Hyppää sisältöön

Järvenpään Opiston uudella hevoshierojakurssilla tutustaan hevosten maailmaan

Kurssi tarjoaa valmiudet hevoshierojana toimimiseen, omien hevosten täysipainoiseen hoitoon ja antaa hyvän pohjan hevostalouden perustutkinnon suorittamiseen. Keväällä alkanut kurssi on ollut toivottu ja se tullaan järjestämään myös ensi keväänä.

Toukokuun toinen kurssipäivä pidettiin Helsingin Puistolan Aurinkotallissa. Teoriaosuudessa käsiteltiin muun muassa hevosen kavioterveyteen ja kavion rakenteeseen liittyviä kysymyksiä. Kuvassa luennoitsijana toiminut kengittäjä Riina Villanen. Kuva: Ari Minadis.

Järvenpään Opistossa on kuluvana vuonna järjestetty ensimmäistä kertaa keväästä syksyyn kestävää hevoshierojakoulutusta yhteistyössä Ratsastuskeskus Ainon kanssa. Koulutus koostuu viikonloppuisin toteutettavasta lähiopetuksesta, omatoimiopiskelusta, yksilöllisestä ohjauksesta, harjoittelusta sekä erilaisten tehtävien tekemisestä.

– Muutama käy koulutusta omaksi ilokseen, mutta moni haluaisi vaihtaa päivätyöstään päivän tai pari hevoshommien pariin. Nämä ihmiset tähtäävät ammattiin hevosten parissa, koulutuksen pääopettaja, eläinosteopaatti Tiina Väinölä kertoo.

Kurssi tarjoaa valmiudet hevoshierojana toimimiseen, omien hevosten täysipainoiseen hoitoon, toimii täydennyskoulutuksena hevosten kanssa jo työskenteleville ja antaa hyvän pohjan hevostalouden perustutkinnon suorittamiseen. Koulutukseen valinnan edellytyksiä ovat olleet 17 vuoden ikä, kiinnostuneisuus hevosalaan sekä aikaisempi työ- tai harrastuskokemukset hevosten kanssa.

– Ei ole väliä onko ravi- vai ratsuihminen vai poniäiti, mutta tärkeää on, että osallistujilla on hieman hevosenkäsittelykokemusta jo alla, Väinölä jatkaa.

Koulutuksen sisältöön kuuluu laajasti hevosen fysiologiaa, anatomiaa ja biomekaniikkaa, mutta myös hoitamista, sairauksia ja käyttäytymistä koskevaa opetusta. Kurssilla opitaan esimerkiksi hevosen rakenteen ja kengityksen merkityksestä hevosen terveydelle, ottamaan huomioon eläinlääkinnän perusteet ja antidopingsäännöt sekä niiden vaikutukset hierontatyössä.

Helsingin Puistolassa sijaitseva Aurinkotalli. Normaalisti kurssikerrat pidetään Järvenpään Aino Areenalla. Kuva: Ari Minadis.
Kuvaa Aurinkotallin hevosterasseista. Kuva: Ari Minadis.

Toistoilla on merkitystä

Hevosen klassisen hieronnan otteisiin tarvitaan sivelyä, hankausta, pusertelua, taputuksia ja täristelyä. Hevoshieronnassa on luonnollisesti tärkeää myös venyttely sekä hierontaotteiden voiman, suunnan, rytmin ja nopeuden säätely eri lihasryhmiin niin, että otteet ovat tehokkaita ja turvallisia.

Oppilaat pääsevät toteuttamaan kurssilla hierontaharjoittelun sekä harjoittelemaan samalla yhteistyötä ja asiakaspalvelua. Asiakaspalveluun kuuluu asiakashevosten rekrytointia, konsultointia ja neuvontatyötä omistajien kanssa sekä ammatillisen toimintaverkoston ja sidosryhmäyhteistyön kehittämistä. Harjoittelusta laaditaan myös kirjallinen opinnäytetyö.

– Hierojan työssä on tärkeää, että opiskelija oppii tunnistamaan vaivoja. On tärkeää, että opiskelija tuntee käsillään ja näkee silmillään, mistä hevosen ongelmat voi johtua. Siksi myös fysiologia on tärkeä osa opetusta, jotta opiskelija erottaa ratkeaako hevosen ongelma pelkällä hierontakäsittelyllä vai tarvitaanko eläinlääkäriä. Lisäksi hieronta vaatii toistoja tuntumaa varten.

Roska -niminen hevonen toimii mallina kurssilaisille, kun tarkastellaan hevosen askellusta, seisoma-asentoa ja kavioita. Roska on arabihevosen, welshponin ja suomenhevosen sekoitus. Kuva: Ari Minadis.
Roskan askelluksen, seisomisen ja kavioiden tarkastelua. Hevosta ohjaa hänen omistajansa eläinlääkäri Merita Määttä. Video: Ari Minadis.

Hevoshierojakurssi on ollut pitkään toivottu ja kyselijöitä on ollut myös jo ensi kevään kurssille.

– Kurssi tullaan järjestämään ensi vuonna uudestaan, Järvenpään Opiston rehtori Mika Hagelin paljastaa.

Footer is loading...