Hyppää sisältöön

Järvenpääläisten sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa järvenpääläisten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista vuoden 2023 alusta alkaen.

Kuva: Keusote/Iiro Rautiainen

Sote-uudistus ja pelastustoimen uudistus ovat valtakunnallisesti yksi historiamme suurimmista hallinnollisista uudistuksista. Sen myötä maahamme perustetaan uudet itsehallinnolliset hyvinvointialueet, jotka vastaavat sote- ja pelastuspalveluista.

Uudistuksen tavoitteena on taata palvelujen saatavuus yhdenvertaisesti kaikkialla Suomessa. Väestö ikääntyy ja tarvitsee aiempaa enemmän palveluja. Samaan aikaan syntyvyys laskee ja huoltosuhde yhteiskunnassamme muuttuu. Suuremmalla sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäjällä on parempi mahdollisuus turvata sekä yhdenvertainen palvelujen saatavuus että toiminnan ja hallinnon tehokkuus myös yhteiskunnan muutosten keskellä.

Vaikka muutos on valtakunnallisesti iso, meillä Keski-Uudellamaalla se on montaa muuta aluetta pienempi. Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä eli Keusote on jo nyt muutaman vuoden ajan vastannut monista alueemme sote-palveluista. Myös maantieteellisesti hyvinvointialue vastaa nykyisen Keusoten aluetta, eli siihen kuuluvat Järvenpään lisäksi Hyvinkää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Tuusula ja Pornainen.

Hyvinvointialueen palvelut

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle siirtyvät seuraavat palvelut:

  • sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymältä
  • opiskeluhuolto eli koulujen kuraattorit ja psykologit kunnista
  • kehitysvammaisten palveluita Eteva-kuntayhtymältä (Etevalta siirtyy palveluita usealle eri hyvinvointialueelle)
  • päihdehuollon palvelut Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymältä (Ridasjärven päihdehoitokeskus eli Ridis)

Lisäksi Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa pelastuspalvelujen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä:

  • Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella ja naapurillamme Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella tulee olemaan yhteinen pelastuslaitos, meille jo entuudestaan tuttu Keski-Uudenmaan pelastuslaitos.
  • HUS säilyy omana organisaationaan ja tuottaa erikoissairaanhoidon palvelut. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue omistaa HUS-yhtymän yhdessä muiden Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin kanssa.

Lue lisää: www.keusote.fi/hyvinvointialue


Alkuperäinen juttu julkaistu Järvenpään vuoden 2022 asukaslehdessä, Luonnottaressa. Lue koko lehti digitaalisena!

Footer is loading...