Koulumummo kuuntelee ja vaikka silittää selkää
On perjantai, ja Saunakallion koulun 5AB-luokassa päivä tarkoittaa muutakin hyvää kuin lähestyvää viikonloppua. Perjantaisin luokassa on nimittäin opettajien lisäksi paikalla koulumummo Raila Paavilainen.

Oppilaat ja koulumummo tuntevat toisensa hyvin, sillä heidän yhteinen taipaleensa on kulkenut ekaluokasta asti.
”On ollut kiva nähdä lasten kehittyvän. Ekaluokkalaiset kapusivat välillä syliini, nyt tuen tarve on toisenlaista. Minulla on esimerkiksi paljon aikaa kuunnella”, Raila Paavilainen kertoo.
Hän on eläkkeellä mutta toimii yhden päivän viikossa vapaaehtoistyössä koulumummona. Eläkkeelle jäätyään hän oli ensin pari vuotta vapaaehtoisena palvelukodissa, mutta tunsi tarvetta tehdä töitä lasten kanssa. Hän oli lukenut koulumummotoiminnasta ja soitti Saunakallion rehtorille, ottaisivatko he koulumummon vastaan.
”Kävin paikan päällä juttelemassa, ja minulle tarjoutui paikka kahden opettajan yhteisluokassa.”
Koulumummo on tukena tilanteissa, joissa tarvitaan apua. Joskus hän auttaa tehtävien tekemisessä, joskus istuu vieressä rauhoittamassa tai toimii valvojana. Välituntien aikaan hän voi esimerkiksi ripustaa oppilaiden piirustuksia luokan seinälle.
Paavilainen korostaa, että hän ei opeta, se on opettajien työtä. Hän ei ole myöskään aiemmalla työurallaan tehnyt opettajan töitä, mutta oli töissä opetusalalla hallinnossa.
”Nyt olen päässyt näkemään, kuinka opetussuunnitelmat näkyvät käytännössä.”
Paavilainen on mielissään luokassa hyvin toimivasta yhteistyöstä. Nyt kun luokalla on vuosien yhteinen historia, koulumummo osaa lukea tilanteita ja olla tukena oikeassa paikassa ja tilanteessa.
Hän kertoo, että koulumummovuosina hänen arvostuksensa opettajia kohtaan on kasvanut entisestään. Hänelle itselleen vapaaehtoistoiminta koulussa antaa tilaisuuden pysyä ajassa mukana ja mahdollisuuden ymmärtää lapsiperheiden ja nuorten arkea.
Vapaaehtoistyöstä kouluissa kiinnostuvista hän kehottaa olemaan rohkeasti yhteydessä koulun rehtoreihin. Hän vinkkaa, että vapaaehtoistyöhön saa perehdytystä muun muassa Mannerheimin lastensuojeluliiton kursseilla.
5 AB-luokan opettajalla Kati Kollasella on niin hyvät kokemukset yhteistyöstä Paavilaisen kanssa, että myös hän toivoo koulumummojen yleistyvän.
”Meillä on ollut onni saada Raila luokkaamme. Hänellä on aikaa ja hän huomaa, jos jollakin lapsista on jokin asia mielen päällä. Hän osaa kuunnella, lohduttaa ja oikealla hetkellä vaikka silittää selkää.”
Vapaaehtoistoiminta koulussa antaa tilaisuuden pysyä ajassa mukana ja mahdollisuuden ymmärtää lapsiperheiden ja nuorten arkea.
Kirjoittaja: Kirsi Riipinen
Alkuperäinen juttu julkaistu syksyn 2023 Luonnotar-asukaslehdessä.