Hyppää sisältöön

Mestariasukkaat: Talkoissa parasta on ihmiset

Mestariasuntojen Maljakatu 17 on viehättävä rivitalokohde Nummenkylässä. Pihapiiristä näkee, että asukkaat välittävät asuinpaikastaan. Myös talkoisiin osallistutaan aktiivisesti.

Helmi ja Saga saivat opetella talkoissa kukkien istuttamista amppeleihin. Kuva: Päivi Karvinen.

– Yleistä siisteyttä ja viihtyisyyttä arvostaa enemmän, kun itse osallistuu sen luomiseen. On myös kiva, kun kaikki osallistuvat talkoisiin, ja voidaan tutustua toisiimme, kuten näissä talkoissa taloon muuttaneeseen ukrainalaisperheeseen, joka toi meille kaikille perinteistä ukrainalaista kevätkakkua maistettavaksi, kertoo puolitoista vuotta kohteessa asunut asukastoimikunnan varapuheenjohtaja.

Maljakadulla asuu monta pitkään pihapiirissä asunutta asukasta, mutta jonkin verran on myös vaihtuvuutta, jotta asuntoja löytyy rauhallista asuinmiljöötä arvostaville hakijoille. Talkoita talossa pidetään joka kevät ja syksy, yleensä toukokuussa ja loka-marraskuussa.

Maljakadun asukkaat pitävät mielellään pihansa viihtyisyydestä myös itse huolta talkoillen. Kuva: Päivi Karvinen.

Talkoiden suunnittelu aloitetaan hyvissä ajoin

Tämänvuotiset talkoon pidettiin 4. toukokuuta. Viisihenkinen asukastoimikunta aloittaa talkoiden suunnittelun aina hyvissä ajoin ja varautuu myös siihen, että ajankohtaa voidaan muuttaa säiden niin vaatiessa. Tämänkertaisia talkoita helli kauniin lämmin kevätkeli.

– Tiedotamme talkoista laittamalla kutsun jokaiseen asuntoon ja sen lisäksi muistutamme ajankohdasta postilaatikoille laitettavalla lapulla. Talkoopäivänä jokaiselle löytyy tekemistä, myös lapsille, kertoo varapuheenjohtaja, joka oli tällä kertaa ottanut mukaan sekä Helsingissä asuvan poikansa että lapsenlapsensa.

– Tulin mukaan, kun äiti pakotti, virnuilee poika, mutta kertoo kuitenkin olevansa mielellään mukana pitämässä yhdessä pihasta huolta, jotta talkoissa mukana olevan kummitytönkin on hyvä tulla isoäidin pihaan leikkimään.

Tämänkertaisissa talkoissa väki muun muassa siisti ja kunnosti pihaa monella tavalla, kaivoi pionille istutuskuopan ja istutti kesäkukkia. Talkoot aloitettiin kahvin ja itsetehtyjen leivoinnaisten kera sekä päätettiin syömällä yhdessä grilliherkkuja.

Talkootarjoilut ovat olennainen osa talkoopäivää. Maljakadulla tehdään paljon myös itse talkooruokia, kuten salaattia ja leivonnaisia.

Yhdessäolo tärkeintä

Asukastoimikunnan puheenjohtajan mielestä talkoiden paras anti on yhdessäolo. Myös vaimo vieressä kertoo, kuinka hän on saanut ystäviä asukastoiminnan kautta.

– Ihmiset on talkoiden paras anti, vakuuttaa puheenjohtaja, joka on asunut kohteessa vaimonsa kanssa viitisen vuotta.

Asukkaat halusivat esiintyä jutussa nimettöminä muun muassa työhön liittyvistä syistä.


Juttu on julkaistu alun perin Mestariasuntojen sivuilla.

Footer is loading...