Hyppää sisältöön

Lukion aikuislinjalla opiskellut Ritva Hyvärinen toteutti pitkäaikaisen suunnitelmansa valkolakista

Järvenpään lukion aikuislinjalla opiskelee vuosittain noin 200 opiskelijaa. Osa aikuisopiskelijoista haluaa suorittaa lukiotutkinnon saadakseen yleisen jatko-opintokelpoisuuden. Toiset tulevat täydentämään ammatillista tutkintoaan lukio-opinnoilla tai suorittamaan loppuun aiemmin kesken jääneen lukion. Useilla on myös tavoitteena saada ylioppilaslakki vielä aikuisiällä. Pitkäaikaista haavettaan valkolakista lähti toteuttamaan myös aikuisopiskelija Ritva Hyvärinen.

Lähes kolme vuotta sitten eläkkeelle jäätyään järvenpääläiselle Ritva Hyväriselle kypsyi hiljalleen ajatus ylioppilaslakin hankkimisesta. Tokihan Ritvalla eläkepäiviin ohjelmaa olisi riittänyt muutoinkin käsitöiden, mökkeilyn, luonnossa liikkumisen ja mummoilun (Ritvalla on kolme lasta ja neljä lastenlasta) parissa. Mutta Ritvan mielessä oli jo pitempään pyörinyt ajatus, josko nyt lähtisi lukemaan ylioppilaaksi? Ei muuta kuin ajatuksesta toteutukseen.  

Nainen on istumassa ja hän pitelee kirjaa käsissään.
Ritva suoritti ylioppilastutkinnon lisäksi myös lukion päättötodistukseen vaadittavat opinnot. Ritva oppi paljon uusia mielenkiintoisia asioita ja sai palkinnoksi aherruksesta monia onnistumisen kokemuksia.

– Eläkkeelle jäätyäni aloitin opiskelut Järvenpään lukion aikuislinjalla syksyllä 2021. Eläkepäivien pääharrastukseksi tulikin iltaopiskelu lukiossa. Ajankohta oli minulle sopiva lähteä toteuttamaan haavettani, sillä elämänkumppanini on vielä työelämässä, jolloin minulla oli sopivasti ”lukurauhaa”, naurahtaa Ritva.

Toki ei Ritva ihan ensimmäistä kertaa lukion penkkiä ollut kuluttamassa. Keskikoulun kautta Ritva päätyi nuorena tyttönä Tikkakosken lukioon.

– Menin lukioon, kun en muutakaan keksinyt. Mutta motivaationi loppui lukion puolivälissä, jolloin keskeytin opinnot. Lukiosta suuntasin Jyväskylään talouskouluun ja myöhemmin suoritin terveydenhoitoalan toisen asteen tutkinnon Helsingissä. Sen jälkeen opiskelin vielä terveydenhoitoalan ammattikorkeakoulututkinnon, sisätautien ja kirurgian sairaanhoitajaksi.

Ritva huomasi, että opiskelussa voi edetä myös ilman lukiokoulutusta, mutta toteaa lähes samaan hengenvetoon, että korkeakouluopiskelu olisi saattanut olla helpompaa lukiopohjalta.

Työelämässä Ritva päätyi kuitenkin esimies- ja asiantuntijatehtäviin, ja häntä alkoi kiinnostaa etenkin työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden edistäminen kunta-alalla.  Ritva toimikin työhyvinvointipäällikkönä kahdeksan vuotta Järvenpään kaupungilla ja kaksi vuotta Keusotessa.

Vuosien kuluessa Ritva aika ajoin mietti, että pitäisikö kuitenkin vielä opiskella lukio-opinnot loppuun.

Ritvalla oli halu kehittyä, edetä uralla ja oppia uutta. Työn ohella hän suoritti omalla ajallaan ja omin kustannuksin useita opintoja avoimessa yliopistossa ja erikoistumisopinnot ammattikorkeakoulussa. Osaamisen kehittämisen mahdollisti myös silloinen työnantaja Järvenpään kaupunki, jolloin Ritva suoritti työhönsä liittyen Johtamisen erikoisammattitutkinnon (JET) ja työsuojelupäällikkökurssin (TSPK®). Mutta entä se ylioppilastutkinto? Liikkuvaisen eläkeläismummon status muuttui kertaheitolla lukiolaiseksi.

Sisua vaativaa, mutta myös rikastuttavaa

Ritva osallistui lukion oppitunneille pääsääntöisesti iltaisin, mutta pari opintojaksoa hän suoritti päivälukiossa. Lukio-opiskelu toi säännöllisen rytmin eläkeläisen arkeen. Nuorempien opiskelijoiden kanssa opiskelu on ollut mielenkiintoista ja ihanaa, vaikka alussa Ritva sitä kovin jännittikin.

– Opiskelu on vaatinut sisua, paljon itsenäistä paneutumista oppiaineisiin ja totuttautumista koulumaailmaan. Luokaton lukio on ollut mielenkiintoinen kokemus ja vaatinut sopeutumista. Olen kahden ja puolen vuoden aikana huomannut, että aikuislukion opiskelijat tulevat hyvin erilaisista lähtökohdista. Opintojaksojen aikana minulla onkin ollut mahdollisuus kohdata monta eri-ikäistä ja erilaista elämänpolkua kulkevaa ihmistä. Se on ollut rikastuttava kokemus. Olen lähes aina ollut ryhmän vanhin opiskelija, mutta en ole koskaan tuntenut itseäni ulkopuoliseksi.

Matematiikkaa, biologiaa, historiaa, äidinkieltä, englantia, ruotsia, yhteiskuntaoppia… Nyt ei voi olla kysymättä, että mikä aine tuotti eniten harmaita hiuksia, ja missä aineessa opiskelu oli helpompaa.

– Englannin ja ruotsin kielten opiskelussa oli selvää eroa. Ruotsi sujui hyvin, mutta englannin kielessä osaamisen vaatimustaso on aikaisemmista lukiovuosista noussut huomattavasti. Englannin kielessä sain todella tehdä töitä.

Ritvalle itse opiskelu lukion aikuislinjalla oli maksutonta, sillä opiskelu oli tutkintopohjaista tähdäten ylioppilastutkintoon. Opiskeluun liittyvät materiaalit, kuten oppikirjat ja läppäri tulee aikuislinjalla opiskelevan itse kustantaa. 

Opiskelu eteni ja yo-kirjoitukset koittivat. Keväällä 2023 Ritva kirjoitti terveystiedon ja saman vuoden syksyllä ruotsin ja yhteiskuntaopin. Keväällä 2024 olivat vuorossa äidinkieli ja englanti.

Ritva painottaa, että yo-kirjoituksiin valmistautuminen vaati hyvää ajankäytön suunnittelua. Ritva valmistautui tuleviin kirjoituksiin lukuaineisiin lukemalla, ajankohtaisia asioita seuraamalla ja kokonaisuuksia hahmottamalla. Ruotsin ja englannin osalta Ritva suoritti kuunteluharjoituksia, luki tekstejä ja kertasi kielioppia.

– Varsinainen lukuloma oli vasta tänä keväänä, sillä sain kaikki lukion päättötodistukseen vaadittavat opinnot suoritettua helmikuun alkuun mennessä.

Ritva suoritti ylioppilastutkinnon lisäksi myös lukion päättötodistukseen vaadittavat 88 opintopisteen laajuiset opinnot.  Ammatillisen tutkinnon suorittanut opiskelija voi toki valmistua ylioppilaaksi, vaikka ei suorita koko lukion oppimäärää (päättötodistusta). Tällöin hänen kanssaan tehdään opintosuunnitelma, mikä sisältää sopivan määrän viiteen yo-kokeeseen valmistavia opintoja. Näin opinto-ohjelmaa saadaan kevennettyä, koska opiskelijan ei tarvitse suorittaa kaikkien lukioaineiden opintoja.

Vihdoinkin valkolakki päähän

Järvenpään lukion aikuislinjalta valmistuu tänä keväänä yli 40 ylioppilasta. Ritva on yksi ylioppilaaksi valmistuvista. Mielessä jo soi ylioppilaiden laulu ”Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus”. Ritvan pitkäaikainen haave on toteutunut. Lopulliset ylioppilastutkintolautakunnan tulokset saapuivat kouluille 14.5. Tässä vaiheessa kuuluu kysyä, miltä nyt tuntuu?

– Kyllä, nyt tuntuu oikein hyvältä, vaikka en oikein vieläkään usko valkolakkia todeksi. Mutta eiköhän se tästä konkretisoidu, kun saan käteeni niin lukion päättötodistuksen kuin ylioppilastutkintotodistuksen ja päähäni yo-lakin!

Nälkä kasvaa syödessä ja niin myös opiskelun nälkä. Ritva on tosin luvannut elämänkumppanilleen, että ei aio pyrkiä yliopistoon päätoimisesti opiskelemaan, mutta jättää kuitenkin ”oven hieman raolleen” ja toteaa pilke silmäkulmassaan:

– Ehkäpä avoin yliopisto tarjoaa sopivan kompromissiratkaisun tähän asiaan.

Jääkö nyt eläkeläisen kalenteri ihan tyhjäksi opiskelujen päätyttyä? Tähän Ritva vastaa oitis.

– Opiskelujen päätyttyä vapautunut aika suunnataan läheisille ja harrastuksille. Nyt on aikaa liikkua luonnossa, mökkeillä Lapissa ja Savossa. Pieni kipinä on syttynyt myös vaikkapa Interrail-reissulle. Matkaan lähtisin yhdessä pian eläkkeelle jäävän elämänkumppanini kanssa, suunnittelee Ritva tulevaisuuttaan.

Hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty – niin myös opiskelussa

Opiskelu-urakka on takanapäin ja Ritva on enemmän kuin tyytyväinen aikaansaannokseensa.

– Olen todella iloinen, että ryhdyin opiskelemaan ylioppilaaksi. Koen oppineeni paljon uusia mielenkiintoisia asioita ja olen saanut palkinnoksi monia onnistumisen kokemuksia. Myös yleissivistykseni on kasvanut kohisten. Lukion opinnot ovat auttaneet minua ymmärtämään paremmin muun muassa, mistä ilmastonmuutoksessa ja luonnon monimuotoisuuden vähenemisessä on kysymys.  Aina voi oppia uutta, olipa minkä ikäinen hyvänsä!

– Onhan se todella kivaa, että vielä tässäkin iässä voi älliä kasvattaa, naurahtaa Ritva.

Aikuiselle, joka kenties harmittelee kesken tai aloittamatta jääneiltä lukio-opintoja, Ritva haluaa sanoa:

– Hyppää rohkeasti mukaan ja anna virran viedä! Määrittele kuitenkin tavoitteesi ja suunnittele itsellesi mahdollisimman realistinen opiskeluaikataulu. Ennen kaikkea huomioi voimavarasi eli miten sulautat opiskelun omaan arkeesi.

Opiskelijaksi aikuislinjalle

Täysi-ikäinen lukio-opinnoista kiinnostunut voi ilmoittautua aikuislinjan opiskelijaksi ja aloittaa tutkinto- tai yksittäisten kurssien aineopiskelijana joustavasti milloin vain lukuvuoden aikana. Tutkintoon johtava opiskelu on ilmaista. Aineopiskelijoiden kursseista peritään maksu.

Ilmoittaudu opiskelijaksi (valitse jatkuva haku aikuislinjalle) ja sovi tapaaminen opinto-ohjaajan tai apulaisrehtorin kanssa opintosuunnitelman laatimista varten. Ota tapaamiseen mukaan aiemmat koulu- ja opiskelutodistuksesi.

Lisätietoja:

  • Järvenpään lukion aikuislinja
  • Opinto-ohjaaja Kati Saarinen puh. 040 315 3072, kati.saarinen@jarvenpaa.fi ja apulaisrehtori Päivi Järvinen puh. 040 315 2509, paivi.jarvinen@jarvenpaa.fi
Footer is loading...