Hyppää sisältöön

Mestariasuntojen Wärtsilänkatu 4:n työmaalla koulutetaan nuoria tekijöitä

Mestariasuntojen vuokratalotyömaalla on toukokuussa työskennellyt harjoittelijoina Keudan rakennusalan perustutkinnon opiskelijoita. Aura Rakennus Uusimaa Oy:n työnjohto haluaa tarjota nuorille mahdollisuuden nähdä, kuinka mielenkiintoinen ala rakentamisen sektori on.

Vivi Rajala ja Luka Raja-aho kokoavat Mestariasuntojen kohteen työmaakylttiä. Työmaalla he ovat saaneet tehdä monipuolisesti muun muassa työmaan turvallisuuteen ja sujuvuuteen liittyviä nikkarointityötä.

Luka Raja-aho ja Vivi Rajala opiskelevat rakennusalaa, koska oman käden jäljen näkee välittömästi, saa käyttää luovuttaa ja koska rakentaminen on vaan niin kivaa. Kuva: Päivi Karvinen

– Harjoittelu on vastannut odotuksiani. Olen päässyt näkemään työmaan toimintoja, kertoo Vivi, jota rakennusalassa viehättää erityisesti se, että oman kädenjäljen näkee saman tien. Raksatöiden haasteet innoittavat Vivin mukaan myös käyttämään omaa luovuutta tilanteissa, joissa paperille ei välttämättä ole kirjattu ratkaisumalleja.

– Minua viehättää rakentaminen, kertoo puolestaan Luka ykskantaan motivaatiostaan suuntautua alalle.

Urakoitsija ymmärsi harjoittelun merkityksen

Vivi ja Luka päätyivät Wärtsilänkadun työmaalle, kun Järvenpään Keudasta oltiin yhteydessä Aura Rakennukseen työharjoittelupaikkojen toivossa. Keskustelu johti yhteistyöhön, koska urakoitsija ymmärsi tulevaisuuden tekijöiden merkityksen alalle.

– Työharjoittelun avulla saadaan tuotua esiin alaa, ja tekijöitä kiinnostumaan merkityksellisestä työstä, kertoo vastaava työnjohtaja Henri Hakkarainen.

Työharjoittelijat tuovat toki urakoitsijalle oman työpanoksensa, mutta työharjoittelijoiden mukana olo työmailla edellyttää hyvää suunnittelua.

– Vaatii paljon työn suunnittelua eli mitä voidaan harjoittelijoilla teettää ja toisaalta opetusta asioissa, joita he eivät vielä osaa. Olen itse käynyt sähköalan oppisopimuksen, jonka koin hyväksi ja siksi haluan olla mahdollistamassa nuorille käytännön kautta oppimista, kertoo puolestaan työnjohtaja Niko Kaartinen.

Työharjoittelu on tärkeä osa opetusta

– Koulussa annetaan perustiedot, mutta näytöt annetaan oikeissa rakennuskohteissa. Opiskelijat myös todella tykkäävät työharjoitteluista. Koulussa näkee, kuinka innoissaan he ovat, kun pääsevät oikeasti tekemään asioita, kertoo Järvenpään Keudassa opettava Veli Alho.

Rakennusalaa ei ole aina mielletty kovin kiinnostavaksi työsaraksi ennen muuta alan fyysisyyden vuoksi. Nyt alalle kuitenkin hakeutuu Alhon mukaan nuoria koulutukseen. Konkarit toivoisivat nuorten näkevän alan uudesta näkökulmasta.

Henri Hakkarainen, Niko Kaartinen ja Veli Alho haluavat nuorten ymmärtävän, kuinka merkityksellinen, monipuolinen, ja hyvin palkattu ala rakennussektori on. Kuva: Päivi Karvinen

Rakennusalalla pääsee rakentamaan yhteiskuntaa

– Nuorille pitäisi saada ymmärrys, kuinka tärkeä ja merkityksellinen ala tämä on. Jos ei ole tekijöitä, meillä ei ole asuntoja, missä asutaan tai vaikka siltoja liikenteelle. Kokonaisuuden kannalta jokaisen tekijän panoksella on merkitystä, korostaa Niko, joka itse nauttii siitä, että voi autolla ajellessaan tuntea ylpeyttä siitä, että näkee oman käden jäljen taloissa, joita on ollut toteuttamassa.

Veli puolestaan lyö pöytään voittamattoman näkökulman rakennusalan puolesta alaa pohtiville nuorille, niin pojille kuin tytöillekin.

– Palkkaushan on hyvä eli rakennuksilla voi tienata hyvin. Se onkin sellainen peruste, joka saa nuoret usein havahtumaan, kun heille kertoo alan vetovoimatekijöistä, naurahtaa Veli.

– Sen lisäksi työ on monipuolista ja luovaa, ja jos haluaa haasteita työnsä, niitä työmaalta löytyy. Ala myös kehittyy koko ajan, vakuuttaa Niko.

Teksti ja kuvat: Päivi Karvinen


Juttu julkaistu alun perin Mestariasuntojen verkkosivuilla.

Footer is loading...