Hyppää sisältöön

Kahdeksasluokkalaiset tutustuivat eri ammatteihin Elävässä ammattikirjastossa

Järvenpään kahdeksasluokkalaiset saivat viime viikolla aimo annoksen tietoa työelämän eri ammateista.  Elävä ammattikirjasto -tapahtuma järjestettiin jo viidennen kerran, jossa työelämän ammattilaiset olivat kertomassa nuorille omasta työstään.

Temalin nuorisotilassa pidetyssä kolmipäiväisessä Elävässä ammattikirjastossa eri alojen ammattilaiset kertoivat, mitä he käytännössä tekevät ja minkälaisia taitoja ja ominaisuuksia heidän työnsä vaatii. Useimpien työelämän konkareiden kertoman mukaan päätyminen nykyiseen työhön ei aina ole ollut suoraviivaista, vaan omalle työuralle he ovat useimmiten ajautuneet sattumusten ja kokeilujen kautta.

– Tutkitun tiedon mukaan Järvenpään ammattioppilaitoksissa noin 30 % opiskelijoista vaihtaa ammattialaa opiskelujen aikana. Siksi onkin tärkeää, että jo peruskouluikäiset saavat käytännön tietoa eri ammateista ja niissä toimimisesta. Tätä ajatusta tukevat myös nämä kerran vuodessa järjestettävät Elävä ammattikirjasto -tilaisuudet, joissa yläkouluikäiset voivat keskustella eri ammattialojen työntekijöiden kanssa ja kysellä heidän työstään, kertoo osaamis- ja työllisyyspalvelujen työllisyyden asiantuntija Julia Örn.

Maanantaina 11.12. koululaiset saivat kuulla muun muassa kansanedustajan, Business Järvenpää ohjelmapäällikön, kriisityöntekijän, lääkärin, autokorjaamopäällikön, eläintenkouluttajan, yritystoiminnan koordinaattorin ja eri yrittäjien urapoluista. Nuoret olivat ennen tilaisuutta tutustuneet ennakkoon ammatteihin, joista he kuulivat lisää tapahtumassa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kansanedustaja Eemeli Peltoselta kysyttiin, miten hän on päätynyt kansanedustajaksi. Eemeli kertoi, että jo koulussa hän oli kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Kiinnostus yhteisistä asioista vei hänet ensin luottamustehtäviin paikallisesti, sitten yhteiskunnallisiin opintoihin Helsingin yliopiston valtiotieteelliseen tiedekuntaan ja lopulta kansanedustajaksi. Nuoret olivat kiinnostuneita tietämään, millainen on kansanedustajan tavallinen työpäivä, kuinka pitkiä työpäiviä kansanedustajat tekevät ja miten kansanedustajaksi voi tulla valituksi.

Eemeli Peltonen oli jo koululaisena kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista.

Järvenpään kaupungilla yritys- ja elinkeinopalveluissa on juuri aloittanut Business Järvenpään ohjelmapäällikkö Heikki Häyhä. Nuorten ikäisenä Heikillä ei ollut selvyyttä, mitä hän haluaisi aikuisena tehdä. Hän päätyi opiskelemaan kaupallista alaa, mikä avasikin mahdollisuuksia laajasti. Urapolku selkeni vasta matkan varrella erilaisia töitä tehdessä. Heikki kyseli nuorilta työsuunnitelmista ja moni oli innoissaan hakemassa kesätöihin tulevana kesänä. Keskustelua käytiinkin paljon siitä, miten tärkeä on saada positiivisia työkokemuksia nuoresta alkaen.

Business Järvenpään ohjelmapäällikkö Heikki Häyhän tehtävänä on edistää kasvavan kaupungin yritys- ja elinkeinotoimintaa.

Toisena Elävä ammattikirjasto -päivänä nuoret saivat tietoa muun muassa metalli- ja koneteollisuuden, autoalan, sairaanhoitajan, nuorisotyöntekijän ja kaupunginjohtajan työtehtävistä.

Lakiopintojen jälkeen Iiris Laukkanen toimi hankintalakimiehen, kaupunginlakimiehen ja hallintojohtajan tehtävissä, ennen kuin hänet valittiin kaupunginjohtajaksi. Iiris kuvaili nuorille työpäivänsä sisältöä, johon sisältyy useimmiten erilaisia kokouksia ja ihmisten tapaamisia. Työpäivät saattavat aika ajoin venyä myös iltaan, muun muassa osallistuessa kaupunginvaltuuston kokouksiin. Iiris totesi, että kaupunkia ei johdeta yksin, vaan sitä tehdään yhteistyössä kaupungin muiden asiantuntijoiden ja poliittisten päättäjien kanssa. Iiris kertoikin olevansa kiitollinen siitä, hänellä on ympärillään osaavaa väkeä, joiden kanssa on ilo työskennellä. Kaupunginjohtajalta kysyttiin, millaista kielitaitoa tehtävässä tarvitaan. Iiris pitää tärkeänä suomen ja englannin kielien opiskelun lisäksi toisen kotimaisen kielen osaamista, tosin hänelle itsellään on ollut hyötyä myös auttavasta saksan kielen taidosta.

Kaupunginjohtaja Iiris painotti kasiluokkalaisille, että myös harvinaisempien kielien osaamista on hyvä vaalia. 

Kolmantena päivänä eli keskiviikkona kasiluokkalaiset tutustuivat muun muassa metalli- ja koneteollisuuden, autoalan, sairaanhoitajan, pankin sijoitusjohtajan ja rakennusalan ammatteihin.

Ammattikirjojen sijaan työelämätietoa oikeilta eri alojen työntekijöiltä

Elävässä ammattikirjastossa oikeat ihmiset ”toimivat kirjoina” ja ovat kertomassa nuorille omista ammateistaan ja miten ovat omalle uralleen päätyneet sen sijaan, että tietoa eri ammattialoista tarvitsisi aina hakea kirjoista tai netistä.

Ammattikirjasto on yhdenvertaisuutta edistävä, toiminnallinen menetelmä nuorisotyöhön ja se pohjautuu Elävä Kirjasto –menetelmään (www.elavakirjasto.fi). Nuorille suunnatut ammattikirjastot toimivat kuten tavallinenkin kirjasto, mutta paperisten kirjojen sijaan ammattikirjastosta lainataan kirjastonhoitajalta oikeita ihmisiä keskustelua varten. Kirjaston kirjat edustavat eri aloja ja ammatteja ja kirjoja lainaamalla ja keskustelemalla nuoret pääsevät tutustumaan kyseisiin ammatteihin.

Elävä ammattikirjasto -tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Järvenpään kaupungin osaamis- ja työllisyyspalvelujen, nuorisopalvelujen ja Business Järvenpään kanssa. Tapahtuman koordinoivat Julia Örn osaamis- ja työllisyyspalveluista ja koulunuoristyöntekijä Satu Kärki nuorisopalveluista.

”Kirjansa” Elävä ammattikirjasto -tapahtumaan lainasivat seuraavat tahot: Säästöpankki, Mustaamo, Omahäme, Vakehyva, Hus, Järvenpää Business, opiskelija Tino Sihvonen, Toyota airport, Palveluskoiraliitto, Festa Zannoni, Keuda, Sato, Rapala, YIT, Jarparo, Autohuolto J. Lahtinen sekä Eemeli Peltonen ja Iiris Laukkanen.

Tahdotko jakaa jutun? Se käy kätevästi tästä!
Footer is loading...