Hyppää sisältöön

Lapset innostuivat demokratiasta: Satusaunan päiväkodilla äänestettiin presidenttiä 

Satusaunan päiväkodilla koettiin tammi-helmikuussa innostavia hetkiä demokratian perusteiden äärellä, kun päiväkodin lapset pääsivät äänestämään omissa presidentinvaaleissaan samalla, kun koko Suomen kansa tekee valintaansa uudesta päämiehestään. Koiramäki-ryhmän projekti sai alkunsa vanhemman aloitteesta, ja siitä muotoutui nopeasti koko päiväkotiyhteisön äänestystapahtuma, johon osallistui lapsia myös Harjulan päiväkodilta.  

Lapset ideoivat opettajiensa tukemana ryhmissään neljä eri presidenttiehdokasta ja loivat näille persoonallisuudet, vahvuudet ja vaalilupaukset. Lasten ideoinnin pohjalta ehdokkaat luotiin kuviksi tekoälyä hyödyntäen. 

Ehdokkaiden luomisen jälkeen lapset pääsivät äänestämään suosikkiaan. Äänestysprosessista luotiin mahdollisimman autenttinen, sillä päiväkodilla oli järjestetty jopa “vaalikoppi”, jossa lapset saivat laittaa äänensä äänestyslipuille. Lippuun leimattiin tietysti myös “virallinen” vaalileima. 

– Osassa ryhmistä innostuttiin askartelemaan myös “henkilökortit”, jotka näytettiin lasten esittämille vaalivirkailijoille. Äänestäjiä kävi useasta ryhmästä Satusaunalta ja myös Harjulastakin osa saapui retkeilemään Satusaunalle äänestämään. Saimme myös etä-ääniä, varhaiskasvatuksen opettaja ja yksi vaalien järjestäjistä Petra Ouninkorpi kertoo. 

Viime viikon perjantaina päättyneen äänestyksen tuloksena Satusaunan ja Harjulan päiväkotien uudeksi presidentiksi valittiin Onni Orava. Tulevaisuuden suunnitelmia presidentin tehtävään ei vielä ole päätetty, mutta toiminta jatkuu yhteisön ideoiden ja tarpeiden mukaan. Koiramäessä presidentti pääsee tositoimiin ystävänpäivän aikaan: presidentin kanssa pohditaan tuolloin hyviä kaveritaitoja. 

– Tärkeintä projektissa oli lasten innostus ja osallistuminen. Lapset eivät pelkästään äänestäneet, vaan olivat mukana koko prosessissa aina ehdokkaiden luomisesta äänestykseen saakka. Projekti ei vain opettanut demokratiasta, vaan innosti lapsia seuraamaan myös oikeita presidentinvaaleja ja keskustelemaan Suomen presidentistä, Ouninkorpi iloitsee.  

Ouninkorpi korostaa, että varhaiskasvatuksessa parasta on yhteisön voima ja yhdessä tekeminen. Projekti osoitti, miten pienestä ideasta voi syntyä merkittävä ja innostava tapahtuma, joka kokoaa yhteisön yhteen. 

Seinällä tekoälyllä tehtyjä hahmoja ja heidän kuvauksiaan. Keskellä lapsen kirjoittama teksti "Koiramäen presidenttiehdokkaat".
Presidenttiehdokkaat esillä vaalikopissa. Kuva: Petra Ouninkorpi.

Lapsi seisoo ja katsoo vienosti hymyillen kameraan.
Kerttu Heikkinen odottaa jännittyneenä äänestysvuoroaan. Jokaisen äänellä on merkitystä! Kuva:  Niina Heikkinen.
Footer is loading...