Hyppää sisältöön

Mies, joka herättää Järvenpään keskustan eloon

Rauski Jokinen on keskeinen hahmo Järvenpään kaupungin keskustan toiminnassa. Hänen työnsä tapahtumien järjestäjänä ja yhteisövaikuttajana on tehnyt hänestä paikallisesti arvostetun ja kiitosta saaneen toimijan.

Rauski kotonaan levykokoelmansa kanssa. Takana olevassa hyllyssä noin 8000 levyä, mutta yhteensä yläkerrasta ja varastosta löytyy 16 000 levyä. Kuva: Kapina Oy.

“No morjesta!”, Rauski Jokinen tervehtii ystävällisesti tapahtumakävijöitä kävelykatu Jannella. Hän on monelle vuosikymmenten varrelta tuttu kasvo, joka on Sykettä ja Sinfoniaa -kaupunkikeskustayhdistyksen tapahtuma- ja tori-isäntänä mahdollistanut vireän kaupunkielämän ja lukuisten tapahtumien toteutumisen Järvenpään keskustassa. Yhdistyksen toiminnassa hän ollut mukana osittain jo 2000-luvun alusta lähtien.

Työstä kaupungin keskustan elävöittämisen hyväksi on saatu tunnustusta ja kiitosta. Järvenpää-seura valitsi vuoden 2023 Kulttuurijärvenpääläiseksi Jokisen ja hänen työparinsa, toiminnanjohtaja Lotta Rantasen. Yhdessä kaksikko on ideoinut lukuisia tapahtumia ja toimintaa keskustaan sekä löytänyt paikallista väkeä mukaan toimintaan ja esiintymislavoille.

Kävelykatu Jannen maine on vuosien varrella kiirinyt ympäri Suomea ja keskusta on vetänyt keskiviikko- ja lauantaitorille myyjiä aina Helsingistä, Lahdesta ja Kotkasta asti.

– Sykettä ja Sinfoniaa -kaupunkiyhdistyksen tavoitteena on ollut sen perustamisesta lähtien saada kaupunki elämään ja tehdä Jannesta olohuone kaupunkilaisille, jossa voi viettää aikaa vaikkapa terassilla hyvää musiikkia kuunnellen.

Miten kauan Jokinen vielä aikoo viihtyä isännän tehtävässä?

– Niin kauan olen mukana toiminnassa, kuin jaksaa. Eläkeikä lähestyy kovaa vauhtia, joten toivotaan että saadaan nuoria jatkajia tilalle, hän naurahtaa

Rauski istumassa kotitalonsa portaikossa. Kuva: Kapina Oy.

Rakas asuinpaikka

Jokinen on mukana myös asuinalueensa Tanhuniityn asukasyhdistyksen toiminnassa ja vastaa kesäisin vietettävän Tanharipäivän ohjelmajärjestelyistä. Asuinalue on hänelle erityisen rakas.

– Muutimme Tanhuniittyyn perheeni kanssa Sipoosta noin 35 vuotta sitten. Aluksi ihmettelin, että onpa erikoisen näköinen asuinalue, mutta pian paikka alkoikin tuntua mukavalta ja yhteisölliseltä. Kulttuurimaiseman keskellä on hieno asua, vuoden Tanharilaiseksikin valittu Jokinen kertoo.

Jokinen on sielultaan musiikkimies, joka treenaa säännöllisesti bändinsä kanssa Tanhuniityn Seppälän talolla. Levyharrastaja-keräilijänä tunnettu mies on lisäksi ollut mukana tuottamassa lukuisia levymyyntitapahtumia- ja messuja.

Aikoinaan jo Puistobluesin aikana keskustan Blueskadulla järjestettiin bändeille muun muassa esiintymistilaisuuksia Levytorilla. Levytoria ja esiintymistilaisuuksia jatketaan edelleen Sykettä ja Sinfoniaa -yhdistyksen ylläpitämällä Blueskadulla.

Kesä täynnä kaikkea

Jokinen näkee Järvenpään kesän monipuolisena. Hän vinkkaa vierailemaan keskustan kesätapahtumissa ja Tanharipäivillä.

– Lisäksi Ainola, Rantapuisto, Vanhankylänniemi ja Lemmenlaakso ovat kesäisin kauniita paikkoja, Jokinen täydentää.

Hän nostaa esiin myös parhaimman kesämuistonsa, joka ajoittuu vuoden 1982 Puistobluesiin. Tuolloin festivaalin pääkonsertissa esiintyi yhdysvaltainen blueskitaristi ja -laulaja Albert Collins ja pianisti-laulaja
Eddie Boyd.

Jokisen oma kesä menee työn merkeissä keskustan ja torin tapahtumia organisoidessa. Syksyllä ehtii taas paremmin huilaamaan.


Kesän 2024 tapahtumat Järvenpään kävelykadulla, torilla ja Tanhuniityssä

  • Siivouspäivän kirppis & hulinat la 25.5. klo 7–15
  • Kävelykadun kesäkirppikset alkaen ke 29.5. klo 14.30–18.30
  • Blueskatu 3.7.–6.7.
  • Jannen Piknik la 10.8.
  • Maa Elää -satokausimarkkinat la 7.9.
  • Ympäri vuoden jatkuva lauantaitori klo 8–15
  • Tanharipäivä la 8.6.

Lisätietoja ohjelmasta ja aikataulusta: sykettajasinfoniaa.fi ja Tanhuniityn Facebook-sivu.


Juttu on julkaistu alun perin Järvenpääläinen-asukaslehdessä.

Footer is loading...