Hyppää sisältöön
Takaisin listaukseen

Mitä ovat kestävät tapahtumat?

Järvenpääpuhe jalkautui kesäkuussa 2022 Puistobluesin yhteydessä Rantapuistoon, jossa kaupungin tapahtumapäällikkö Kristian Schmidt tiedusteli ihmisten ajatuksia kestävän tapahtumatuotannon mallista. Miten tapahtumista voitaisiin tehdä ekologisesti ja sosiaalisesti entistä kestävämpiä? 

Fillaripianisti Aarno Paakkari ja tapahtumapäällikkö Kristian Schmidt Puistobluestunnelmissa kesäkuussa 2022. Kuva: Kristian Schmidt.

Kuuntele jakso:

Kestävät tapahtumat -hanke (SoundCloud)

Kestävät tapahtumat -hanke (Spotify)


Järvenpääpuheessa hypätään vielä kesäkuisen Puistobluesin huumaan, jossa tapahtumapäällikkö Kristian Schmidt haastattelee kaupungin työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita kestäviä tapahtumia koskien. Ääneen pääsevät kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eemeli Peltonen, matkailupäällikkö Heidi Torvinen, tapahtumatuotannon asiantuntija Erika Poikolainen, fillaripianisti Aarno Paakkari ja Krapin pajan emäntä, tuottaja Anu Uhlenius.

Järvenpään kaupunki sai vuoden alussa 75 000 euron rahoituksen ekososiaalisen tapahtumatuotannon mallintamiseen ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelmasta. Kestävät tapahtumat -nimellä tunnettava hanke toimii vuosina 2022–2023, ja sen tavoitteena on lisätä tapahtumien määrää samalla kun niiden negatiiviset ympäristö- ja muut vaikutukset vähenevät. 

– On ollut mielenkiintoista huomata, miten paljon ja laajasti tapahtumia Järvenpäässä toteutetaan. Voimme olla todella ylpeitä tekemisen tasosta täällä. Kestävyys lähtee myös ihmisten hyvästä meiningistä. Jokainen pieni teko ja tekijä ovat merkittäviä, Poikolainen kommentoi.

Poikolainen kuvailee Kestävät tapahtumat -hanketta tarkoitusta näkyväksi tekemisen kautta.

– Puistobluesilla on tekeminen hallussa ja he voivat toimia esimerkkinä kestävän tapahtumatuotannon suhteen uusille toimijoille. Hankkeena voimme tutustuttaa ihmisiä myös toisiinsa, jotka voivat luoda uudenlaisia verkostoja ja yhteistyömalleja sitä kautta.

Torvinen huomioi, että kestävät tapahtumat ovat samalla kestävän tulevaisuuden rakentamista myös matkailun kannalta. Peltonen nostaa esiin muun muassa Puistobluesin päälavan tuntumassa sijaitsevan tölkkien palautuspisteen, joissa tölkeille on asetettu kahden euron pantti.

– Pienillä asioilla toteutetaan kestävyyttä, jota haetaan myös kaupungin näkökulmasta.

Paakkari puhuu ekologisen liikkumisen ja Uhlenius tavaroiden uusiokäytön merkityksestä.

Lisäksi jaksossa vastataan siihen, mitä kestävän tapahtuman järjestämisessä tulee ottaa huomioon, miten kaupungin tapahtumien kestävyyttä voidaan parantaa tai kuinka edistää tapahtumantekijöiden kestävämpää liikkumista, millainen on esimerkki saavutettavasta tapahtumasta ja mistä tosiasiassa puhutaan, kun puhutaan ekologisesta ja sosiaalisesta kestävyydestä.

Lisätietoa Kestävät tapahtumat -hankkeesta kaupungin hankesivustolla.

Footer is loading...