Hyppää sisältöön

Kissamaista kahvittelua Järvenpäässä

YHDESSÄ YRITTÄMISEN JÄRVENPÄÄ, KAUSI 2., OSA 9: Kahvila Kissantassussa voit nauttia tuoreista leivonnaisista ja rennosta kissamaisesta seurasta.

Kahvihammasta kolottaa! Lähdenpä tästä Järvenpäähän kahvittelemaan ja suuntaan kohti Kahvila Kissantassua. Sisäeteisessä riisun kengät ja takin ja astun lasiovesta sisään kahvilaan. Vastaani hyörivät kissaherrat Leo, Pipsa, Toffi ja Nekku.

Mustavalkoinen kissa katsoo ikkunasta ulos. Ikkunalasista heijastuu kissan kuva.
Kissatyöpäivä alkamassa: Onko kahvittelijoita tulossa, täällä odotellaan. Kuva: Kalle Särkkä.

Tilaan kahvin ja jätskiannoksen ja istahdan pöytään odottamaan tilaustani. Silittelen ja rapsuttelen kissoja. Ne puskevat kättäni ja silmin nähden nauttivat läsnäolostani.

– Täplikäs Leo on kissanelikon pomo tai ainakin kuvittelee olevansa. Leossa on ripaus bengalia. Sinisenharmaa Pipsa sekä veljekset Nekku ja Toffi ovat pesunkestäviä maatiaiskissoja, esittelee kahvitteluseuraani kahvilan omistaja Katja Berg.

Katja Berg yhdisti työn ja rakkauden eläimiin. Hän perusti kissakahvilan. Kahvila on viihtyisä ja seinillä on Spesian ammattioppilaitoksen oppilaiden tekemiä värikkäitä piirrosmaalauksia. Kuva: Kalle Särkkä.

Kahvila Kissantassu on ainoa kissakahvila Keski-Uudellamaalla. Lähimmät vastaavanlaiset kissakahvilat löytyvät Helsingistä ja Tampereelta. Kahvila Kissantassu sijaitsee kerrostalon alakerrassa Pajalan kaupunginosassa lähellä jäähallia ja K-Market Pajalaa.

– Kahvittelemaan ja nauttimaan kissojen seurasta voi pistäytyä milloin vain suoraan kadulta, meille ei tarvitse varata pöytää etukäteen. Tarjolla on syötävää niin suolaiseen kuin makeaan nälkään, jäätelöannoksia, vohveleita, suklaakakkua, muffineita, tassupullaa, täytettyjä patonkeja, salaatteja. Meillä voi arkisin syödä myös keiton lounaaksi, kertoo Berg.

Kahvikuppi ja nomppareilla koristettu mokkapalaleivos pöydällä.
Kissantassussa voi kahvitella, mutta tarjolla on myös salaatteja ja keittolounas. Kuva: Kalle Särkkä.

Juomaksi voi nauttia erilaisia kahvilaatuja, kaakaota, haudutettua teetä sekä mehuja ja limuja. Kissakahvilasta löytyy jopa kissalimua, joka on tehty punaviinimarjoista ja vedestä. Kissalimu on suomalainen tuote, joka valmistetaan Seinäjoella.

Mistä Katja Berg sai ajatuksen perustaa kissakahvilan Järvenpäähän? Ajatuksenpoikanen sai alkunsa jo useita vuosia sitten, kun Katja vieraili Tampereen kissakahvilassa. Myöhemmin Katja kouluttautui suurtalouskokiksi ravintola-alalle ja keräsi alalta työkokemusta. Idea kypsytteli aikansa ja huhtikuussa 2021 idea muuttui todeksi. Katjan täyttäessä 50 vuotta hän avasi kahvilan. Kissakahvila oli saapunut Järvenpäähän.

– Asun itse Jokelassa ja aikani pohdittuani asiaa, päädyin että sopiva paikka kissakahvilalle voisi olla Järvenpää. Järvenpää on kasvava ja kehittyvä kaupunki, jossa yrittämiselle on hyvät potentiaaliset mahdollisuudet. Tämä on minun ensimmäinen yritykseni, myös mieheni on tässä osakkaana. Minulla on aina ollut eläimiä, niin lapsuudessa kuin nykyisessäkin kodissani. Kissat ovat lähellä sydäntäni. Ne ovat itsenäisiä, mutta kuitenkin seurallisia. Tässä yhdistyy hyvin työ ja rakkaus eläimiin.

Valttina kissat

Tämän yrityksen valtti on – kuinkas muutenkaan – kissat. Kahvila on kissojen koti, jossa ne asuvat ympärivuorokauden. Kahvilan keittiöön kissoilla ei tosin ole pääsyä jo hygieniasyidenkin vuoksi. Katja kertoo, että sisäänpääsymaksu kahvilaan on kolme euroa. Tämä maksu ohjataan kissojen hyvinvoinnin edistämiseen. Kukapa meistä ei haluaisi panostaa kissojen hyvinvointiin, ovathan ne töissä kahvilassa!

Saan pöytääni kahvin kauniissa kahvikupissa ja herkullisen jätskiannoksen. Viereisessä pöydässä äiti ja kaksi lasta leikittävät kissoja. Yksi kissoista hypähtää katon rajassa olevalle tasolle tähyilemään näkymiä yläilmoista. Toinen kissa, oliko se nyt Toffi, hyppää viereiseen tuoliin seuraamaan kahvinjuontiani.

Punaruskea-valkoinen kissa ylhäällä katon rajassa kissan kiipeilytelineellä. Kissa katsoo kohti kameraa.
Täältä ylhäältä on hyvä tiirailla asiakaskuntaa. Kuva: Kalle Särkkä.

Katjan lisäksi kahvilassa työskentelee yksi täysipäiväinen leipurikondiittori, joka loihtii kahvilan herkulliset leivonnaiset ja yksi osa-aikainen kahvilatyöntekijä. Lisäksi Katjan tytär tuurailee kahvilassa silloin tällöin. Kahvilassa on myös aika ajoin työharjoittelijoita eri oppilaitoksista.

Yrittämällä unelmat todeksi

Katja toteaa, että ensimmäinen vuosi meni omaa paikkaansa hakiessa ja asiakaskuntaa kartuttaessa. Nyt ihmiset ovat löytäneet kissakahvilan.

– Kyllä täällä käy asiakkaita vauvasta vaariin, perheitä, kissaihmisiä, mutta myös koiraihmisiä. Ylipäätään ihmisiä, jotka pitävät eläimistä. Asiakkaita käy sen verran mukavasti, että pohdin aukioloaikojen laajentamista mahdollisesti myös tiistaipäiväksi. Kahvilamme tiloja voi varata myös ryhmille, vaikkapa syntymäpäivien järjestämiseksi tai työpaikan virkistystilaisuutta varten.

Katja kannustaakin kaikkia, joilla oma yritysidea on vielä myssyn alla, päättäväisesti kulkemaan omaa unelmaansa kohti.

– Kannattaa pitää yllä omia unelmiaan ja toteuttaa niitä, kyllä se palkitsee lopulta, vaikka jossain vaiheessa tie olisikin mutkainen.

Kahvit on juotu jo aikoja sitten, mutta tovi menee vielä kissoja silitellessä ja katsoessa niiden hauskoja touhuja. Kissoilla on kiipeilytelineitä, leluja, huiskuja, joiden parissa voi ”kissatyöpäivää” viettää. Ja voihan välillä ottaa päivätorkutkin kissapedissä asiakkaista välittämättä. Kissahan tekee juuri niin kuin tahtoo.

Mustavalkoinen kissa istumassa kahvilan lattialla tuolin vieressä. Kissan edessä sininen pikku pallo.
Vielä ei ole päivätorkkujen aika, kuka ryhtyis leikkimään kanssani? Kuva: Kalle Särkkä.

Olipas mukava hetki, tänne pistäydytään toistekin!

Kahvila Kissantassu
Pajalantie 23 F, 0440 Järvenpää
Avoinna: ke 11–18, to 14–18, pe 11–18, la 12–18, su-ti suljettu.
Sisäänpääsymaksu 3 euroa (opiskelijat 2,50 euroa), maksua ei keittolounaan yhteydessä
www.kahvilakissantassu.fi

Yhdessä yrittämisen Järvenpää -yrityssarjassa käsitellään laajasti järvenpääläisiä yrityksiä ja heidän kaupungissaan tekemäänsä työtään. Yrityssarjan videoiden kautta on mahdollista nähdä harvinaista kuvaa siitä, mitä kaikkea palvelun tai tuotteen eteen tehdään. Järvenpään kaupunki tuottaa yrityssarjaa yhdessä Järvenpään Yrittäjien kanssa.

Järvenpään kaupungin ja Järvenpään Yrittäjien logo

Järvenpääkumppani-tarinoissa esitellään kaupunkimme yhteisöjä ja yrityksiä Järvenpäähengessä

Footer is loading...