemista ja osallisuuden kokemusta ja edistämistä. Entä mitä lapsen mielen hyvinvoinnilla tarkoitetaan ja miten Järvenpäässä erityisesti tuetaan lapsen hyvinvointia varhaiskasvatuksen, varhaisen tuen ja perusopetuksen osalta?

Ota seurantaan myös Järvenpään varhaiskasvatuksen Instagram-tili, niin tiedät mitä Lapsen oikeuksien viikolla ja kaupungin varhaiskasvatuksessa tapahtuu.

Lapsen oikeuksien viikolla la 25.11.2023 klo 10–13.30 vietetään Koko perheen festivaalia. Lapsiperheiden maksutonta ohjelmaa järjestetään niin Järvenpää-talolla, taidemuseolla kuin kirjastolla.

Footer is loading...