Hyppää sisältöön

Kaupunginjohtaja työharjoittelussa Osaamis- ja työllisyyspalveluissa: Ihmisellä ja kohtaamisen laadulla on väliä

Järvenpään kaupungin johtoryhmässä sovittiin viime keväänä, että kukin johtoryhmäläinen menee ”työharjoitteluun” päiväksi johonkin kaupungin työyksikköön.  Tarkoituksena on lisätä johdon ymmärrystä siitä, millaista työtä kaupungin monissa eri palveluissa tehdään ja miten sitä tehdään.

Kaupunginjohtaja Iiris Laukkanen valitsi harjoittelupaikakseen Järvenpään kaupungin Osaamis- ja työllisyyspalvelut.

– Työllisyys- ja elinkeinopalvelut siirtyvät valtiolta kuntien vastuulle vuoden 2025 alusta lähtien. Minua kiinnosti nähdä, miten järvenpääläisiä tuetaan jo nyt löytämään omalle urapolulle ehkä haasteellisistakin lähtökohdista, kaupunginjohtaja kertoo.

– Huomasin, että TET-päivääni ohjasi rautaisten ammattilaisten valmennustiimi! He olivat suunnitelleet päivän kulun ja viestineet sen minulle etukäteen. Näin sain keskittyä häiriöttä tekemiseen ja työhön tutustumiseen.

Kaupunginjohtaja tutustui Myllytien toimintakeskukseen ja Osaamis- ja työllisyyspalveluiden työhön siellä. Hän pääsi tarjoilemaan lounaskahvilan asiakkaille lihapullia ja punajuuripyöryköitä.

Iiris Myllytiellä.

Vaikuttamossa Iiris seurasi työllisyyden asiantuntijoiden asiakastyötä.

– Olen vaikuttunut tavasta, jolla asiantuntijat valmensivat kahta urapolulla apua tarvitsevaa ihmistä kokonaisvaltaisesti, empaattisesti mutta jämäkästi, asiakkaan voimavarat ja vahvuudet huomioon ottaen, hän kertoo.

– Tämä työ, jos mikä, on omiaan auttamaan ihmisiä työhön, koulutukseen ja aktiiviseksi osaksi yhteiskuntaa!

Yhdessä asiakkaan hyväksi

Päivän aikana kaupunginjohtaja Iiris huomasi, että Osaamis- ja työllisyyspalveuiden työyhteisössä näkyi vahva tahto tehdä vaikuttavaa työtä. Työyhteisö koostui eri työnantajien ja eri yksiköiden työntekijöistä, jotka toimivat yhdessä asiakkaiden hyväksi ilman keinotekoisia raja-aitoja.

– Minut otettiin mukaan yhdeksi muista, ja olen iloinen että myös Vaikuttamon kaksi asiakasta salli minun olla mukana keskusteluissa.

Mitä uusia asioita Iiris oppi tai oivalsi päivän aikana?

– Oivalsin, että kaikki kohtaamiset ja kaikki palvelut kotouttavat. On tärkeää, että puhumme ja kirjoitamme ymmärrettävästi. Suomen kielen alkeet hallitseva ei ehkä ymmärrä, mitä tarkoittaa ”täytä perustietosi” mutta hän voisi vastata itsenäisesti kysymykseen ”nimi” ja ”puhelinnumero”, kaupunginjohtaja kertoo.

Iiris huomasi myös, että moni kohtaaminen ja moni palvelu on nykyisin myös digitukea. Viranomaisilla on velvollisuus tukea ihmisiä viranomaisen omien sähköisten palveluiden käyttämisessä. Vaikuttamossa näin toimittiin, eikä kirjattu tietoja asiakkaan puolesta. Asiakas oppii näin toimimaan itsenäisesti. Iiris jäi pohtimaan, että toimitaanko muissa palveluissa samoin.

– Valitsemmeko usein helpomman tien – puolesta-asioinnin tai asioinnin selkosuomen sijasta englanniksi?

Päivän aikana kaupunginjohtaja havaitsi myös, miten paljon ihmisillä ja kohtaamisen laadulla on väliä.

– Yhteiskunnallinen luottamus ja vakaus vahvistuvat tai heikentyvät kohtaamisten myötä. Samoin ihmiset. Arvostan erityisesti asiakkaan ja työntekijän välistä tasaveroisuutta ja keskinäistä kunnioitusta, jota päivän aikana tapahtuneissa kohtaamisissa sain todistaa. 

Kaupunginjohtaja näki työharjoittelussaan Osaamis- ja työllisyyspalveluissa kansalaisyhteiskunnan valtavan voiman.

– Myllytien toimintakeskuksessa on suuri ja aktiivinen joukko vapaaehtoisia, yksityishenkilöitä ja yhdistyksiä, jotka järjestävät toimintaa, pitävät huolta toimintakeskuksesta ja siten kehittävät yhteisöllisyyttä ja entistä parempaa Järvenpäätä, hän kertoo.

Päivä antoi ajattelemisen aihetta

Kaupunginjohtajan työkalupakkiin jäi TET-päivästä päällimmäiseksi ajatus, että asenne ratkaisee: aina ei tarvita erikseen räätälöityä vakioitua lakisääteistä uutta palvelua, vaan tarvitaan oikeata asennetta – tahtoa auttaa ja tahtoa antaa tilaa myös vapaaehtoistoimijoille. 

Iirikselle vahvistui myös ajatus siitä, että kielitaito on avain yhteiskuntaan. Hän jäi pohtimaan, miten voimme tukea asukkaitamme oppimaan kielen? Miten helpotamme asiointia ja viestimme selkeällä suomella? Mikä rooli vapaan sivistystyön toimijoilla on? Entä järjestöillä ja kaupungilla?

Tässä vielä kaupunginjohtajan terveiset kaupungin työntekijöille sekä asukkaille:

– Olen kiitollinen ja otettu TET-päivästä. Tapasin joukon aktiivisia järvenpääläisiä, kaupunkilaisia ja työntekijöitä – hyvän työn tekijöitä yhtä kaikki. Hyvien kohtaamisten kautta rakentuu mainio kaupunki.

Iiris Vaikuttamossa.

Footer is loading...