Hyppää sisältöön

Aholassa voi ihastella poikkeuksellista taidenäyttelyä, jonka avulla halutaan edistää vertaistaiteilijoiden työmahdollisuuksia taiteen parissa

Näyttelyssä on mukana taideteoksia kahdeksalta vertaistaiteilijalta Järvenpäästä ja Nurmijärveltä. Alkusysäys projektilla saatiin jo keväällä 2022.

Järvenpään Aholassa avattiin toukokuun alussa Vuodenaikojen perintö -niminen vertaistaiteilijoiden taidenäyttely, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi ja tunnetuksi vertaistaiteilijoiden mahdollisuuksia ja taidetta Keski-Uudellamaalla. Näyttelyssä mukana olevat teokset ovat saaneet inspiraationsa Tuusulanjärven maisemista, vuodenajoista sekä Tuusulanjärven taiteilijayhteisön perinnöstä. Näyttelyssä on mukana taideteoksia yhteensä kahdeksalta vertaistaiteilijalta Järvenpäästä ja Nurmijärveltä.

Kehitysvammaliiton toiminnanjohtaja Susanna Hintsala piti avajaisissa puheen, jossa hän nosti esiin vammaisten kulttuuriset oikeudet, vapaan taideilmaisun ja työllistymismahdollisuudet taiteen parissa. Avajaisissa esiintyi myös räppäri MC Cepari. Kuva: Ari Minadis.

Taideprojekti toteutettiin syksyn ja kevään aikana yhteistyössä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vammaisten palveluiden, tuetun työ- ja päivätoiminnan sekä aikuissosiaalityön sosiaalisen kuntoutuksen kanssa.

– Toissa keväänä työvalmentaja Heli Laurila Keusoten vammaisten palveluista oli yhteydessä Järvenpään taidemuseoon ja tiedusteli meiltä Järvenpäässä toimivista erilaisten taiteilijoiden taideryhmistä. Ajatus tähän lähti siitä, että Heli oli työvalmentajana mukana Järvenpään vammaisten palvelujen työhönvalmennuksessa, osana kuuden Keski-Uudenmaan kunnan osatyökykyisten valtakunnallista Työkykyhanketta. Hankkeessa oli noussut esiin, että vammaisten taiteilijoiden osaamiseen, taiteen tekemiseen ja sen edistämiseen kiinnitetään varsin vähän huomiota, Järvenpään taidemuseon ts. yleisötyön amanuenssi Maria Korsman kertoo.

Kollaasi töistä taideprojektin ajalta. Kuva: Järvenpään taidemuseo.

”Oli todella hieno mahdollisuus päästä vertaistaiteilijoiden näyttelyyn mukaan tekijäksi. Itselläni oli välissä 10 vuotta taukoa, kunnes aloitin taas maalaamaan pari vuotta sitten. Työ- ja päivätoiminta Valssissa kannustettiin minua maalaamaan, josta sain siihen kipinän uudestaan. Vuodenaikojen perintö -näyttelyn luontoaiheiset taulut ovat mielikuvissani syntyneitä luontomaisemia.” -Markku Savolainen, vertaistaiteilija

Inspiraatiota alueen taiteesta ja taiteilijoista

Taideprojektin aikana vertaistaiteilijat tutustuivat Järvenpään taidemuseon kokoelmataiteilijoiden, Venny Soldan-Brofeldtin ja Eero Järnefeltin taiteeseen, Järvenpään julkiseen taiteeseen sekä veistoksiin. Tutuksi tulivat myös järvenpääläiset nykytaiteilijat Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa- näyttelyn kautta.

Aholassa ryhmä tutustui taiteilija Kaisu Sirviön työhuoneeseen ja pääsi tekemään taidetta ja kokeilemaan taiteilijan työvälineitä Sirviön ohjauksessa.

– Taideprojektin aikana taidetta tehtiin eri tekniikoin, ja tutuksi tulivat esimerkiksi akvarellimaalaus ja linografiikan menetelmät.

Kuluvana vuonna vietetään myös Aholassa asuneen Vennyn syntymän 160-vuotisjuhlavuotta. Koska hän ajatteli taiteen kuuluvan kaikille, vertaistaiteilijoiden näyttely osui oikeaan saumaan ja paikkaan.

– Venny oli yhdistysaktiivi ja taidekasvatuksen edelläkävijä, joka piti aina heikomman puolta. Mikäpä muu kuin vertaistaiteilijoiden taidenäyttely sopisi Aholan kesänäyttelyn aiheeksi Vennyn juhlavuonna, Korsman ilakoi.

Näyttely on avoinna ti−su klo 10−17 Aholan yläkerrassa 2.5.30.9.2023. Näyttelyyn pääsee tutustumaan Aholan museolipun hinnalla 9€ / 8€ / 4€ / alle 18-vuotiaat maksutta / Museokortti tai Kaikukortti. Lisätietoja Museot.fi -sivulla.


Järvenpääelämää-tarinoissa esitellään järvenpääläistä elämänmenoa ja kerrotaan syvemmin kaupungissa tapahtuvista ajankohtaisista asioista.

Footer is loading...