Hyppää sisältöön

Järvenpää kouluttaa omia osaajia varhaiskasvatuksen sosionomeiksi yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa

Järvenpään kaupunki ja LAB-ammattikorkeakoulu ovat aloittaneet valtakunnallisestikin uraauurtavan koulutusyhteistyön, jossa 25 kaupungin varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa opiskelee työn ohessa varhaiskasvatuksen sosionomin tutkinnon. Tämä vastaa tulevaan varhaiskasvatuslain muutokseen, joka edellyttää korkeakoulutettujen määrän lisäämistä päiväkodeissa vuoteen 2030 mennessä. Opiskelijat valmistuvat varhaiskasvatuksen sosionomiksi vuonna 2027. 

Yhteistyössä kehitetty koulutusmalli mahdollistaa joustavan opiskelun työn ohessa ja vahvistaa varhaiskasvatuksen laatua sekä alan houkuttelevuutta. Kaupunki panostaa henkilöstön osaamiseen varmistaakseen, että päiväkodeissa on jatkossakin riittävästi korkeakoulutettuja ammattilaisia. Koulutuksen toivotaan myös tukevan työntekijöiden ammattiylpeyttä, sitoutumista alalle ja työn merkityksellisyyden kokemista. 

Järvenpään kaupunki tukee varhaiskasvatuksen ammattilaisia korkeakoulututkinnon suorittamisessa muun muassa vastaamalla koulutusohjelmaan osallistuvien työntekijöidensä opiskelun kustannuksista, sekä mahdollistamalla työajan käyttämistä opiskeluun. Lisäksi päiväkodin johtajat ja päiväkotien työyhteisöt tukevat koulutukseen osallistuvia varhaiskasvatuksen lastenhoitajia joustavin työaikajärjestelyin. 

Osaavat ammattilaiset ovat kaupungin varhaiskasvatuksen selkäranka

Varhaiskasvatuksen sosionomikoulutukseen valitut Järvenpään varhaiskasvatuksen työntekijät ovat osoittaneet vahvaa motivaatiota ja sitoutumista opintoihin sekä valmiutta suorittaa opintoja myös vapaa-ajalla. Kaupunki haluaa säilyttää osaavan henkilöstönsä, joten koulutusohjelmaan valituilta osallistujilta toivotaan sitoutumista Järvenpäähän työnantajana myös valmistumisen jälkeen.  

Keskustan päiväkodissa työskentelevä varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Katja Puranen on yksi koulutusyhteistyön kautta sosionomiksi opiskeleva. Hän kertoo kiinnostuneensa mahdollisuudesta kehittää varhaiskasvatuksen sosionomin työkuvaa ja hyödyntää omaa työkokemusta oppimisen perustana. 

Henkilö katsoo lähikuvassa hymyillen kameraan.
Katja Puranen. Kuva: Katja Purasen kotialbumi.

“Olen huomannut, että opintojen edetessä oma ammatillisuus on vahvistunut osallisuuden, hyvinvoinnin, yhteisöllisyyden sekä omien voimavarojen edistämisen näkökulmasta”, Puranen kertoo. 

Vaikka opiskelu on pääosin itsenäistä, vertaistuki ja työelämentorin ohjaus ovat olleet merkittävä tuki.  

”Omatoiminen opiskelu joustaa hyvin omien suunnitelmien kanssa, mutta vaatii samalla selkeää aikataulutusta ja rajanvetoa vapaa-ajan ja opiskelun välillä, jotta jaksaminen riittää.”  

Lopuksi hän rohkaisee myös muita tarttumaan mahdollisuuteen:  

”Kaikille Järvenpään työntekijöille, jotka mietitte opiskelun ja työn yhdistämistä – lähtekää ja haastakaa itseänne, jokaiselle löytyy varmasti sopiva oma oppimisen polku.” 

Kohti vuotta 2030 – tulevaisuuden tekijöitä koulutusyhteistyöllä

Monipuolisten korkeakouluyhteistyötunnusteluiden jälkeen LAB valikoitui Järvenpään varhaiskasvatuspalveluiden koulutuskumppaniksi, koska se oli valmis kehittämään työnantajalähtöistä, joustavaa opiskelumallia varhaiskasvatuksen sosionomitutkinnolle.  

”LAB-ammattikorkeakoulu on osoittanut alusta lähtien vahvaa sitoutumista innovatiiviseen kehittämiseen ja ennakkoluulottomaan koulutusyhteistyöhön, mikä tekee siitä erinomaisen koulutusyhteistyökumppanin”, kuvailee Järvenpään varhaiskasvatusjohtaja Ulla Lehtonen LAB-ammattikorkeakoulun kanssa tehtävää yhteistyötä.  

LAB-ammattikorkeakoulu tarttui sosionomikoulutuksessa työelämäyhteistyöhön vastauksena muuttuneisiin kouluttautumisen tarpeisiin. Työssäkäyvien mahdollisuudet opiskella ovat kaventuneet, ja samalla on tunnistettu tarve hyödyntää omassa työssä oppimista entistä paremmin.       

”Näemme selkeän tarpeen kehittää koulutusta työelämälähtöisemmäksi ja olemme siihen vahvasti motivoituneita. Työssäkäyvien opiskelijoiden kouluttautumismahdollisuudet ovat kaventuneet, ja lisäksi olemme tunnistaneet omassa työssä oppimisen mahdollisuudet,” LAB-ammattikorkeakoulun lehtorit Outi Kokko-Muhonen ja Pipsa Murto kertovat. 

Järvenpään varhaiskasvatuksen kanssa toteutettu koulutusyhteistyö on tarjonnut opiskelijoille vahvan tuen työnantajalta sekä selkeän rakenteen, joka helpottaa vaativien opintojen suunnittelua ja tukee sitoutumista. 

Olemme ylpeitä yhteistyöstä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa – se vahvistaa varhaiskasvatuksen osaamista ja tukee henkilöstömme ammatillista kasvua. Samalla varmistamme osaavan työvoiman saatavuuden ja varmistamme, että päiväkodeissamme on riittävästi korkeakoulutettuja ammattilaisia vuoteen 2030 mennessä”, Lehtonen toteaa. 


Järvenpääduunissa-tarinoissa esitellään Järvenpään kaupungin työntekijöitä ja heidän kaupunkilaisten eteen tekemää vaikuttavaa työtään.

Tahdotko jakaa jutun? Se käy kätevästi tästä!
Footer is loading...