Hyppää sisältöön

Mestariasukkaat: Yhteinen toiminta torjuu yksinäisyyttä

Lääkärinkuja 3:n asukkaat käyvät yhdessä muun muassa kesäteatterissa. Marja-Liisa Järvinen haluaa koota porukan koolle, jotta ihmiset välttyisivät yksinäisyyden kurimukselta.

Marja-Liisa Järvinen on asunut Lääkärinkuja 3:ssa vuodesta 2017 asti. Hän on ollut asukastoiminnassa mukana alusta asti osallistuttuaan jo ensimmäisen kuukauden aikana asukaskokoukseen. Senioritalosta löytyy eri ikäisiä ja kuntoisia asukkaita, ja Marja-Liisa järjestää heille paljon erilaista tekemistä vuoden mittaan.

– Talossa on monia, jotka eivät enää pysty liikkumaan paljoa itse, joten heistä on välillä mukavaa päästä pois talosta ja nauttimaan lähialueen kulttuuritarjonnasta, kertoo Marja-Liisa.

Kesäteatteri vetää mukanaan

Talon asukkaat lähtevät tänä kesänä viidettä kertaa Krapin kesäteatteriin, johon Marja-Liisa on itse hankkinut heille liput ja kyydit. Matka on täysin omakustanteinen, ja monille asukkaille se on mukava perinne, johon on helppo osallistua.

Lääkärinkujan teatteriseurue parin vuoden takaisella reissullaan. Tänä vuonna teatterimatka tehdään heinäkuun aikana. Marja-Liisa kuvassa toinen oikealta.

Marja-Liisa käy aina keväällä laittamassa talon ilmoitustaululle lapun, johon asukas saa ilmoittaa nimensä, jonka jälkeen hän varaa liput hyvissä ajoin. Koskaan ei ole ollut vaikea saada porukkaa kasaan, ja kaiken kuntoiset pääsevät mukaan.

– Krapin kesäteatteri on tasaisella maalla ja helposti saavutettavissa, joten taksit sun muut pääsevät helposti lähelle. Meitä lähtee mukaan aina noin 8-10 henkeä, jonka kokoiselle porukalle on vielä helppo järjestää kyydit sun muut, kertoo Marja-Liisa.

Lähitalotoimintaa naapuritalojen kanssa

Talossa on paljon muutakin tekemistä asukkaille. Lääkärinkuja 3 kuuluu muutaman muun lähellä olevan senioritalon kanssa hankkeeseen, jossa talojen välillä järjestetään erilaisia aktiviteetteja. Lähitalotoiminta on ollut Marja-Liisan mukaan todella toimivaa, ja on ollut mukava kun löytyy tekemistä myös niille asukkaille jotka eivät enää pysty itse liikkumaan yhtä paljon. Hankkeessa mukana olevissa taloissa on yksi yhteyshenkilö, jonka kanssa voi suunnitella tekemisiä ja menoja.

Cooperin kesänuoret kävivät vetämässä Lääkärinkujan terassilla jumppaa kesäkuun alussa.

– Taloissa käy muun muassa niin sanottuja kesänuoria, jotka tulevat soittamaan musiikkia tai pitämään muuta ohjelmaa. On ollut mukava huomata, että myös meidän vanhempien ihmisten viihtyvyydestä pidetään huolta, kertoo Marja-Liisa.

Monet asukkaat ovat muuttaneet muilta paikkakunnilta taloon, eikä Järvenpää ole heille ennestään tuttu. Tämän vuoksi on aina ollut helppoa saada osallistujia erilaisiin menoihin, sillä monet haluavat tutustua lähiympäristöön ja Järvenpään tarjoamiin kulttuurimenoihin.

Ennen koronaa talosta käytiin Tuusula-visiitissä, joka kiersi ympäri Tuusulanjärveä ja sillä pääsi helposti näkemään Järvenpään tarjoamia luonto- sekä kulttuurikohteita. Marja-Liisa on miettinyt, jos he voisivat taas kokeilla jotain samankaltaista, tai tilata bussin omaan käyttöön ja mennä rantapuistoon eväiden kera.

Monen vuoden kokemus

Marja-Liisa on koko ikänsä ollut mukana vapaaehtoistöissä, käynyt paljon erilaisia kursseja ja tykkää touhuta kaikenlaista. Monipuolinen toiminta on ollut hänelle myös hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin ja välttää yksinäistymistä, mikä vanhetessa saattaa helposti käydä.

– Itselleni on luonnollista käydä vaikka ensiapukurssi, jotta voin täällä tarvittaessa auttaa ihmisiä. On aina mukava oppia uusia asioita. Ja kun käyn teatterissa tai museoissa kiertämässä, pääsen samalla myös käymään vähän ulkona, perustelee Marja- Liisa aktiivisuuttaan.

Teksti: Ida Oljemark


Alkuperäinen kirjoitus julkaistu Mestariasuntojen sivuilla.

Footer is loading...