Hyppää sisältöön

Mestaritoimijat: Yhteistilojen siisteys vaikuttaa viihtyvyyteen

Siivous on tärkeä osa yleistä viihtyvyyttä taloyhtiössä. Yleisten tilojen siivouksen huomaa heti, ja kun työ hoidetaan kunnolla, se on pieni piristävä tekijä arjen keskellä. Asukkaat ja siistijät voivat tehdä yhteistyötä pitääkseen paikkoja kunnossa.

Siistijä Marina Kokiza kiittelee Hallintokatu 7:n asukkaita, jotka ovat ystävällisiä ja pyrkivät aina pitämään yhteiset tilat siisteinä. Kuva: Päivi Karvinen.

Katja Kari asuu Hallintokatu seitsemässä, ja on huomannut, kuinka tärkeää siistijän työ on viihtyvyyden ylläpitämisessä. Esimerkiksi kun ennen lattiat pestiin käytävissä sitruuna-saippualla, se toi heti raikkaan tuoksun, ja se teki ulos lähtemisestä heti mukavampaa.

– Aina sen kyllä huomasi että ‘nyt on siivooja käynyt!’. Kyllähän tuollaiset pienet asiat tuovat heti arkeen kivoja hetkiä, kertoo Katja.

Asiakkuusjohtaja Nina Silvonen ymmärtää Katjan kaipuun sitruuna-saippuaan, mutta siitä on luovuttu Mestariasuntojen kohteiden siivoamisessa perustellusta syystä.

– Olemme joutuneet jättämään hajustettujen pesuaineiden käytön hajuyliherkkyydestä kärsivien ihmisten takia ja siirtyneet yli kaksi vuotta sitten käyttämään siivousaineissa Joutsenmerkittyjä tuotteita. Ja niinhän se on, että tuoksu ei kerro puhtaudesta, muistuttaa Nina.

Siistijöiden työrytmiä muutettu

Katjasta on myös tuntunut, että talossa ei siivota enää yhtä usein kuin ennen, mikä pitääkin paikkansa. Aiemmin siistijä kävi viisi kertaa viikossa ja siivosi esimerkiksi rapuista hiekat pois vaikkei rappusiivous olisikaan kuulunut päivän ohjelmaan.

– Siistijä käyttää kohteisiin viikkotasolla yhä edelleen saman ajan, mutta ei käy joka arkipäivä, vaan siivoaa samana päivänä useamman tilan eli siivoustyön rytmitystä on muutettu. Tästä syystä siivousten välissä voi näkyä hiekkaa lattialla, mutta heti siivouksen jälkeen hiekkaa ei saa näkyä. Mestariasuntojen asiakastyytyväisyystutkimuksessa siivous on kuitenkin saanut kouluarvosanoilla mitattuna numeron 9 kaikissa taloissa eli asukkaat ovat olleet keskimäärin tyytyväisiä siivoukseen, kertoo Nina.

Katja Karin mukaan talon siistinä pitäminen on asukkaiden ja siistijän yhteispeliä. Kuva: Päivi Karvinen.

Asukkaat voivat tehdä oman osansa

Yhteistilojen siistinä pysyminen on myös siistijän ja asukkaiden yhteispeliä. Katjan mukaan on paljon pieniä asioita mitä asukas voi tehdä, jotta siistijän aika ei kuulu niin sanotusti turhiin asioihin Hallintokadun asukkaat saavatkin talon siistijä Marina Kokizalta paljon kiitosta siitä, että huomioivat siistijän työn omalla toiminnallaan. Myös Marina saa asukkailta kiitosta hyvästä työstään.

– Ihan pienet asiat kuten vaikka jalkojen pyyhkiminen matolle ennen kuin tulee sisään auttaa jo paljon. Varsinkin näin kevättalvella hiekkaa voi tulla sisään paljonkin, ja mitä vähemmän aikaa siistijällä siihen kuluu sen parempi. Myös jos nyt joku roska tippuu taskusta voi varmasti jokainen poimia sen perästään, ei siistijän työnkuvaan kuuluu asukkaiden henkilökohtaisten roskien siivoaminen. Ihan vaan maalaisjärkeä käyttämällä voi jokainen edesauttaa siistijän työajan käyttämistä niihin asioihin, joihin se on tarkoitettu, kannustaa Katja.

Pienin toimin edistät siisteyttä talossasi:

  • Kopistele kengistäsi hiekka ja kura rappuralliin tai vaihtomattoon
  • Pyyhi sisään tullessasi myös lemmikkisi tassut tai rattaiden pyörät
  • Älä tiputtele pikkuroskia lattioille tai pihamaalle vaan vie ne lähimpään roska-astiaan

Juttu on julkaistu alun perin Mestariasuntojen sivuilla.

Footer is loading...