Hyppää sisältöön
Takaisin listaukseen

Miten Järvenpäässä tehdään päätöksiä?

Kaupungeissa ja kunnissa tehdään isoja vastuullisia päätöksiä, joilla vaikutetaan kaupunkilaisten arkeen, elämään kaupungissa ja esimerkiksi siihen, miltä kaupungissa näyttää tai mitä siellä tapahtuu. Päätöksenteko on yksinkertaisimmillaan valitsemista vaihtoehtojen välillä ja monesti vaihtoehtoja joutuu punnitsemaan tarkasti ja harkitusti. Mitä julkinen päätöksenteko kaupungeissa ja kunnissa erityisesti sisältää?

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Eemeli Peltonen (vas.), kaupunginjohtaja Iiris Laukkanen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Petri Graeffe. Kuva: Ari Minadis.

Kuuntele jakso:

Kaupungin päätöksenteon kulisseissa: Miten Järvenpäässä tehdään päätöksiä? (SoundCloud)

Kaupungin päätöksenteon kulisseissa: Miten Järvenpäässä tehdään päätöksiä? (Spotify)


Järvenpääpuheessa tutustutaan Järvenpään päätöksenteon kiemuroihin ja kulisseihin. Aiheesta keskustelemassa ovat kaupunginjohtaja Iiris Laukkanen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Petri Graeffe ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eemeli Peltonen. Juontajana toimii viestinnän asiantuntija Ari Minadis.

– Koen, että luottamushenkilöt ja viranhaltijat muodostavat yhdessä Järvenpääpuolueen, joka toimii yhteiseksi hyväksi, Laukkanen kuvailee päättäjien ja viranhaltijoiden välistä yhteistyötä.

– Suomalainen kuntien johtamisjärjestelmä rakentuu kaksoisjohtamisen varaan. Meillä on yhtäältä viranhaltijat ja viranhaltijajohto sekä luottamushenkilöt ja luottamushenkilöjohto. Niin pitkään kun kuljetaan rinnakkain, kuntaa johdetaan hyvässä yhteistyössä eteenpäin, Peltonen on mieltä.

– Päätöksenteossa on tärkeää, että asioita osataan perustella ja että ollaan rehellisiä ja avoimia, Graeffe komppaa.

Päättäjien ja kaupungin viranhaltijoiden välisen yhteistyön lisäksi jaksossa selvennetään myös kaupungin päätöksentekoelimet ja niiden roolit, perehdytään kuntalaisten mahdollisuuksiin päätöksenteossa ja miten päätöksentekoon valmistaudutaan puolueissa. Entä voidaanko päätöksenteon yhteydessä tehdä huonoja tai vääriä päätöksiä? Päätöksenteon arvojen kautta suunnataan katse tulevaan ja tehdään välitilinpäätös kuluneesta kaupunginvaltuustokaudesta.

Lisätietoa päätöksenteosta Järvenpäässä löytyy kaupungin Päätöksenteko -sivuilta.

Footer is loading...