Hyppää sisältöön

Hevosalan ammattilainen Juho Norilo valmentaa nuoria lupauksia ja hevosia kansallisille ja kansainvälisille kilpakentille

Estealan osaaja Juho Norilo on ollut monessa mukana. Nykyisessä luottamustehtävässään Suomen Ratsastajainliiton estekomitean puheenjohtajana hän pääsee vaikuttamaan myös alan kansalliseen kehitykseen ja tulevaisuuden näkymiin.

Juho Norilo viihtyy hevosen selässä. Kuvakaappaus Ratsastuskeskus Ainon sivuilta.

Juho Norilo on Järvenpäässä asuva esteratsastukseen erikoistunut ratsastusvalmentaja ja estehevosten kouluttaja ja kilpailija, jolla on pitkä ratsastuskoulutausta. Miehen CV erilaisine meriitteineen on henkeäsalpaavaa luettavaa.

Norilo kertoo aloittaneensa ratsastuksen 6-vuotiaana Tuomarinkylän ratsastuskoulussa, jonka jälkeen hän esteratsastuksesta innostuttua siirtyi Kauniaisiin Peikin ratsastuskouluun.

– Pääsin useana vuonna mukaan ratsastuskouluoppilaiden mestaruuskilpailuihin, jotka olivat todellinen sysäys omalle kilpauralleni. Ratsastuskoulusta siirryttyäni eteenpäin olen kilpaillut Suomessa ja ulkomailla 145 cm esteluokkiin saakka.

Nuorena poikana Norilo on toiminut myös Kauniaisten Ratsastajien ratsastusseuran hallituksessa juniorijäsenenä ja kilpailutoimihenkilönä. Lisäksi hän on työskennellyt ratsuttajana eri talleilla Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Hollannissa. Hevosalan yrittäjä Norilo on ollut jo vuodesta 2012, jolloin hän perusti oman valmentamiseen ja ratsuttamiseen erikoistuneen yrityksen.

Norilo on kouluttanut itseään valmentajana Suomen Ratsastajainliiton valmentaja I- ja II tasoilla sekä osallistunut ammattivalmentaja koulutukseen.

– Tällä hetkellä vastaan Suomen Ratsastajainliiton Etelä- ja Keski-Suomen liittovalmennuksista esteratsastuksen osalta.

Eikä siinä vielä kaikki. Norilo on myös koulutettu B-ratamestari.

– Esteratsastuskilpailuja käydään niin seuratasolla, kansallisella tasolla kuin kansainvälisellä tasolla. Koen, että ratamestarikoulutukset auttavat valmentajaa ymmärtämään erilaisten esteratojen suorittamista ja erilaisten esteratojen tehtäviä.

Lisäksi Norilo on vaikuttanut neljän vuoden ajan Suomen Ratsastajainliiton esteratsastuskomitean jäsenenä ja tällä hetkellä komitean puheenjohtajana. Puheenjohtajana hän pääsee yhdessä komitean kanssa kehittämään kansallista esteratsastusosaamista paraatipaikalta.

Komiteassa laaditaan muun muassa kilpailukalenteri esteratsastuskaudelle, kehitetään kilpailusarjoja ja niiden sääntöjä, tavoitteita ja tasoja, seurataan kansainvälisen ratsastajaliiton tekemiä päätöksiä peilaten niitä kansallisiin ja tarkastellaan eläineettisten seikkojen toteutumista esteratsastuksessa.

– On tärkeää, että laji pysyy elinvoimaisena ja saisimme lisättyä lajin tunnettuutta Suomessa.

Kanssakäymistä elävän eläimen kanssa

Norilo kuvailee itseään perusteelliseksi, pedantiksi ja asioista monipuolisesti kiinnostuneeksi valmentajaksi. Hänen valmennettavansa ovat pääasiassa nuoria urheilijoita. Omaa osaamistaan Norilo pitää yllä säännöllisellä valmentautumisella viikoittain niin este- kuin kouluratsastustunneilla.

– Haluan jatkuvasti kasvattaa lajitietämystäni ja kehittää valmentajapedagogista osaamistani eli sitä, miten valmennettavat oppivat yhteistyötä oman hevosensa kanssa, ratsastajan kehon hallintaa ja hienomotoriikkaa. Lajitaidon lisäksi valmennettavien on olennaista oppia myös lajitaitoja, eli miten eläintä hoidetaan, käsitellään ja kuinka sillä ratsastetaan. Yhteistyö hevosen kanssa sekä vastuu tämän hyvinvoinnista ja perustarpeista ovat äärimmäisen tärkeitä asioita.

Noriloa kiinnostaa seurata myös kansainvälistä huippuhevosurheilua.

– Etenkin Keski-Euroopassa on erityisen korkea taso esteratsastuksessa.

Ratsastusmaana Suomi on verrattain pieni, eikä Suomella näin ollen ole mahdollisuutta lähettää isompia joukkueita arvokisoihin. Esteratsastuskisoihin on lähetetty pääsääntöisesti yksilöurheilijoita viimeisten vuosikymmenten aikana.

– Mikä silti mahtavaa, meillä alkaa nousemaan uusia nuoria kilpailijoita. Suomi voitti viime vuonna Euroopan mestaruuden junioreissa ja Urheilugaalassa ratsastaja oli joko ehdolla tai palkittiin kolmessa eri kategoriassa: legendaarinen kouluratsastaja Kira Kyrklund pääsi Suomen urheilun Hall of Fameen ensimmäisenä ratsastajana koskaan, junioreiden esteratsastuksen EM-kultaa voittanut Jonne Illi oli ehdolla Vuoden nuori urheilija -kategoriassa ja Kaija Borup sai Taustavoima -palkinnon.

Pariisin olympialaiset ovat vuorossa vuonna 2024. Kouluratsastuksen puolella mahdollisuudet näyttävät suomalaisittain hyvältä, sillä Suomella on mahdollisuus saada oma joukkueensa olympialaisiin.

Ratsastuskaupungin maineessa

Järvenpään kaupunki ja järvenpääläiset saavat myös olla Norilon mukaan ylpeitä ratsastus- ja ratsastuskilpailukaupungin maineestaan.

–  Järvenpäässä sijaitsee pohjoismaiden yksi moderneimmista ja hienoimmista ratsastuskeskuksista erittäin hyvällä sijainnilla kaupungin keskustaan nähden, joka yhdistää myös upealla tavalla luonnon, hevoset ja kaupunkikulttuurin, Norilo viittaa Ratsastuskeskus Ainoon.

– Ainossa on upeat fasiliteetit lajin harrastamiseen ja täällä järjestetään kansainvälisiä kilpailuja kesä- ja talvikaudella niin sisä- kuin ulkokentillä. Lisäksi ratsastuskeskuksessa kilpaillaan kesäkaudella kansallisella tasolla noin kerran kuukaudessa. Ainon lisäksi Järvenpäästä löytyy monta erikokoista tallia, Norilo mainitsee.

Helsingistä lähtöisin oleva Norilo muutti Järvenpäähän vuonna 2019 ja asuu Ratsastuskeskus Ainon yhteydessä Lepolassa. Järvenpäästä hän kertookin vihdoin löytäneensä itselleen mieluisan kotipaikan. Noriloa itseään kiehtoo Järvenpäässä moderni kaupunkiasuminen, mahtava luonto ja urheilumahdollisuudet sekä helpot ja nopeat kulkuyhteydet niin autolla kuin junalla.

– Olen myös tutustunut Järvenpään tennisseuran valmennuksiin. On todella hienoa, että kaupungista löytyy laaja tarjonta eri lajimahdollisuuksia monipuolisine urheilupaikkoineen. Kaupungissa, kuten myös Ainolan ympäristössä, on paljon kulttuurihistoriaa. Kesällä ja talvella kaupungissa järjestetään taas paljon erilaisia tapahtumia. Toivon, että kaupungin kasvaessa ja kehittyessä nämä mahdollisuudet tulevat myös säilymään, ja pysymme tässä kasvun ja kehityksen kelkassa mukana.

Norilo kertoo hiljattain liittyneensä myös Järvenpään Yrittäjiin. Hän kertoo ottavansa jatkossa osaa yrittäjäjärjestön erilaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin.

Tähtäin korkealla

Tällä hetkellä Norilo kouluttaa ja kilpailuttaa nuoria hevosia, joista toivoo itselleen tulevaisuuden huippuratsua isommille esteradoille. Norilon vanhimmat hevoset ovat iältään tällä hetkellä kuusivuotiaita ja mestaruustasolle vielä verrattain nuoria. Hän kertoo haluavansa myös itse nousta takaisin ensin kansalliselle ja sitten kansainväliselle mestaruustasolle. Mahdollista tämä olisi noin kolmen vuoden kuluttua.

– Omat tavoitteeni tulevalle kaudelle on kehittää omia tai yhteistyökumppaneiden hevosia ja kasvattaa ja kouluttaa näitä tulevia kilpailuvuosia kohti.

Norilo kertoo olevansa kiinnostunut myös hevoskasvatuksesta.

– Pienimuotoinen kasvatustoiminta on lähtenyt liikkeelle ensimmäisen oman kilpahevoseni siirryttyä menestyksekkään kilpauransa jälkeen siitoskäyttöön. Tulevat varsat ovat toivon mukaan tulevaisuuden kisahevosia.

Norilo satsaa myös tiiviiseen kilpailukauteen omien valmennettavien kanssa.

– Osa aloittaa maaliskuussa kansalliset kisat ja osa taas kesällä kansainväliset kisat ulkomailla.

Loppuun Norilo muistuttaa, ettei ratsastus ole pikasprintti, vaan ennemminkin maraton.

– Lajia voi harrastaa tai siinä voi kilpailla suuren osan elämästään. Esteratsastuksen parissa huippu-urheilu ei ole ikäsidonnaista tai niin lyhytkestoista, kuin vaikka joissakin muissa urheilulajeissa.


Kuka: Juho Norilo, 32
Ammatti: Hevosalan ammattilainen.
Mistä: Helsingistä, muutti Järvenpäähän vuonna 2019.


Järvenpäähenkilö-tarinoissa esitellään kiinnostavia järvenpääläisiä.

Footer is loading...