Hyppää sisältöön

Kutsumustyössä Jannella eläviä tapahtumia järjestämässä

Lotta Rantanen Sykettä ja Sinfoniaa -yhdistyksestä houkuttelee järvenpääläisiä mukaan yhteisiin tapahtumiin. Erityisen suositeltavia ovat kävelykatu Jannen keskiviikot.

Järvenpään Sykettä ja Sinfoniaa -yhdistyksen toiminnanjohtaja Lotta Rantanen kertoo, että hänen työtehtäviään on vaikea kertoa parilla lauseella. Hän kuitenkin pilke silmäkulmassa yrittää:

– Alkuviikon voisi tiivistää kertomalla, että maanantai on sekalaisia duunarin hommia, tiistaina pitää kammata hiukset ojennukseen ja istua palaveripöydissä, keskiviikko menee lappufarkuissa tapahtumajärjestäjänä.

Lotta kertoo olevansa unelmatyössään. Hän on aina ollut kulttuuriin suuntautunut ja lyöttäytyi Sykettä Sinfoniaa -yhdistyksen toimintaan mukaan pian Järvenpäähän muuttonsa jälkeen toistakymmentä vuotta sitten.

Yhdistys järjesti jo tuolloin monipuolisia kulttuuritapahtumia. Lotta kertoo ihailleensa silloisen toiminnanjohtajan Anu Uhleniuksen tapaa tehdä töitä.

– Kun 2019 kuulin, että toiminnanjohtajan paikka aukesi, minulle tuli valtava kutsumuksen tunne.

Työssä on paljon järkeä

Lotta kertoo, että kulttuuri eri muodoissaan on hänelle itselleen suuri inspiraation lähde ja koko yhdistyksen kantava perusta. Hänestä on hienoa, että kaupunki pitää yllä kaikille avoimia tiloja. Matalan kynnyksen tapahtumat ovat myös yhdistyksen keskeinen idea. Osallistumaan pääsee ilman euron euroa.

– Olimme koronan jälkeen ensimmäisten joukossa järjestämässä katukeikkoja. Oli liikuttavaa nähdä ja kuulla, miten lämpimästi kaupungin asukkaat ottivat tapahtumat vastaan ja kertoivat, kuinka niitä oli kaivattu.

Lotta kertoo kokevansa tuon tuosta, kuinka paljon järkeä hänen työssään on. Sykettä ja sinfoniaa tuottaa iloa ja hyvinvointia paitsi asukkaille, myös yrityksille ja muille yhdistyksille.

Tapahtumia ja elämää kaduille järjestetään yhä enemmän yhdessä eri toimijoiden kanssa ja yhdessä myös suunnitellaan välittömiä, innostavia ja kaikkia hyödyttäviä tapahtumia ja yhteistoimintaa.

Hän on hyvillään keskusteluista, joissa nousee kerta toisensa jälkeen uusia ideoita ja tapoja toteuttaa asioita.

Keskiviikkojen keikkoja

Mainio viikonpäivä tutustua järvenpääläiseen aktiivisuuteen on keskiviikko. Tuolloin kävelykatu Janne, jonka tapahtumista yhdistys pitkälle vastaa, on erityisen eläväinen kymmenine kirpputorikojuineen. Lapsille järjestetään samaan aikaan omaa toimintaa, vaikkapa robotteihin tutustumista, kasvomaalausta tai pinssien tekoa.

Elävä musiikki alkaa soida iltaviiden aikaan, ja treffit voi sopia vaikkapa torikahvilaan tai kivijalkayrittäjien terassille.

Bulevardikorttelin moninaiset mahdollisuudet

Lotan työ vaatii rautaista organisointikykyä. Hän kertoo, että tarpeeseen tulee myös hyvä keskittymiskyky. Kun päällä on tuhat ja sata asiaa, on kyettävä hoitamaan niistä yksi kerrallaan unohtamatta kuitenkaan isoa kokonaisuutta.

Juuri nyt hän odottaa innokkaana ja uteliaana, mitä Bulevardikorttelissa eli tutummin Perhelässä tapahtuu sen valmistuttua.

– Keskustassamme on ollut iso monttu pitkään. Perhelän valmistumisen yhteydessä myös kävelykadun infra paranee ja saamme sähköt kadun päästä toiseen. Keskusta muuttuu isosti, ja vain mielikuvitus on rajana, miten voimme olla tässä mukana.

Lotan mielestä koko keskustan ilmapiiri on jo parantunut. Uusiin tiloihin on tulossa uusia toimijoita, ja yhdistyksessä toivotaan nyt rohkeaa ideointia yhdessä, pakan sekoittamista oikein kunnolla.

Vapaalla basistina

Koronapandemian aikaan pohdittiin, kuinka ihmiset saadaan liikkeelle tautiaaltojen hellittämisen jälkeen. Lotta on huomannut, että ainakin Sykettä ja sinfoniaa -yhdistyksen tapahtumiin on innostuttu osallistumaan.

Hän arvelee, että innokkuutta selittää helppous: kävelykadun meininkeihin ei tarvitse erikseen ilmoittautua eivätkä tapahtumat maksa mitään.

– Järvenpäässä on lisäksi hyvä yhteinen tahto ja halu kehittää ja toimia.

Lotta kävisi mainiosti kaupungin markkinoijasta. Hän kertoo, kuinka järvenrannalle ja uimaan polkaisee viidessä minuutissa. Kaikki on muutoinkin lähellä.

Pienen kaupungin paikallishistoria on upea ja kulttuurin skaala laaja. Esimerkiksi Puistobluesin tuntevat kaikki, mutta moniko tuntee elävän kivijalka- ja keikkakulttuurin?

Lotta on itsekin ahkera keikoilla kävijä ja välillä myös lavalla 13 vuotta vanhan The B and The Bandin basistina.

– Silloin muut organisoinnit unohtuvat ja keskityn täysillä omaan keikkaan.

Sykettä ja Sinfoniaa -yhdistyksen järjestämä Jannen piknikki palaa! Tule mukaan lauantaina 13.8. kaupunkipiknikille pitkien pöytien ääreen taivasalle. Piknikki sopii koko perheelle.

Lotta Rantanen, 35

  • Järvenpään kaupunkikeskusta – Sykettä ja Sinfoniaa ry:n toiminnanjohtaja, toimii myös sivutoimisena yrittäjänä joogaopettajana.
  • Perheessä avopuoliso ja 9-vuotias tytär.
  • Harrastukset jooga, bändi ja kesäisin luonnonvesissä uiminen.

Järvenpäähenkilö-tarinoissa esitellään kiinnostavia järvenpääläisiä.

Footer is loading...