Hyppää sisältöön

Kaupungin kesäkeidas keskellä keskustaa löysi kävijänsä – jatkoa suunnitellaan myös seuraavalle kesälle  

Järvenpään vanhan kaupungintalon tontin pop up -puutarhassa on viljelty ahkerasti, järjestetty monenlaista toimintaa sekä kohdattu kaupunkilaisia. 

Kesäkukkia pop up -puutarhassa. Kuva: Viivi Tasso.

Toukokuusta syyskuuhun Järvenpään vanhan kaupungintalon tontilla kesänviettäjiä on ilahduttanut pop up -puutarha, joka on toteutettu yhteisöllisenä kokeiluna kaupungin ja eri yhdistysten voimin. Puutarhan suunnittelussa kuunneltiin viime talvena asukkaita, joiden toiveissa oli saada tontille vihreyttä, piknikpöytiä, penkkejä, kukkia sekä rauhallisia paikkoja oleilla ja leikkiä.  

Kaupunkilaiset ovat voineet varata puutarhasta laatikkoviljelyä varten istutuslaatikoita, jotka ovat olleet hyvin suosittuja. Puutarhassa on viljelty muun muassa erilaisia kasveja, kesäkukkia, kesäkurpitsaa, herneitä ja lehtikaalia. Perennat vaihtoivat omistajaa ja kukkaniityn siemeniä jaettiin kaupunkilaisille lauantaina 13.5.2023 pidetyssä Perennanvaihtotapahtumassa osana Järvenpää-päivää. Pop-up puutarhan istutukset niitty, ketokasvit, nurmi ja istutusruukkujen koristeelliset pikkupuut saatiin sopivasti valmiiksi tapahtumaan mennessä.  

Viljelmien kastelua ei ole tarvinnut hoitaa täysin omin voimin, sillä Keski-Uudenmaan Klubitalo on auttanut istutuksien säännöllisessä kastelussa. Hyvä kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeeltä on saanut myös istutuskonsultaatiota. 

Järvenpään Opiston Kesäkuvis-kurssilaiset ideoivat ja toteuttivat puutarhassa kesällä yhteisö- ja ympäristötaidetta. Opistolaiset pääsivät tekemään mosaiikkikukkia, ja puutarhaan erikseen pystytetylle taideseinälle sai kuka tahansa toteuttaa graffiteja ja muraaleja. Lisäksi puutarha on tarjonnut mölkyn ja kuulapeli petankin ystäville oman mahdollisuutensa yhteiseen ajanviettoon ja toisiin tutustumiseen. Kadun toisella puolella toimiva Ilmari-tori on toimittanut kahvia ja pientä purtavaa viljelijöille ja muille puutarhassa viihtyneille.  

Kasvatuskausi alkoi istutuslaatikon nimikoinnilla. Kuva: Pilvi Kallio-Meriläinen.
Järvenpään Opiston kuvataidekoulun opettajat Susanna Poukka ja Aino Riiho avaamassa työpajaa pop up -puutarhassa. Kuva: Pilvi Kallio-Meriläinen.

Kasvun, onnistumisen ja yhteisöllisyyden iloa 

Viljelmää puutarhassa pitänyt Anja Lukjanov kertoo käyneensä poikansa päiväkoti-ikäisten lasten kanssa usein puutarhalla. 

– Lapset olivat innoissaan huomatessaan, miten porkkanat ja punajuuret kasvavat. Punajuuret olivat keitettynä kuin karkkeja ja lapset halusivat myös maistiaisia porkkanoista. Hyönteiset ja kukkien tuoksuttelukin kiinnostivat kovasti. Lisäksi lapsilla on ollut hyvin tilaa juosta, Lukjanov kuvailee. 

Hyvä kasvaa Järvenpäässä -asukasaktiivin, puutarhatöistä innostuvan Erja Mähösen mielestä pop up -puutarha on mainio ja maanläheinen tapa tuoda asukkaita yhteen.  

– Tarpeeksi pienimuotoista ja helppoa, ja toisaalta myös näyttävää, kun on tarpeeksi monta tekijää. Kauneutta ja viihtyisyyttä ei koskaan ole liikaa, Mähönen kuvailee. 

– Oma roolini puutarhassa keskittyi suunnitteluvaiheeseen. Halusin antaa käyttöön kaiken saamamme kokemuksen, kun asukasliikkeemme organisoi muutama vuosi sitten 50 kukkalaatikkoa eri puolille kaupunkia. Ne kaikki olivat kaupunkilaisten nimikkokummien hoidossa kahden vuoden ajan, kaksi kesää ja yhden talven. Niiden ympärillä oli paljon yhteistä touhua ja jäi monta kivaa muistoa. 

Maalatut kivet kaivonkannella. Taidetyöpajan tuotoksia voi ihailla pop up -kaupunkipuutarhassa. Kuva: Pilvi Kallio-Meriläinen.

Kohti tulevaa kesää 

Kaupungin suunnitteluhortomi Viivi Tasson mukaan puutarha on löytänyt kävijänsä erittäin hyvin. 

– Suunnitelmissa on, että se saisi jatkoa myös seuraavina kesinä kaupungin asukkaiden ja eri toimijoiden voimin. Seuraavina vuosina avoimille paikoille on tulossa lisää puutarha-aiheita ja toimintapaikkoja. Puutarhassa voisi esimerkiksi kukoistaa pop up -kahvilatoiminta tai alueelle voitaisiin perustaa oma hyönteishotelli. 

– Kuuntelemme kaupunkilaisten ajatuksia herkällä korvalla ja otamme ideoita vastaan. Tärkeintä on, että pop up -puutarha on asukkaiden näköinen. 

Millaisia ajatuksia ja toiveita sinulla on pop up -puutarhaan kesälle 2024? Ota yhteyttä suunnitteluhortonomi Viivi Tassoon (puh. 040 315 3945, viivi.tasso@jarvenpaa.fi) tai osallisuuden erityisasiantuntija Pilvi Kallio-Meriläiseen (puh. 040 315 3737, pilvi.kallio-merilainen@jarvenpaa.fi). 


Lue myös: 

Kaupunkiin avautuu pop up -puutarha kesällä 2023 


Järvenpääelämää-tarinoissa esitellään järvenpääläistä elämänmenoa ja kerrotaan syvemmin kaupungissa tapahtuvista ajankohtaisista asioista.

Footer is loading...