Hyppää sisältöön

Asukasaktiivi Merja Vuori edistää asukkaiden yhteistoimintaa Järvenpään hyvinvointikampuksella 

Merja Vuori innostui asukasaktiivitoiminnasta eläköidyttyään hallintosihteerin tehtävistä Järvenpään kaupungilla. Asukasaktiivitoiminnassa parasta on asukkaiden osallisuuden vahvistaminen ja yksinäisyyden vähentäminen. 

Merja Vuori viihtyy Järvenpään hyvinvointikampukselle. Kuva: Merja Vuoren kotialbumi.

Järvenpään hyvinvointikampuksen asukasaktiivin Merja Vuoren voi sanoa löytäneen oman paikkansa kaupungista. Hän on asunut Järvenpään Pöytäalhossa sijaitsevassa Myllytien palvelu- ja senioritalossa sen valmistumisesta keväästä 2020 lähtien ja on aktiivisesti edistänyt kampuksen yhteisöllisyyttä. 

Hyvinvointikampus on monipuolinen kokonaisuus, jossa on vuokra- ja omistusasuntoja yli 65-vuotiaille ikäihmisille, hoivayksikkö, ympärivuorokautinen päiväkoti ja perhekeskus. Palvelu- ja senioritalon lisäksi hyvinvointikampusalueelle on valmistunut kolme asuinkerrostaloa, jossa on omistus-, asumisoikeus- ja vuokra-asuntoja. Hyvinvointikampuksen sydämessä sijaitsee myös vuonna 2017 avattu Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus (JUST). Tavoitteena on ollut kehittää palvelukonsepti, joka vastaa kaupunkilaisten hyvinvoinnin tarpeisiin yhteistyössä yksityisten palveluntuottajien kanssa. 

Vuori tutustui hyvinvointikampuksen ideaan työskenneltyään Järvenpään kaupungilla hallintosihteerinä ennen eläköitymistään vuonna 2020. Työt kaupungilla hän aloitti vuonna 2000. 

– Silloinen Järvenpään kaupungin kehitysjohtaja Minna Karhunen esitteli kaupungin työntekijöille hyvinvointikampuksen ideaa. Jo silloin sanoin miehelleni, että jos alueelle tulee senioritalo, niin haen sinne ehdottomasti asumaan, Vuori kertoo. 

– Myös molemmat tyttäreni perheineen asuvat puolen kilometrin päässä, joten heitäkin on helppo nähdä. 

Asukasaktiivitoimintaan Vuoren vei alun perin hänen aktiivinen luonteensa. Kun Vuori jäi eläkkeelle, Järvenpään työväenopistossa järjestettiin Koulumummo-kurssi. Vuori toimi kurssin käytyään hetken aikaa Kartanon koulussa koulumummona 1. ja 2. luokalle kolmena päivänä viikossa. 

Yhteisöllisyyttä toimivalla sijainnilla 

Hyvinvointikampuksen sijaintia hän kuvailee sanalla sanoen mahtavaksi ja aluetta kokonaisuudessaan rauhalliseksi. 

– Tästä on lyhyt matka kirjastoon, uimahallille ja Järvenpään rautatieasemalle. Citymarket ja sosiaali- ja terveyskeskus JUST ovat aivan vieressä. Kaikki palvelut löytyvät kivenheiton päästä. 

– Parasta on, että hyvinvointikampuksen asuinalueen sisäpihalta löytyy mansikkamaa marjapensaineen sekä istutuslaatikoineen. 

Vuori toimi ensimmäisinä asuinvuosinaan hyvinvointikampuksen asukastoimikunnan puheenjohtajana. Sittemmin asukastoimikunta on muutettu huvitoimikunnaksi, joka tarjoaa asukkaille virikkeitä ja vastaa kampuksen viihtyisyydestä. Asukkailla on myös yhteinen mahdollisuus laskuttaa vuokranantajaa vuosittain 1500 eurolla. Summalla katetaan muun muassa asukkaiden kahvitukset, bingo- ja pelipäivien sekä kesä- ja joulujuhlat järjestämiset esittäjineen. Ruoat ja leipomukset juhliin tehdään itse asukkaiden toimesta.  

– Asukkaat ovat olleet kiitollisia näistä mahdollisuuksista, ja samalla se on vähentänyt asukkaiden yksinäisyyden kokemusta. Hyvinvointikampuksellakin asuu ihmisiä, jotka eivät välttämättä pääse mihinkään tai ovat muistisairaita. Ketään ei jätetä yksin ja kaikista välitetään. Hyvän tekemisestä tulee itsellekin hyvä mieli.  

Tulevaisuudessa toiveissa olisi saada järjestettyä vieläkin vahvempaa yhteistoimintaa alueen muiden kiinteistöjen asukkaiden kanssa. 

Kesätekemistä 

Järvenpään kesässä Vuori toimii myyjänä ja asiakkaana Sykettä ja Sinfoniaa -kaupunkiyhdistyksen järjestämillä keskiviikko- ja lauantaikirppiksillä. Rantapuistossakin tullaan viettämään kesäpäivisin aikaa. Kesäisin Vuori hakeutuu perheineen myös vesistöjen ääreen ympäri Uuttamaata. 

– Vävylläni on Tuusulanjärvellä vene, jota saamme mieheni kanssa lainata. Mieheni tykkää kalastaa, ja minä nautin samalla raikkaasta järvituulesta veneessä istuen.  


Kuka:  Merja Vuori, 67  
Työ:  Hyvinvointikampuksen asukasaktiivi, Järvenpään kaupungin entinen hallintosihteeri. 
Perhe:  Puoliso, neljä aikuista lasta ja kuusi lastenlasta. 
Mistä:  Syntyisin Mäntsälästä, muuttanut puolisoineen Järvenpäähän vuonna 1974.  
Parasta Järvenpäässä:  Rantapuisto, Vanhankylänniemi ja Tervanokka matonpesupaikkoineen. 


Järvenpäähenkilö-tarinoissa esitellään kiinnostavia järvenpääläisiä.

Footer is loading...