Kurkistus kulisseihin: Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin kokoelmanäyttely avautuu 3.5.2023

Yleisölle avautuu 3.5.2023 kauan kaivattu pysyvä kokoelmanäyttely Järvenpään taidemuseolla, Kirjastokatu 8. Katso taidemuseon aukioloajat. Näyttelyssä on kattava kokoelma Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön kuuluneiden Eero Järnefeltin (1863–1937) ja Venny Soldan-Brofeldtin (1863–1945) taideteoksia. Molempien taiteilijoiden syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 160 vuotta. Noin 60 teoksen kokoelmanäyttelyssä taiteilijoiden teokset kuljettavat Tuusulanjärvelle, taiteilijakoteihin, meren äärelle, Kolille ja matkoille Pietariin ja Pariisiin.
Seinien rakentelua, materiaalien valmistelua
Taidenäyttelyn pystyttäminen ei tapahdu kuitenkaan ihan käden käänteessä, vaan paljon ennen näyttelyn avautumista on suunniteltu, rakennettu ja muokattu taidemuseon tila uuden näyttelyn mukaiseksi. Taidenäyttelyn rakentamisessa tarvitaankin monenmoista osaamista.
– Elämää ja taidetta Riihitien ateljeerivitalossa -näyttelyn päättyessä helmikuun lopussa purimme sen näyttelyn seinäkkeet ja maaliskuun alkupuolella aloitimme tähän näyttelyyn suunniteltujen seinärakenteiden pystyttämisen. Kilpailutuksen perusteella näyttelyrakenteiden pystyttämistyön toteuttivat kuvanveistäjät Kim Jotuni ja Mika Helin. Meidän oma museohenkilökuntamme pohjamaalasi uudet seinät. Samanaikaisesti seinien rakentamisen aikana valmistelimme painoon meneviä kuvatapetteja, mainosbannereita, julisteita ja muuta materiaalia, kuvaa näyttelyn etukäteisvalmistelua museopalvelujen päällikkö Jaana Tamminen.
Maaliskuussa taidemuseossa oli menossa tapettien ja muun visuaalisen materiaalin kiinnittäminen seinäelementteihin. Taidemuseon tilassa jokin seinä näytti lähes valmiilta, mutta toinen paikka oli vielä työn alla. Lattialla oli erilaisia rakennustarvikkeita, kuten A-tikkaita, työvälineitä, pahvi- ja muovikääreitä, harjaa ja rikkalapiota. Edessä on vielä muun muassa sähköjen, äänimaailman ja videotykkien asennusta. Näyttelyn rakentamiseen osallistuu museon henkilöstön lisäksi myös useita ulkopuolisia tahoja.

Näyttelyyn valitaan harkittuja poimintoja kokoelmasta
Paljon on tehty ennen kuin itse teokset ripustetaan näyttelytilan seinille.
– Pääsiäisen jälkeen pääsimme aloittamaan teosten ripustamisen seinille. Museon työntekijät hoitavat ripustamisen, sillä työ vaatii kokemusta ja tietoa taiteen oikeanlaisesta käsittelystä. Tämän jälkeen on kohdistettava valaistus oikein, että taulut pääsevät oikeuksiinsa ja tuovat taideteosten värit paremmin esille. Taideteosten valaistuksessa on huomioitava myös valon voimakkuuden oikea lux-määrä.


Teoksia käsitellään ja siirrellään aina varovasti ja puuvillahansikkain, ettei käsistä irtoa rasvaa tai likaa teokseen. Laserohjaimen avulla taulu saadaan aseteltua suoraan, mutta myös rullamittaa tarvitaan sekä vikkelää laskupäätä. Maalarinteipillä merkataan seinään taululle paikka ja sen jälkeen porataan seinään ripustusruuvit. Teosten asettelussa on tärkeää huomioida, kuinka ne sopivat yhteen eli millaisen sommitelman ne muodostavat seinälle. Kuvauspäivänä henkilökunta pohti esimerkiksi sitä, mihin päin taulussa mallina oleva Laura Järnefelt katsoo.
Teosten ripustamisessa on huomioitava monta asiaa. Katso videokollaasi, jossa taidemuseon työntekijät ripustavat taideteoksia kokoelmanäyttelyn seinille.
Taidemuseolla on omat säilytystilansa museon omistamalle taiteelle. Osa teoksista odottaa säilytystiloissa vuoroaan ”vaihtopenkillä”. Kokoelmanäyttelyssä teoksia vaihdetaan aika ajoin. Näyttelytilassa ja säilytystilassa seurataan säännöllisesti, että tilan lämpötila ja kosteus ovat sopivat taideaarteiden säilymisen kannalta. Lisäksi taideteoksia on päässyt viime vuodesta alkaen ihailemaan myös digitaalisesti: Taidemuseon kokoelman teokset löytyvät nyt myös Finna-palvelusta sekä koko Euroopan laajuisesta Europeana-tietokannasta.
Yleisön valitsemia tauluja näyttelyssä
Muistatko äänestäneesi teosta tulevaan kokoelmanäyttelyyn? Myös sinun suosikkitaulusi saattaa olla esillä näyttelyssä.
– Noin vuosi sitten kysyimme järvenpääläisiltä, mitä teoksia he haluaisivat nähdä Vennyn ja Eeron tulevassa kokoelmanäyttelyssä. Ihmiset saivat äänestää eri vaihtoehdoista suosikkejaan, joita on nyt nähtävillä näyttelyssä. Yleisön valitsemat taulut tunnistat näyttelyssä teoksen yhteydessä olevasta sydänmerkistä.
Kokoelmanäyttelyssä kävijä pääsee muutoinkin osalliseksi Vennyn ja Eeron taidemaailmaan.
Venny kulki mielellään junalla ja hänellä oli aina mukana luonnoslehtiö, johon hän luonnosteli junassa matkustavia ihmisiä. Näyttelyssä onkin interaktiivinen elementti, jossa museovieras voi ikään kuin istahtaa junanpenkille ”Vennyn luonnosteltavaksi”. Muotokuva ilmestyy luonnoslehtiön sijaan nykyaikaisesti näytölle.
Lapset ovat tärkeitä museovieraita
Kuten aina Järvenpään taidemuseolla, myös tulevassa kokoelmanäyttelyssä on huomioitu lapset. Tällä kertaa lapsille tarkoitettuja elementtejä on integroitu näyttelyyn: lapset pääsevät muun muassa eläytymään Tuusulanjärvellä souteluun ja kalasteluun sekä kurkistamaan pienoiskokoiseen Vennyn kadonneeseen ateljeeseen Aholassa. Kassalta lapset saavat puuhakorin, jonka avulla voi itse tekemällä syventyä näyttelyn teemoihin. Eero Järnefeltille rakkaaseen Kolin maisemaan on rakennettu luola, johon voi kömpiä sisään halaamaan pehmeää karhua. Veneen ja luolan ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Kim Jotuni ja Mika Helin.
Myös aiemmista näyttelyistä tuttu leikkinurkka löytyy museosta, mutta tällä kertaa hieman eri paikasta. Siellä pääsee mm. leikkimään Suvirannan nukketeatterissa ja rakentamaan Ainola-palapeliä.

Samanaikaisesti rakenteilla Kallio-Kuninkala ennen ja nyt -näyttely
Toki on korostettava, että nyt ei rakenneta vain yhtä näyttelyä, sillä taidemuseon vaihtuvan näyttelyn tiloihin on rakennettu samanaikaisesti Taiteilijayhteisön keskellä – Kallio-Kuninkala ennen ja nyt -näyttelyä. Näyttelyssä tutustutaan paikallisen Kallio-Kuninkalan tilan historiaan ja nykypäivään sekä siihen, millainen yhteys Kallio-Kuninkalalla on ollut Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön. Näyttely on avoinna 3.5.–27.8.2023 Järvenpään taidemuseossa.
– Olemme tosi iloisia, että saamme taidemuseolle vieraaksemme Kallio-Kuninkalan kulttuurihistoriallisen näyttelyn. Se juhlistaa Leonora ja Yrjö Paloheimon säätiön 50. juhlavuotta. Näyttelyn käsikirjoituksen ovat tehneet Ulla Paavilainen ja Suna Vuori, joiden historiateos Kallio-Kuninkalasta ilmestyy syksyllä. Toivomme, että nämä näyttelyt muodostavat kiinnostavan kokonaisuuden, jossa ne täydentävät toisiaan ja avaavat ehkä uusiakin näkökulmia Järvenpään kulttuuriperintöön, toteaa Jaana.
Piipahda myös Aholassa ja Suvirannassa
Taidemuseolla aloittavat kesäoppaat työnsä toukokuussa. Huhtikuussa vakinaiset museon työntekijät ovat perehdyttäneet uudet kausioppaat tehtäviinsä, kuten myös tämän kokoelmanäyttelyn opastamiseen. Kesäoppaat työskentelevät kaikissa kaupungin museokohteissa eli taidemuseolla, Aholassa ja Suvirannassa.
Tervetuloa tutustumaan Eeron ja Vennyn kokoelmanäyttelyyn Järvenpään taidemuseoon! Pistäydy myös Aholassa ja Suvirannassa.
Lisätietoja näyttelyistä löydät Järvenpään taidemuseon sivuilta.