Hyppää sisältöön

Mestariasunnot: Läpinäkyvyys lisää luotettavuutta

Mestariasuntojen asukkailla on erilaisia mahdollisuuksia vaikuttaa omaan asumiseensa. Talokohtaisen asukastoimikunnan lisäksi asukasaktiiveilla on mahdollisuus liittyä asukashallitukseen ja tulla valituksi Mestariasuntojen yhtiön hallitukseen. Tällä tavoin yhtiön toimintaa pääsee seuraamaan hyvin läheltä, ja tapaamaan muita asukkaita, joilta voi saada ideoita oman talon asukastoimintaan. 

Henkilö seisoo ulkona talvisena päivänä suuren kattilan vieressä, edessään isossa valurautapannussa grillin päällä makkaroita.
Hannu Kalliokoski. Kuva: Ida Oljemark.

Hannu Kalliokoski on toiminut sekä asukashallituksessa että yhtiön hallituksessa muutaman vuoden ajan. Hän on asunut viitisen vuotta Mestariasuntojen Hallintokadun kohteessa, ja on aktiivisesti toiminut myös talon asukastoimikunnan puheenjohtajana. Hannu on pitänyt hallituksen jäsenyydestä, vaikkei eläkkeellä olevana kokkina varsinaista alan kokemusta omaakaan.

– Mestariasuntojen edustajat tekevät aina todella hyvin pohjatyön. Harvoin olen joutunut kysymään tarkentavia kysymyksiä, kun käsitellään jotain rakennusasioihin liittyvää. Olen saanut oppia paljon yhtiön taloudellisista tekijöistä, ja olen pystynyt myöhemmin selittämään asioita myös muille asukkaille. Esimerkiksi se, että kaikki vuokrat menevät tasausjärjestelmän myötä niin sanotusti samaan kirstuun, josta sitten otetaan rahaa talojen erilaisiin tarpeisiin, on mielestäni fiksua. Tällä tavalla yksittäisellä talolla ei ole niin isoja paineita nostaa vuokria, kertoo Hannu.

Asukastoimintaan kannattaa osallistua

Hannu kokee, että yhteisöllisyys on kerrostaloissa tärkeää. Hallintokadun talo oli noin vuoden ajan huputettuna remontin vuoksi, ja kun parvekkeilla ei voinut olla, pihalla juteltiin enemmän asukkaiden kesken. Hannu jakaa asukkaille mielellään asumisen tietoa naapureita nähdessään, mikä on toiminut talossa oikein hyvin.

– Pelkästään läsnäolollaan voi vaikuttaa asioihin. Mielestäni vielä useamman pitäisi osallistua asukastoimintaan, sillä se on todella helppo tapa vaikuttaa omaan asumiseensa, toteaa Hannu.

Asukashallitus tuo ihmisiä yhteen

Jaana Suopellonmäki on asunut Mestariasunnoilla melkein kaksikymmentä vuotta, joista kymmenen hän on asunut Saunaniitynkadulla. Omassa talossaan hän on ollut mukana asukastoimikunnassa, joka on tehnyt paljon asioita pihan turvallisuuden ja toimivuuden lisäämiseksi.

– Me käyttäjäthän parhaiten huomaamme, mikä voisi toimia paremmin. Olemme esimerkiksi päättäneet vierasautopaikkojen sijainnista ja saimme tupakkapaikankin parempaan kohtaan ja tumppisäiliön toimivammaksi, kertoo Jaana.

Hän on ollut myös asukashallituksen jäsen alusta alkaen eli vuodesta 2005 lähtien. Asukashallituksen toiminnan Jaana näkee konkreettisena asumiseen vaikuttamisena.

– Viimeksi käsittelimme asukashallituksessa energiansäästöasioita, muun muassa lämpötilojen laskemista yhteisissä tiloissa. Asukashallituksessa on mukavaa myös se, että saa tietoa muiden talojen toiminnasta ja itselleen ideoita oman talon toimintaan. Asukashallitus voi toimia myös tukena heille, joiden taloissa ei ole vielä saatu aikaan laajempaa toimintaa.  Tällä tavalla kukaan ei ole yksin talossaan, ja ihmiset voivat tutustua samankaltaisiin aktiiveihin, toteaa Jaana.

Henkilö seisoo ulkona talvisessa maisemassa, edessään pöydällä iso termostaatti ja pipareita.
Jaana Suopellonmäki. Kuva: Ida Oljemark.

Yhtiön hallituksessa vaikutetaan isompiin asioihin

Yhtiön hallituksessa Jaana on toiminut 15 vuotta. Hallituksen tehtävä on Jaanan mielestä enemmänkin katsoa tulevaisuuteen, ja vaikuttaa isompiin asioihin.

– Me asukasjäsenet toimimme vastikään esiin muun muassa sen, miten asukkaat ovat kokeneet huonona, että kaupunki ottaa tertiäärilainoista korkoa sallitun määrän ylärajan mukaan. Asukkaina voimme tuoda tällaisia asioita esiin, vaikka emme talousasioihin voikaan suoranaisesti vaikuttaa, toteaa Jaana.

Mahdollisuus olla mukana hallituksessa on Jaanan mielestä läpinäkyvyyttä ja luottamusta lisäävä asia.

– Kyllä se luo mielestäni läpinäkyvyyttä ja luottamusta, kun asukkaat tietävät, että heitä ollaan edustamassa hallituksen päätöksenteossa. Itse koen, että Mestariasunnoilla mietitään aina vilpittömästi asukkaiden etua, toteaa Jaana.


Alkuperäinen juttu on julkaistu Mestariasuntojen sivuilla 2.2.2024.

Footer is loading...