Hyppää sisältöön

Nuorten asumisen asialla Järvenpäässä  

Järvenpään nuorisopalvelut järjesti torstaina 2. marraskuuta 2023 tilaisuuden, jossa nuoret saivat kysyä ja puhua asumisen haasteista ja mahdollisuuksista. Tilaisuudessa nousi esiin nuorten huolenaiheita, joihin kaupungin ja muiden toimijoiden tulisi kiinnittää huomiota. Tuen riittävyys, työn saanti, asumisen hinta ja lokaatio ovat kaikki yhteydessä toisiinsa onnistuneessa siirtymässä itsenäiseen asumiseen ja elämään. 

Tukea ensimmäisiin kuukausiin 

Nuoret tarvitsevat tietoa ja neuvontaa niin asunnon hankkimiseen kuin asumisen tukeen. Nuoret eivät välttämättä tiedä oikeuksiaan ja jos tulee ongelmia, se stressaa. Eräs osallistuja arveli, että kolme ensimmäistä kuukautta ovat kriittisiä. Hän oli itsenäisen asumisen alkuun saanut tärkeää tukea äidiltään ja miettineensä sitä, mitä jos äidin tukea ei olisi ollut – läheisten apu on monesti korvaamatonta.  

Kokemus tuen saannista Järvenpäässä vaihtelee. Kerrottiin, että asumisen tukipalvelu on kohtaavampaa kuin Helsingissä. Toisaalta esimerkiksi vuokratakuun saamisesta oli ollut epävarmuutta.  

Järvenpään hinta  

Nuoret ovat iso asumistuen tarvitsijaryhmä Suomessa. Asumistukeen 1.4. alkaen suunnitellut kiristykset huolettivat nuoria Järvenpään vuokratasolla. Jos nimittäin asuu missä tahansa Uudenmaan radanvarsikaupungin yksiössä, vuokran hinta todennäköisesti ylittää asumistukeen määrätyn enimmäisasumismenon. Järvenpäässä yksinasuvan enimmäisasumismeno on 634 euroa vuonna 2023, ja siitä asumistukea voi saada korkeintaan 80 prosenttia. Ylittävää osuutta ei huomioida tukea myönnettäessä, kertoi Esa Lappalainen Kelan Järvenpään toimistosta.  

Nuorisovaltuuston Hanna Ubina korosti toivovansa, että asumisen ja elämisen tuessa säilyisi harkinnanvaraisuutta nuoren nopeasti muuttuvien tilanteiden mukaan.  

Moni nuori tykkää kunnon keittiöstä

Järvenpään vuokra-asuntojen neliöhinnan keskiarvo on nyt noin 15-17 euroa neliöltä. Pienet asunnot ovat olleet viime vuosina trendi, mutta tilaisuuden nuoret kritisoivat alle 30 neliön yksiöitä. Moni nuori kertoi elävänsä säästeliäästi ja kokkaavansa itse, miksi juuri keittiössä olisi hyvä olla tilaa ja toimivuutta. Myös ikäihmisen, joka harkitsee muuttoa isosta asunnosta pienempään, näkemys on tässä samankaltainen: liian pieni asunto on koppero.  

Henkisen hyvinvoinnin ja osallisuuden ainekset 

Työ, opiskelu tai mielekäs tekeminen motivoivat nuorta, joka opettelee itsenäistä elämää. Silti jopa hyvin nuori henkilö saattaa myös jämähtää työttömyyteen tai tekemättömyyteen. Yksi osallistujista kertoi valmistuneensa koronan aikana ja valmistumisesta kolmen vuoden ajan tehtailleensa työhakemuksia turhaan. Töihin motivoitunut nuori onkin nykyisin epämotivoitunut työnhakija.  

Lokaatio eli kodin sijainti oli nuorille merkityksellinen toki siksi, että palvelut olisivat lähellä, mutta myös henkisen hyvinvoinnin kannalta. Jos nuorella on haasteita poistua kotoa tai oman toiminnan ohjauksessa, voi syrjäinen sijainti näissä tapauksissa lisätä ongelmia. 

Samoilla kulmilla kaikenikäisten kanssa 

Tosin yhteisöllisyyteen nuorella voi yllättävä näkemys. Haastattelemani kolmikko suhtautui esimerkiksi nihkeästi kerrostaloyhteisöllisyyteen: melkein mieluummin pakoilevat uteliaita katseita kuin antautuvat keskusteluun säistä tai pihatalkoista. Ja kuitenkin nuorilla tuntui liittyvän itsenäiseen asumiseen yksinäisyyden ja turvattomuuden kokemuksia, mitä ajatellen yksikin nuori oli kehittänyt “sosiaalistumis”ohjelman. Nuoret myös haluavat asua kaikenikäisten ja eri elämänvaiheissa olevien kanssa samassa paikassa.  

kirjoittaja: osallisuuden erityisasiantuntija Pilvi Kallio-Meriläinen, Järvenpään kaupunki

Footer is loading...