Hyppää sisältöön

Myllytien toimintakeskuksessa toimitaan yhteisöllisesti ja ympäristöä ajatellen

Myllytien toimintakeskuksen ja Cooperin Kulman lounaskahvilan toiminta tukee yhteisöllisyyttä ja vahvistaa osallisuutta. Toimintakeskuksessa toimitaan resurssiviisaasti ympäristö huomioiden. Kulmakivinä ovat kierrätys, jätelajittelu ja ruokahävikin vähentäminen.

Myllytien toimintakeskus on avoin kohtaamispaikka Järvenpään kaupungin keskustan tuntumassa. Monipuolisesta toiminnasta vastaavat yhteistyössä vapaaehtoiset, järjestöt, yhteisöt ja Järvenpään kaupunki.  Resurssiviisaus ja kestäväkehitys näkyvät valinnoissa sekä toiminnan toteuttamisessa.

Kierrätystä kestävästi

Meillä on toimintakeskuksessa asiakkaiden oma kierrätyspiste, johon saa tuoda ja ottaa mukaan siistiä ja ehjää käyttötavaraa, lehtiä, kirjoja ym. Minimoimme kaikissa toiminnoissamme kertakäyttöastioiden käyttöä. Talossa kokoustaa lähes 30 yhdistystä ja osa heistä tarjoaa myös kokouskahvit. Yhdistykset voivat keittiössämme keittää kahvia ja lainata Lounaskahvila Cooperin Kulman kahvikuppeja myös iltaisin. Tällä lisäämme sekä omatoimisuutta ja minimoimme kertakäyttökulttuuria.

Keittiötyöntekijä pakkaamassa ruokaa laatikkoon keittiötiloissa.
Lämpimät lounasannokset pakataan joko biohajoavaan rasiaan tai styroksiseen lounasrasiaan.

Muiden vanha on meidän uutta. Olemme hyödyntäneet kalustekierrätystä toimintakeskuksen moniin tiloihin. Ruokasalin ja kahvion kalusteet on tuotu kouluilta, kokoontumistilojen sohvat olemme myös saaneet kierrätystavarana. Yhdistyksille tarkoitetut, lukolliset arkistokaapit saatiin Bulevardikorttelin muuton yhteydessä hallinnon tiloista Puistolasta. Nyt ne palvelevat useita eri yhdistyksiä täällä toimintakeskuksessa.

Lounasta ilman hävikkiä

Lounaskahvila Cooperin Kulman tavoite on minimoida ruokahävikkiä. Lounaskahvilamme on jo kolmatta vuotta ollut mukana ResQ Clubissa. ResQ-sovelluksen avulla voimme myydä ylijäämäruoan asiakkaille, joille edullinen take-away-annos on juuri se, mitä he etsivät! Jokainen myyty tuote vähentää tarpeetonta biojätteen aiheuttamaa ympäristökuormitusta ja on osoitus asiakkaillemme, että välitämme ympäristöstä. Sovelluksen voi ladata puhelimeen ja maksaminen suoritetaan kyseisen sovelluksen kautta.

Olemme saaneet ResQ-sovelluksen myötä paljon sellaisia asiakkaita, jotka eivät muuten kävisi meillä lounaalla. Moni haluaa hyödyntää edullisen ylijäämäruoan, ja saamme päivittäin kaikki pakkaamamme lounasannokset myytyä. ResQ on minimoinut Cooperin Kulman ruokahävikin ja kasvattanut päivittäistä myyntiä. Nykyään ainut hävikki syntyy enää ruoan valmistusvaiheessa ja sekin on todella pientä.

Vähemmän muovijätettä

Olemme luopuneet syksyllä 2023 take away-annoksiemme erillisistä muovirasioista. Nykyään Cooperin Kulmasta saa mukaan vain lämpimän lounasannoksen, joka pakataan joko biohajoavaan rasiaan tai styroksiseen lounasrasiaan. Muovikassien tilalla on käytössä paperikassit. Cooperin Kulmassa on myös tehostettu jätteiden lajittelua. Muovi, pahvi, kartonki, metalli, lasi, paperi, seka- ja biojäte lajitellaan kaikki omiin jäteastioihin.

Liikkumista, kulttuuria ja yhteisöllisyyttä

Yhdessä olemme enemmän! Toimimme tiiviissä yhteistyössä eläkeläisneuvoston, järjestöjen ja yhdistysten sekä neljännen sektorin vapaaehtoisten kanssa. Kehitämme yhdessä toimintaamme kaupungin strategisten painopisteiden mukaisesti. Toimintakeskuksessa haluamme kannustaa järvenpääläisiä liikkuvaan elämäntapaan ja kulttuurin pariin erilaisin harrastus- ja ryhmätoimintojen kautta.

Yhdessä toimiminen ja osallisuus lisää hyvinvointia. Järjestämme yhteisöllisyyttä ja osallisuutta tukevaa toimintaa Myllytien toimintakeskuksessa ja muissa paikoissa yhteistyössä eri yhteisöjen kanssa.

Kaupunki palkkaa vuosittain kesätyöntekijöitä toimipisteisiinsä. Myös me Myllytien toimintakeskuksessa olemme ottaneet kesätyöntekijät joukkoomme. Kesätyöntekijöillämme on ollut suuri merkitys osallisuustoiminnan järjestämisessä. Heidän työpanoksensa on mahdollistanut monipuolisia tapahtumia ja ikäpolvien kohtaamisia. Nuoret ovat järjestäneet pihakonsertteja, taidetyöpajoja, pelikerhoja ja olohuonetoimintaa toimintakeskuksessa, hyvinvointikampuksen palvelutalon sekä ikäihmisten asuintalojen pihapiireissä. He ovat saaneet ensikosketuksen työelämästä, jossa voivat hyödyntää omaa harrastuneisuutta ja taitojaan.

Ikäihmisiä kahvittelemassa ruokasalissa. Taustalla nuoria henkilöitä järjestämässä ohjelmaa.
Kesätyöntekijät järjestämässä ohjelmaa toimintakeskuksen ruokasalissa.

Olemme resurssiviisaudessa ja kestävässä kehityksessä edelläkävijöitä. Toimintakulttuurimme on yhteisöohjautuvaa ja ideoimme jatkuvasti toimintaamme yhdessä. Kaupungin työntekijöiden lisäksi joukossamme työskentelee työllistettyjä ja harjoittelijoita, jotka saavat toimintakeskuksessa arvokasta ja monipuolista työkokemusta. Puhumattakaan lukuisista vapaaehtoisista, jotka työpanoksellaan rikastuttavat toimintaamme.

Viisi naista seisomassa pöydän ääressä.
Toimintamme pohjautuu yhteisöllisyyteen ja kestävään kehitykseen, toteavat (vas.) Anne Honkanen, Lotta Häkkinen, Laura Sihvonen, Nina Sandqvist ja Johanna Parantainen. Kuva: Tuija Vuoti

Katso lisää verkkosivuiltamme Myllytien toimintakeskus ja Cooperin Kulman lounaskahvila.

teksti: Anne Honkanen, Lotta Häkkinen, kuvat: Nina Sandqvist

Footer is loading...