Hyppää sisältöön

Azizan perhe: ”Parasta on olla turvassa.”

35-vuotiaan afganistanilais-suomalaisen Azizan perheeseen kuuluvat puoliso Daniel Zia, 11-vuotias tytär Yasamin ja 9-vuotias poika Sajad. Kun he puhuvat Järvenpäästä, he puhuvat turvasta.

Nelihenkinen perhe seisoo aurinkoisella kelillä vaalean talon edessä, katsovat hymyillen kameraan.
Sajad, Yasamin, Daniel ja Aziza. Kuva: Pia Inberg.

Minkälainen kaupunki Järvenpää teistä on?

Daniel Zia: Järvenpääläiset ovat ystävällisiä, auttavat ja neuvovat helposti. Suomen ja Afganistanin kulttuurit ovat erilaisia, mutta uusivuosi on molemmissa tärkeä juhla. Pidämme uudenvuoden juhlan kaksi kertaa!

Yasamin: Järvenpää on iso paikka, värikäs. Rantapuisto on täynnä vihreää.

Sajad: Ja hyvii ihmisii!

Aziza: Järvenpää on antanut meille turvallisuutta. Voimme opiskella, tehdä töitä ja kasvattaa lapsia turvallisessa maassa. Tykkään asua ja tehdä töitä Järvenpäässä. Haluan olla sellainen ihminen, joka auttaa ihmisiä. Nyt hoidamme montaa perhettä, omaani Suomessa ja äitini ja siskoni perhettä Afganistanissa.

Isänne Daniel Zia teki vaarallisen matkan Suomeen vuonna 2015. Se kuulostaa lapsista pelottavalta ja vähän jännältäkin. Millainen on Azizan ja lasten ”Järvenpää-historia”?

Aziza: Olin iloinen että perhe pääsi yhteen. Aluksi oli vaikeaa ja yksinäistä. Neljän kuukauden kuluttua pääsin suomen kielen kurssille, se helpotti. Kielen opiskelun kautta järjestyi ammattikoulu. Olen nyt ollut viisi vuotta ja viisi kuukautta Järvenpäässä.

Yasamin: Muistan kun mentiin eskariin, äiti oli mukana ja opetti Sajadin päiväkodin opettajalle vähän daria. Mä olin rauhallinen omalla puolella eskaria ja sitten löysin yhden kaverin.

Mitä tukea maahanmuuttaja tarvitsee Järvenpäässä?

Aziza: Maahanmuuttajan tulee oppia kieltä ensin, sitten löytää tuttuja, tietoa ja kaikkea. Maahanmuuttajat saavat hyvää apua, jos tarvitsevat. Viestintää dariksi tarvittaisiin myös.

Daniel Zia: Kursseja joissa voi yhdessä puhua suomea, tulisi olla jokaiselle. Kaikki ovet avautuvat, kun osaa suomen kielen.

Mitä perheenne tykkää Järvenpäästä? Millaisia tulevaisuuden haaveita teillä on?

Aziza: Järvenpää on rauhallinen ja hyvä kaupunki, josta tykkäämme koko perhe. Kaikki palvelut ovat lähellä, terveysasema ja kaupat. Nyt kun olen töissä kotihoidossa, niin on tärkeää että Järvenpää on tuttu minulle. Tykkäisin jatkaa opiskeluja sairaanhoitajaksi.

Daniel Zia: Aluksi Järvenpäässä menin töihin Jamppaan Mitsubishille, nyt ajan bussia Pohjolan Liikenteellä Espoossa, ja olen todella tyytyväinen. Olen opiskellut kemian insinööriksi Afganistanissa. Iso unelma on jatkaa opintoja.

Yasamin: Tykkään kuviksesta. Isona haluan opettajaksi.

Sajad: Ja minäkin haluan opettajaksi!


Alkuperäinen juttu on julkaistu Järvenpään vuoden 2023 asukaslehdessä, Luonnottaressa. Lue koko lehti digitaalisena!

Footer is loading...