Hyppää sisältöön

Kustomoituja kakkuja joka makuun

YHDESSÄ YRITTÄMISEN JÄRVENPÄÄ, KAUSI 1., OSA 4: Lähes 40-vuotiset perinteet omaava Kakkutalo Gilan haluaa lähteä kansainvälisille markkinoille kokeilemaan siipiään. Yrityksen konditoriatilat laajenevat näillä näkymin naapuriin maaliskuussa 2022.

Kakkutalo Gilanin on tehnyt kakkuja Järvenpäässä jo 37 vuotta. Kuva: Satu Hart.

Konditoriayritys Wiener Paakari Oy avaa ovensa vuonna 1984, kun leipurit Kaj Gilan ja Marjatta Gilan päättävät perustaa yrityksen. Kaj oli työskennellyt ennen yrityksen perustamista jo 25 vuoden ajan useassa eri leipomossa sekä Suomessa että ulkomailla. Kajlle tuli tutuksi työurallaan muun muassa Stella-niminen leipomo Helsingissä ja Marjatalle puolestaan Erosen leipomo Järvenpäässä. Pariskunta oli tavannut toisensa Suomessa työtehtävien merkeissä samassa leipomossa työskennellessään.

– Isäni ja äitini työskentelivät yhdessä myös 1960-luvulla Kanadan Torontossa, jossa isäni vietti lopulta kahdeksan vuotta ja äitini neljä. Äitini palasi takaisin Suomeen synnyttämään minua 1970-luvun alussa, ja Järvenpäähän asetuimme kaikki vuonna 1975, Kakkutalo Gilanin toimitusjohtaja Mika Gilan kertoo.

Kakkutalo Gilanin toimitusjohtaja Mika Gilan. Kuva: Satu Hart.

Hän itse hyppäsi mukaan yritykseen kunnolla mukaan kesätyöpestiensä jälkeen parikymmentä vuotiaana 1980–1990-luvun taitteessa. Mikä opiskeli aikoinaan kansainvälistä markkinointia ja markkinointia, ja oli jo sijoittumassa eri alalle, kun Mikan isän terveys alkoi rakoilemaan.

– Niin käy, kun paahtaa viisi vuotta ilman taukoja ja tekee työtä intohimoisesti vähintään kaksitoista tuntia päivässä sekä hoitaa kaiken. Isäni tarvitsi apua myös yrityksen talousasioissa. Yritystä oli jo pyöritetty vuosia siten, että valtio napsi 70 prosenttia veroja toiminnasta. Oli pakko tulla tilalle ihan käytännön syistä, hän kertoo.

Tuohon aikaan asiakkuudet tehtiin kortistoihin ja kalkkeeripapereita laitettiin piikkeihin, Mika muistelee kultaista 1980-lukua.

Kakut valmistuvat nopeasti, jopa alle puolessa tunnissa. Täytteet vain paikalleen, kuorrutus kylkeen ja viimeisenä kakun koristelu. Kuvassa on ristiäiskakku vadelmatäytteellä ja kermapäällysteellä. Kakkuja valmistetaan sata päivässä, isänpäiväviikonloppuna jopa 200. Video: Ari Minadis.

Koronakurimuksessa

Kun Wiener Paakari juhli 30-vuotista taivaltaan vuonna 2014, otettiin käyttöön yrityksen nykyinen nimi. Pitkän taipaleensa aikana se on ehtinyt laajentaa toimintaansa myös Järvenpään ulkopuolelle, ja nykyään pääasiallisena toimialueena on koko Keski-Uusimaa. Myyntiä on ollut myös Helsinkiin ja Vantaalle.

– Korona on kuitenkin tehnyt työstä vieläkin paikallisempaa ihan yhteistyökumppaneita ja logistiikkaa myöten. Lounaita ja kahvituksia työpaikoille järjestävät kumppanimme eivät enää kokoontumisrajoitusten takia järjestäneetkään työpaikoilla erilaisia tilaisuuksia, jonka jälkeen nämä putosivat palveluvalikoimastamme pois.

Kun korona kuritti yrityksiä pahemman laatuisesti erityisesti sen alkuaikoina sulkutoimenpiteiden- ja rajoitusten myötä, Kakkutalo Gilanissa ehdittiin pelätä jo pahinta eli yritystoiminnan lopettamista.

– Kulut olivat aivan tapissa ja tuloja ei tullut. Verottaja suostui pyynnöstä pienentämään ennakkoveroja, mutta lainakorko olisi kuitenkin samalla noussut. Tuli fiilis, ettei pienellä yrityksellä ole mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta. Pahimmasta kohdasta päästiin kuitenkin eteenpäin koronatukien myötä. Niiden avulla saimme take away-toiminnan käyntiin ja palkkoja maksuun.

Uusi tuotantorakennus on kooltaan sata neliötä, joten yhteensä Kakkutalo Gilanin tilat suurenevat 350 neliöön. Rakennuksen seinää on tarkoitus koristaa nykyisen rakennuksen tapaan Tuusulanjärvi ja Silkkiuikku -teemaisilla taideteoksilla. Video: Ari Minadis.

Laajentumissuunnitelmia naapuriin ja maailmalle

Yritys keskittyy nyt täysillä yksityisasiakkaisiinsa. Mika myös kertoo, että esimerkiksi Pohjois-Saksassa ja Itävallassa on yksityisiä talouksia, jotka kaipaavat kustomoituja leipomopalveluita.

– Ensi vuonna lähdemme mukaan kansainväliseen projektiin, jota kautta voisimme päästä Keski-Euroopan markkinoille. Suomalaisuus on ainakin elintarvikepuolella raaka-aineiden puhtauden vuoksi nousussa Keski-Euroopan puolella. Jotta näille potentiaalisille markkinoille pääsy onnistuisi, on panostettava tuotantoon, tuotantotiloihin ja logistiikkaan.

Kakkutalo Gilan avaakin uuden konditoriarakennuksen naapuriinsa nykyisen Volttitehtaan tiloihin näillä näkymin maaliskuussa 2022. Siirtämällä konditoriatilat omaan yksikköönsä saadaan nykyisiin tiloihin uusia asiakaspaikkoja noin 30 prosentin verran ja samalla tuotantokapasiteettia kasvatettua. Muutoksen aikana Kakkutalo Gilan on auki normaalisti.

Nykyisiin tiloihin mahtuu 60–70 asiakasta ja lounasta tarjoillaan päivittäin 150–200 asiakkaalle. Kakkutalo Gilanin lounaskeittiö on ollut toiminnassa aina vuosituhanteen alusta lähtien leipomo-kahvilan rinnalla. Ilmojen salliessa asiakkailla on mahdollisuus istahtaa nauttimaan talon tarjoilusta myös paikan terassilla.

Joka kuukausi Kakkutalo Gilanilla on myös kuukauden kakku, joka nostetaan framille. Kuva: Satu Hart.
Lounastakin on tarjolla. Kuva: Satu Hart.

Mika muistuttaa, ettei yrityksen päätehtävä ole tuottaa voittoa, vaan tuotteita ja palveluita, joita ihmiset haluavat. Paras palaute on aina Mikan mukaan se, että asiakas palaa uudestaan.

– Kyllä ihmiset ovat tykänneet käydä täällä. Olemme helposti lähestyttävä paikka Terholan yritysalueella hieman syrjässä kaupungin keskustasta. Ehkä pitäisi enemmän paikallisesti ilmoitella, että olemme täällä. Parkkipaikkaongelmaa on ollut lounasaikaan ruuhkan vuoksi, mutta tämä toivottavasti tullaan taklaamaan uuden konditoriatilan myötä betoniporsaita poistamalla ja uusia parkkiruutuja tekemällä.

– Logistisesti tämä on ehkä paras paikka yritystoiminnalle Suomessa. Kaupungissa on tapahtunut kasvua viime vuosina, ja se tekee yrittämisestä erittäin elinvoimaista täällä Järvenpäässä.

Tulevaisuudessa tullaan tekemään lisää asiakashankintaa ja aiotaan lisätä yrityksen tunnettuutta. Kakkutalo Gilanilla on ollut tähän asti myös hyvät yhteydet kaupunkiin ja yhteistyö on sujunut mutkattomasti.

– Edellisen kaupunkikehitysjohtajan kanssa on oltu matalalla kynnyksellä puhelimitse yhteydessä, kun on tarvinnut neuvoa. Nyt kun meillä on iso investointi tulossa tilojen osalta, toivomme myös lupa-asioiden sujuvan jouhevasti.

Kakkutalo Gilanin vitriinistä löytyy niin makeaa ja suolaista. Kuva: Satu Hart.
Retrohittituote pomadakuorrutteinen herkkumunkki, jonka välissä on kermaa ja hilloa. Herkkumunkki on Kaj Gilanin kehittämä, johon on saatu inspiraatiota Stella-leipomon pitkänmallisesta munkista. Tuote on nostanut korona-aikana suosiotaan ja herkkumunkista löytyy myös eri versioita. Järvenpääläiset tietää! Kuva: Satu Hart.

Energiatehokasta toimintaa

Viime vuonna Kakkutalo Gilanin katolle asennettiin aurinkopaneelit puhtaan energian saamiseksi. Myös jätteidenkierrätyksessä on oltu edelläkävijöitä.

– Jo 2000-luvun alussa poistimme sekajäteastiat. Olemme rakentaneet takapihalle myös jätteiden erittelypisteen useamman lähiyrityksen käyttöön, joka on laskenut jätekustannuksiamme.

Kakkutalo Gilanille on myönnetty vuonna 2020 Vastuullinen yritys -sertifikaatti toiminnastaan ympäristön ja luontoarvojen hyväksi vähentämällä ruokahävikkinsä määrää. Kuva: Satu Hart.

Kakkutalo Gilan on panostanut myös sosiaaliseen mediaansa, uuteen verkkokauppaansa ja verkkosivuihinsa. Yrityksen sisäinen tietoverkko- ja hallinto on uudistusvuorossa seuraavana. Tämän myötä Kakkutalo Gilanin asiakasyritykset pääsevät lataamaan pilvipalvelusta tuotteiden ainesosaluetteloita ja hakemaan tuotteiden kuvia omaan markkinointiinsa.

Tulevaisuudessa kahvin ostaminen halutaan Mikan visioineissa digitalisoida siten, että kahvipannuun saisi siihen sopivan maksupäätteen asiakkaita varten. Tämä nopeuttaisi kahvia ostavien asiakkaiden asioimista.

Kakkutalo Gilanin värikästä ja taiteellista julkisivua. Kuva: Satu Hart.

Huipputekijöitä

Yrityksessä työskentelee vakituisesti neljätoista työntekijää, ja kesäisin henkilömäärä voi jopa tuplaantua. Kakkutalo Gilan pyrkiikin olemaan sellainen työpaikka, jonne työntekijöiden olisi kiva tulla.

– Jos tykkäät työstäsi ja työ tuntuu palkitsevalta, myös työn jäljestä tulee sen mukaista. Työntekijöiden viihtyminen, tunne, että työpaikalla on turvallista ja palkanmaksu ajallaan ovat meille tärkeitä asioita.

– Olemme tehneet kondiittorikoulujen kanssa yhteistyötä jo 1990-luvulta lähtien, jota kautta olemme saaneet uusia nuoria lupauksia töihin.

Kondiittorikoulusta valmistuneet nuoret joutuvat käymään tämän jälkeen työnsä ohella vielä kisälli- ja mestarikoulutuksen. Muutenkin henkilökuntaa koulutetaan jatkuvasti osaamisen ylläpitämiseksi.

– Lisäkoulutukset lisäävät ammattiylpeyttä ja mielenkiintoa työhön. Käymme myös tavarantoimittajien koulutuksissa ahkerasti.

Alalla parasta on Mikan mukaan se, että pääsee näkemään nopeasti oman kädenjälkensä.

Konditoria-leipomoyrityksen perustajalle Mika vinkkaa lopuksi malttia ja pitkiä hermoja.

– Kaikki ei tapahdu nopeasti. Itselleni on ollut haastava huomata, että asiat vievät paljon aikaa. Omaan asiaan täytyy uskoa ja oman yrityksensä menestystä on rakennettava pitkäjänteisesti. 

TIESITKÖ?

Toiveet edellä

Kakkutalo Gilanissa valmistetaan päivittäin satoja käsintehtyjä leivoksia kahvila-asiakkaiden syötäväksi. Osan tuotteiden taikinasta on lähtöisin keravalaiselta yhteistyökumppanilta Herkkupajalta. Kakkutalo Gilanissa taikina nostatetaan, paistetaan pulliksi ja täytetään. Vastavuoroisuus tuotteiden suhteen toimii myös toiseen suhteen.

Nuoret kondiittorit kehittävät kehitystiimissä kaiken aikaa uusia reseptejä. Myös asiakkaat toivovat uusia reseptejä. Eri versioita maistellaan ja testataan yhdessä, ja uusia tuotteita tulee ja poistuu säännöllisesti, sillä tuotevalikoimat elävät aina sesongin mukaan. Viime aikoina Kakkutalo Gilan on alkanut huomioimaan myös vegaanit tuotteissaan sekä panostanut erikoisruokavalioihin ruokarajoitteisten henkilöiden suhteen.

Kakkuja kustomoidaan ja palveluita toteutetaan asiakaslähtöisesti. Jos asiakas haluaa kakkuunsa erilaisen kuorrutteen, tekstin tai kuvion kuin tarjolla on, Kakkutalo Gilan toteuttaa asiakkaan toiveen. Yrityksellä on myös monipuolinen tuotevalikoima, ja oman tilaisuuden voi halutessaan räätälöidä yhdessä yrityksen kanssa. Kakkutalo Gilan tekee siis kaiken sen, mitä ei itse pysty tekemään tai antaa asiakkaan tehdä sen, minkä tämä haluaakin tehdä.

Yhdessä yrittämisen Järvenpää -yrityssarjassa käsitellään laajasti järvenpääläisiä yrityksiä ja heidän kaupungissaan tekemäänsä työtään. Yrityssarjan videoiden kautta on mahdollista nähdä harvinaista kuvaa siitä, mitä kaikkea palvelun tai tuotteen eteen tehdään. Järvenpään kaupunki tuottaa yrityssarjaa yhdessä Järvenpään Yrittäjien kanssa.

Järvenpään kaupungin ja Järvenpään Yrittäjien logo

Järvenpääkumppani-tarinoissa esitellään kaupunkimme yhteisöjä ja yrityksiä Järvenpäähengessä.

Tahdotko jakaa jutun? Se käy kätevästi tästä!
Footer is loading...