Kun koulun arki kaipaa tukea, he astuvat kuvaan – Järvenpään konsultoivat erityisopettajat
Järvenpään kaupungin konsultoivat erityisopettajat ovat tukena silloin, kun kouluyhteisö kaipaa apua tai oppilas tarvitsee tukea pärjätäkseen lähikoulussaan. He vahvistavat koulun ja kodin yhdessä tekemää työtä uusilla näkökulmilla ja ratkaisuilla. Tämä työ tehdään sydämellä – ja se näkyy. Järvenpään konsultoivat erityisopettajat Marianne Tuulkari-Honkanen ja Jonna Wäre kertovat nyt työstään.

Lapsen puolella
”Meidän tehtävämme on katsoa asioita lapsen näkökulmasta ja auttaa löytämään lapsen edun kannalta parhaat ratkaisut.”
Näin kuvaavat työtään konsultoivat erityisopettajat, joiden tehtävä on ainutlaatuinen koko Suomessa. He työskentelevät Opetuksen ja kasvatuksen palvelualueen hallinnossa, eivät yhden koulun palkkalistoilla, ja heidän tehtävänsä on auttaa lähikouluja onnistumaan inklusiivisessa opetuksessa. Wäre työskentelee perusopetuksen lisäksi varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tukena.
Järvenpään lähikoulumalli nojaa siihen, että jokainen oppilas saa tarvittavat tukitoimet omassa koulussaan. Kun koulun keinot eivät riitä, apuun kutsutaan konsultoivat erityisopettajat. He tukevat yksittäisiä oppilaita, opetusryhmiä tai koko kouluyhteisöä. Työ voi olla yhden käynnin mittaista tai venyä jopa vuoden mittaiseksi rinnalla kulkemiseksi.
”Meitä ei pyydetä paikalle, jos kaikki sujuu täydellisesti – mutta toivomme, että meidät kutsutaan ennen kuin ongelmat ovat kasvaneet liian suuriksi,” he toteavat hymyillen.
Pelinrakentajia ja suunnannäyttäjiä
Moni voisi ajatella, että konsultoivan erityisopettajan työ on vain kriisien ratkomista. Totuus on kuitenkin moniulotteisempi: he rakentavat siltoja niin kouluyhteisön sisällä kuin koulun, kodin ja oppilaan välillekin. Työ sisältää neuvontaa, pedagogisten ratkaisujen suunnittelua, työrauhan kehittämistä ja tiivistä yhteistyötä perheiden ja muiden tukitahojen kanssa. “Toimijuuden palauttaminen takaisin kouluille” nousee työn tavoitteena vahvasti esiin keskustelussa.
”On upeaa, kun näkee, miten opettajat löytävät oman johtajuutensa ja luottavat taas omiin ratkaisuihinsa,” he sanovat.
He korostavat, että eivät ole tähtipelaajia, vaan pelinrakentajia: he syöttävät, jotta koulun oma tiimi voi onnistua ja tehdä maalit. Parhaimmillaan vaikutus ulottuu koko koulun toimintakulttuuriin. Yksi yhteistyö johti lopulta siihen, että useiden luokkien työrauha parani ja yhteiset pelisäännöt löysivät paikkansa koko kouluyhteisön arjessa.
”Se ei ole mikään taikatemppu – se on pitkäjänteistä yhteistyötä, jossa porukalla haetaan ratkaisuja, ja parhaimmillaan se saa koko koulun toimimaan sujuvammin”, haastateltavat kuvaavat.
Pieniä ja suuria menestystarinoita
Haastattelussa nousevat esiin myös työn koskettavimmat ja vaikuttavimmat hetket. Yksi erityinen muisto liittyy nuoreen, joka ei ollut käynyt koulua kuukausiin. Konsultoivan erityisopettajan tuella löydettiin tapa kohdata nuori ensin koulun ulkopuolella, rakentaa sitten luottamusta ja lopulta auttaa hänet alkuun uudessa kouluympäristössä. Nyt hän käy säännöllisesti koulua.
”Nämä hetket muistuttavat, miksi tätä työtä tehdään”, Wäre kertoo.
Työ antaa myös tekijöilleen paljon. Konsultoivien erityisopettajien työssä yhdistyy monipuolinen kokemus, rohkeus ja halu kokeilla uusia toimintatapoja ja ennen kaikkea usko siihen, että jokainen lapsi ansaitsee tulla kuulluksi ja tuetuksi.
”On hienoa nähdä oman työnsä jälki – se, että syntyy ohjeistuksia ja malleja, jotka eivät jää pöytälaatikkoon, vaan helpottavat koulun arkea ja näkyvät lopulta siinä, että sekä oppilaat että henkilöstö voivat paremmin”, Tuulkari-Honkanen kuvailee.
Toiveet tulevaisuudelle
Konsultoivat erityisopettajat katsovat eteenpäin toiveikkaasti, mutta myös realistisesti. He toivovat lisää resursseja koulujen pienryhmätoimintaan ja säännöllistä keskustelurakennetta koulujen ja erityisopettajien välille.
”Meidän tehtävämme on löytää ratkaisuja, mutta yhtä tärkeää on pysähtyä yhdessä miettimään, miten voimme vielä paremmin tukea jokaista lasta.”
Järvenpääduunissa-tarinoissa esitellään Järvenpään kaupungin työntekijöitä ja heidän kaupunkilaisten eteen tekemää vaikuttavaa työtään.