Hyppää sisältöön

Aamuvirkeät Uppotukit Järvenpään uimahallilla: Yhdessä oloa, vesiliikuntaa ja hyvää mieltä!

Järvenpään uimahallin ovelle kokoontuu varhain arkiaamuisin jo kello kuuden aikaan innokkaita uimareita. Vaihdetaan “hyvät huomenet” ja valmistaudutaan päivän mukavaan ja rentouttavaan liikuntaan. Kyseessä on Vesiurheiluseura Uppotukkien joka-aamuinen uintihetki Järvenpään uimahallissa.

– Uidaan, saunotaan ja vesijuostaan. Keskiviikkosin meillä on ihan oma vesijumppahetki terapia-altaan puolella. Vesijumpan vetäjäkin löytyy meidän omasta porukasta, sillä Esa, Jouni tai Lissu hallitsevat homman loistavasti. Lopuksi vietetään vielä hetki poreissa ja venytellään lihaksia, kuvaa aamun uintihetkeä, yksi Uppotukkien jäsenistä eli Pekka Tukonen.

Vesiurheiluseura Uppotukit aloitti toimintaansa jo 1990-luvun loppupuolella. Järvenpään uimahallia peruskorjattiin ja laajennettiin vuonna 2008, jolloin Uppotukkienkin joukossa oli hiljaiseloa, mutta toiminta piristyi jälleen, kun uimahalli avasi ovensa remontin jälkeen. Tällä hetkellä Uppotukkeja on noin 40.

– Kyllä meitä joka arkiaamu paikan päälle tulee useampi innokas uimari. Jotkut joka päivä, ja toiset taas vähän harvemmin. Porukkamme on miesvaltaista, toki meitä leidejäkin Uppotukeissa on mukana 5-6. Vesiurheiltaessa kommentoidaan vilkkaasti maailman tapahtumia ja innokas keskustelu jatkuu vielä pukkarissakin, kertoo pitkäaikainen jäsen Liisa Majanen.

– Niin ja erityisesti saunaparlamentissa! Siellä sitä vasta ajatukset ja mielipiteet lentävät!, lisää Pekka.

Asioita maan ja taivaan väliltä

Jäsenet on saatu taas vetreiksi mukavan aamuvesiurheilun jälkeen. Vesiliikunnan jälkeen Uppotukit kokoontuvat uimahallin kahvioon kahvittelemaan ja parantelemaan maailmaa. Uppotukkien nauru ja iloinen puheensorina raikuu niin altaalla kuin kahvionkin puolella.

Päivän porinat ilmoille! Vesiurheiluseura Uppotukkien maailmaa parantava kokous alkamassa Järvenpään uimahallin kahviossa vesiliikuntatunnin jälkeen. Ja juttua kyllä riittää 😊! Kuva: Anne Honkanen

–  Tässä “kokouksessa” ei muodollisuuksia ole ja sana on vapaa. Asioita käsitellään maan ja taivaan väliltä, koskipa ne sitten piskuisen Järvenpään asioita tai isompia maailmantilannetta käsitteleviä kysymyksiä. Tuttujen ihmisten kanssa on helppo vaihtaa ajatuksia. Kaikenlaiset aiheet pääsevät täällä “kokouspöydälle”. Kasvavan Järvenpään asioista keskustelua syntynee ainakin siitä, kuka valitaan uudeksi kyläpäälliköksi, kertoo Pirjo Lipponen.

Ryhmässä on kiva liikkua ja ryhmävoima on paras houkutin, vaikka välillä eksyisikin laiskottelemaan.

– Mitään joka-aamuista osallistumispakkoa ei ole. Jos satut olemaan satunnaisesti pois näistä vesiaamuriennoista, niin siitähän ei seuraa kuin itselle huono omatunto “lorvimisesta”, naurahtaa Liisa.

Kun tarpeeksi on kokoustettu, kukin Uppotukki suuntaa kuka minnekin. Osa päivätyönsä pariin, osa eläkeläisten muihin päiväpuuhiin. Uppotukkien jäsenistö koostuu niin työtäkäyvistä kuin eläkeläisistäkin, nuorimmat Uppotukit ovat noin viisikymppisiä ja vanhimmat lähes ysikymppisiä.

Mitenkäs sitä Uppotukiksi sitten pääsee?

Tämä seuraava lause lienee kirjattu Vesiurheiluseura Uppotukkien toimintasuunnitelmaan, missä lie se ikinä on julkaistunakin… ”Vesiurheiluseura Uppotukit on aikaansa edellä oleva 4. sektorin toimintaa, jossa kohtaavat, ikään, arvoon, ammattiin katsomatta, iloiset aamuveitikat.”

– No, virallista Uppotukkien perustamisasiakirjaa saat kyllä etsiä kissojen ja koirien kanssa, ja et sitä silti löydä. Mutta täydessä toiminnassa silti olemme! Puheenjohtajakin vaihtuu sen mukaan, jolla sattuu olemaan kantavin ääni kussakin aamun tapaamisessa, kertoilee Pirjo pilke silmäkulmassa.

Niin, että miten sitä sitten mukaan pääsee näin mukavaan seuratoimintaan? No, tulemalla arkiaamuisin kolkuttelemaan uimahallin ovia, ja huomaatkin että pian olet saanut seuraasi myös muita iloisia ja aamuvirkeitä oven kolkuttelijoita.

– Täällä luodaan hyvää yhteishenkeä, ylläpidetään kuntoa ja synnytetään myös pitkiä ystävyyssuhteita. Osa Uppotukeista on käynyt uimahallilla jo viime vuosituhannelta alkaen, lisää Liisa.

– Tähän seuraan ei ole vielä jäsenmaksua määritelty. Eikä määritelläkään 😊. Mutta osallistumalla Vesiurheiluseura Uppotukkien toimintaan saat hyvää mieltä, yhteisöllisyyttä ja kunnon kohotusta. Eli jäsenetuja piisaa, vinkkaa iloisena Pekka.

Niin summa summarum!, Jos kiinnostuit Uppotukkien toiminnasta, niin laitapa herätyskello aikaisin soimaan ja suuntaa kulkusi sen jälkeen Järvenpään uimahallille. Saat takuulla mukavaa seuraa!

Jutun kirjoittanut Tuula Alkula Uppotukkien Liisa Majasen, Pekka Tukosen ja Pirjo Lipposen poiminnoista.

Järvenpääelämää-tarinoissa esitellään järvenpääläistä elämänmenoa ja kerrotaan syvemmin kaupungissa tapahtuvista ajankohtaisista asioista.

Footer is loading...