Hyppää sisältöön

Kimmo Lust ilmaisee itseään sarjakuvien kautta

Järvenpäässä asuva sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Kimmo Lust luo omien elämänkokemustensa pohjalta sarjakuvaa. Lustia puhuttavat monet yhteiskunnalliset aiheet, joita hän sarjakuvissaan nostaa rohkeasti esiin.

Kuvittaja Kimmo Silmukka on ehdolla vuoden Sarjakuva-Finlandia tunnustuksen saajaksi. Kuva: Sanni Pasuri.

Kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Kimmo Lust käsittelee sarjakuvataiteessaan yhteiskunnallisia välillä hieman pinnankin alla olevia aiheita, kuten mielenterveysongelmia, seksuaalisuutta ja sukupuolivähemmistöjä. Sarjakuvakerronta perustuu Lustin omiin kokemuksiin ja aiheet ovat hänelle henkilökohtaisia. Lustin sarjakuvataiteessa kuvat kertovat lähes kaiken, eivätkä sanat ole pääroolissa.

– Työskentelin ensin kuvittajana, mutta kymmenisen vuotta sitten sarjakuvien teko alkoi kiinnostamaan. Kuvittajana kuvitustyylini oli melko raskas, sillä saatoin nysvätä jonkin projektin parissa melko pitkään. Opettelin ensin piirtämään kevyemmin ja tein myös sarjakuvablogia. Sarjakuva tuntuu sopivammalta tavalta ilmaista itseään, Lust avaa taustaansa sarjakuvataiteilijana.

Lustin viime vuonna julkaistu esikoisalbumi omaelämäkerrallinen Silmukka kertoo kasvamisesta päihdeongelmaisen yksinhuoltajan ainoana lapsena 1990-luvun laman jälkeisenä aikana.

– Yhteiskunnallisesta näkökulmasta lapsen ja nuoren heitteillejättö on mielestäni äärimmäisen tärkeä aihe, josta olisi hyvä puhua enemmän. Käsittelen teoksessani sitä, miltä se on minusta tuntunut.

– Hekin, jotka eivät ole sitä kokeneet, saavat sen kautta kosketuspintaa aiheeseen. Silmukan äärelle ovat löytäneet monet lukijat, joita aihe on koskettanut tavalla tai toisella.

Vaikka Silmukka on murheellinen kertomus, Lust paljastaa tarinan lopun olevan silti toiveikas.

– Tarina alkaa varhaislapsuudesta, kun tarinan päähenkilö Nipsu on neljävuotias ja päättyy siihen, kun hän muuttaa pois kotoa ja pääsee yhdestä elämänvaiheesta eteenpäin. Jos on kasvanut vaikeissa olosuhteissa, niin eivät lapsuuden haasteet siihen lopu, vaan niitä joutuu edelleen työstämään aikuisiällä, Lust kertoo.

Silmukka on myös ehdolla vuoden Sarjakuva-Finlandia tunnustuksen saajaksi.

Matkalla Sveitsiin

Lustilla riittää tekemistä myös jatkossa. Maaliskuussa 2023 hänen teoksiaan on esillä Fumetton nykysarjakuvan festivaaleilla Sveitsin Luzernissa. Kyseessä on toisen sarjakuvataiteilija Henna Räsäsen ja Lustin yhteisnäyttely nimeltä Love, Logic & Horror. Lisäksi Lust kertoo olevansa syksyllä järjestettävien Helsingin sarjakuvafestivaalien festivaalitaiteilija, jossa on myös esillä hänen näyttelytöitään.

Lisäksi Lustilla on työn alla jo seuraava sarjakuvateos.

– Tarina sijoittuu puhtaasti fiktiiviseen todellisuuteen. Tässäkin päähahmo on lapsi, joka kasvaa vaikeissa olosuhteissa.

Lapsiperheystävällinen kaupunki

Halikosta lähtöisin oleva Lust on asunut jo viisitoista vuotta Järvenpäässä Kinnarin ja Pöytäalhon rajalla.

– Päädyin Järvenpäähän opiskelemaan, kun sain paikan Pekka Halosen akatemiasta. En valmistunut, mutta jäin silti tänne. Meillä oli pieniä lapsia ja kaupunki tuntui hyvältä pysähdyspaikalta lapsiarjen keskellä. Erityislapsen vanhempana minusta myös tuntui, että kaupungin palvelut ovat paikallaan.

Viidentoista vuoden aikana Lust huomaa Järvenpään kasvaneen ja kehittyneen valtavasti.

– Varsinkin, kun asumme tässä kaupungin keskustan tuntumassa, niin huomaa kaupungin laajentuneen Ainolan suuntaan. Lisäksi Järvenpää tuntuu vetävän perheellisiä puoleensa. Täällä on hyvät yhteydet eri puolille ja kaupunki on siinä määrin tiivis, että palvelut toimivat oikein mallikkaasti.

Lust paljastaa suosikkipaikakseen kaupungista Ainolan ja sen läheisyydestä löytyvät metsäpalstat.

– Tykkään käydä kävelyllä tuolla vähän syrjemmällä. On hyvä, että kävelymatkan päässä keskustasta löytyy luontoa.


Kuka: Kimmo Lust, 37
Ammatti: Sarjakuvataiteilija, kuvittaja.
Mistä: Alun perin Halikosta, joka kuuluu nykyään Saloon.
Tärkeää: Lasten ja nuorten oikeudet, perhe, LGBTQIA-aktivismi eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ja luonto. 


Järvenpäähenkilö-tarinoissa esitellään kiinnostavia järvenpääläisiä.

Footer is loading...