Hyppää sisältöön

Kirjakassit tuovat lapsille ja koululaisille kiinnostavaa lukemista

Järvenpääläiset koululaiset ja päiväkotilapset saavat monipuolista ja mukavaa luettavaa kirjaston kirjakassipalvelun kautta. Kirjakassitoiminta edistää lasten ja nuorten lukemista ja tuo tasa-arvoisen mahdollisuuden lasten lukuharrastukseen.

Järvenpään kaupunginkirjaston lattialla on odottamassa monta kestokassia, jotka on lastattu täpötäyteen kirjoja.  Mitä nämä kirjakassit ovat ja mihin ne ovat matkalla? Asiahan selviää tiedustelemalla siitä kirjaston henkilökunnalta.

– Nämä kirjakassit ovat lähdössä päiväkoteihin ja kouluihin. Keräämme kirjoja koulujen ja päiväkotien toiveiden mukaisesti ja toimitamme kirjat kaupungin sisäisen postinjakelun mukana eri toimipisteisiin, kuvaa kirjastovirkailija Anne Kurittu.

Nainen laittamassa kirjoja kassiin kirjastossa.
Anne Kurittu on keräämässä kirjoja päiväkodille menevään kirjakassiin.

Anne suuntaa kuvakirjahyllylle ja alkaa täyttää kassia lapsia kiinnostavalla lukemisella.

Kirjastovirkailija Päivi Lindberg sitä vastoin vie kärrynsä lasten osaston kertomakirjallisuushyllyjen väliin ja etsii luettavaa vähän isommille koululaisille.

– Varsinaisen kirjakassipalvelun aloitimme toden teolla vuonna 2021. Toki olemme tehneet kirjapaketteja kouluille ja päiväkodeille ennenkin, mutta aiemmin jonkun koulun tai päiväkodin työntekijän on täytynyt hakea kirjat kirjastosta. Lähdimme kehittämään kirjakassipalvelua niin, että kirjakassit voisivat kulkea kaupungin sisäpostin mukana. Kaikista päiväkodeista ja kouluista ei aina päästä kirjastolle lainaamaan kirjoja ja muuta ainestoa esimerkiksi pitkän välimatkan tai ryhmän haasteiden vuoksi. Kirjakassipalvelu tasa-arvoistaa lukumahdollisuuksia eri toimipisteissä, kertoo Päivi.

Nainen laittamassa kirjoja hyllyyn. Vieressä kärryt, jossa on kirjoja.. Taustalla näkyy kirjaston kirjahyllyjä.
Kirjastolta lähtee vuosittain noin 160 kirjakassia päiväkodeille ja kouluille. Kirjakassiin kirjoja etsitään hyllyistä, varataan muista Kirkes-kirjastoista ja hyödynnetään myös verkkokirjaston hakua, kertoo Päivi Lindberg.

Tunne- ja kaveritaitoja, satuja, vierasta kulttuuria…

Kirjakassien avulla on mahdollista saada päiväkotiryhmälle tai koululuokalle helposti laadukasta ja ikätasolle sopivaa kirjallisuutta. Lasten ja nuorten osastolla kirjaston henkilökunta kerää kirjoja koulujen ja päiväkotien henkilöstön toiveiden mukaisesti, mutta toki kirjatoiveita kysytään myös lapsilta. Koulut ja päiväkodit pyytävät kirjavinkkejä usein myös kirjaston henkilökunnalta, jolla on asiantuntemusta ja tietoa siitä, millaisia kirjoja tietyn ikäiset lapset lukevat.

Millaisia kirjoja koulujen ja päiväkotien henkilöstö sekä lapset sitten toivovat luettavakseen? Anne kertoo, että kouluilta ja päiväkodeilta tulee usein sähköpostitse toiveita kirjakassiin toimitettavista kirjoista. Pienillä koululaisilla lukemisen taso voi vaihdella paljonkin, joten kirjavalikoiman tulee olla laaja, jotta kaikille löytyisi sopivaa lukemista.

– Tunne- ja kaveritaitoja käsittelevät kirjat ovat etenkin päiväkodeissa suosittuja. Myös tietokuvakirjoja eläimistä ja luonnosta sekä lepohetkellä luettavia satuja toivotaan usein. Vuoden ajat vaikuttavat myös toiveisiin, keväällä pääsiäisteemaa ja joulun alla jouluaiheista luettavaa, kertoo Anne.

– Yläasteikäisillä toiveet ovat enemmänkin teemakohtaisia, tiettyyn aiheeseen liittyviä. Halutaan tietää enemmän esimerkiksi vieraasta kulttuurista tai tutustutaan jonkun henkilön elämänkertaan. Paljon vaikuttaa myös se, mitä aihepiiriä ollaan käsittelemässä äidinkielen tunnilla, lisää Päivi.

Kirjakassit sukkuloivat kirjaston ja päiväkotien sekä koulujen välillä kerran tai kaksi kertaa viikossa. Sisäpostin mukana kirjakassit kulkevat helposti perille ja palautuvat myös kirjastolle ajallaan.

– Kirjastossa vierailee lähes päivittäin päiväkoti- ja kouluryhmiä. Nyt kun kirjat toimitetaan erikseen kirjakassipalvelun kautta toimipisteisiin, niin varhaiskasvattajat ja opettajat voivat rauhassa keskittyä itse kirjastovierailuun tarvitsematta samalla kysellä tai etsiä lainattavaa aineistoa.

– On otettava myös huomioon lasten ja nuorten eritasolla oleva lukutaito, S2 -kielestä (suomi toisena kielenä) puhumattakaan. Silloin on etsittävä kirjakassiin helpompilukuisia kirjoja, jatkaa Päivi.

Toistasataa kirjakassia ja lähes 9000 kirjaa!

Kirjat kulkevatkin tosi vilkkaasti vuoden aikana kirjaston ja koulujen sekä päiväkotien välillä. Vuonna 2023 kirjastolta lähetettiin päiväkodeille ja kouluille yhteensä 160 kirjakassia, joka tarkoittaa noin 8909 nidettä! Kirjakasseja kasataan kokoon eniten lukuvuosien alussa elokuussa ja tammikuussa. Päiväkodille tai koululle lähtee usein noin 1–3 kestokallista kirjoja per tilaus.

– Tässä luvussa ovat mukana sekä sisäpostilla toimitetut että kirjastolta noudetut kirjakassit. Kirjakassipalvelu on kasvattanut suosiotaan tasaisesti koko olemassaolonsa ajan. Sisäpostin kautta toimitamme kirjoja ainoastaan kaupungin toimipisteisiin. Kaupungin ulkopuolisten tahojen, kuten yksityisten päiväkotien, on haettava tilatut kirjakassit edelleen kirjastolta, kertoo vastaava kirjastonhoitaja Sonja Belinskij.

Hauskoja lukuhetkiä kirjojen parissa

Päiväkotien ja koulujen henkilöstö ovat olleet erittäin tyytyväisiä kirjakassipalveluun. Varhaiskasvattajat ja opettajat ovat iloisia, että korona-aikana käyttöönotettu toimiva konsepti on jäänyt vakiintuneeksi käytännöksi.

– Ihailemme täällä kirjaston henkilökunnan asiantuntemusta ja paneutumista. Joka ikinen kerta kassin sisällöstä näkee, että kirjat on valittu ajatuksella meitä varten. Kirjaston henkilökunnan asiantuntemuksen avulla saamme aina ajankohtaiset, lasten mielenkiinnon kohteet huomioivat ja ryhmässä meneillään olevien käsiteltävien teemojen ympärille kasatut kirjat, kertoo Satusaunan päiväkodista varhaiskasvatuksen opettaja Laura Valo.

Kolme lasta lukemassa kirjoja istuen värikkäällä matolla, jossa on numeroita. Kuva on otettu ylhäältäpäin.
Kirjojen äärellä lapset kokevat elämyksiä, mutta kirjat antavat myös mahdollisuuden rauhalliseen hetkeen. Kuvassa Satusaunan päiväkodin lapsia. Kuva: Laura Valo

– Kun kirjakassit saapuvat sisäpostilla pieneen tuulikaappiimme, on se aina ilon hetki. Lasten kanssa puramme kassit ja tutkimme kassin sisältöä innostuneina ja uteliaina. Kirjojen äärellä vietetäänkin hauskoja lukuhetkiä kavereiden kanssa tai kaivaudutaan kasvattajan kainaloon kuuntelemaan satua. Kirjoista on varhaiskasvatuksen arjessa moneksi. Niiden ääressä voidaan innostua uudesta tiedosta ja erilaisista tarinoista – ja toisaalta ne antavat myös mahdollisuuden rauhallisen hetken ottamiselle aktiivisessa arjessa, jatkaa Laura.

Opettajien ja varhaiskasvattajien palautetta kirjakassipalvelusta:

  • ”Kullanarvoinen palvelu varsinkin niille kouluille ja päiväkodeille, jotka sijaitsevat kaukana kirjastosta.”
  • ”Varhaiskasvattajien ei tarvitse kysellä aineistoa kirjastokäyntien aikana, vaan voimme rauhassa keskittyä kirjastovierailuun.”
  • Kirjaston asiantuntijan lähettämät ikätasolle sopivat kirjat ovat lasten ja aikuisten toivekirjojen lisäksi mukava lisä kasseissa.”
  • ”Palvelu helpottaa meidän arkeamme, kun saadaan kirjat suoraan paikan päälle.”

KUPO ja koulukirjastot tukevat myös lasten lukemista

Kirjakassipalvelu todellakin tasa-arvoistaa ja edistää lasten ja nuorten lukuharrastusta. Järvenpääläisissä kouluissa on lisäksi eri kokoisia koulukirjastoja, joista koululaiset voivat omalla kirjastokortillaan paikan päällä lainata lukemista. Järvenpäässä kakkos-, neljäs- ja seitsemäsluokkalaiset hakevat lisää lukukipinää myös vierailemalla kirjastossa Järvenpään perusopetussuunnitelmaan sisältyvän Kulttuuripolun eli KUPOn myötä.

– On ilahduttavaa, jos lapsi tai nuori löytää tien lukuharrastuksen pariin vaikkapa kirjakassipalvelun tai koulukirjaston kautta, sillä onhan perheitä, joilla ei ole ollenkaan tapana käydä kirjastossa. Lukemisharrastusta kannattaa etenkin näin digiaikana vaalia, sillä lukeminen avartaa maailmaa, lisää tietoa ja tuo hyvinvointia, olipa lukija minkä ikäinen hyvänsä, komppaavat Sonja, Päivi, Anne ja Laura lopuksi.

Katso lisää verkkosivuiltamme: Kirjasto ja koulut sekä Kirjasto ja päiväkodit

Footer is loading...