Oletko muuttanut hiljattain Suomeen ja Järvenpäähän?
Maahanmuuttajapalvelut tukevat sinua sekä perhettäsi kotoutumisessa suomalaiseen yhteiskuntaan. Maahanmuuttajien asiointipalvelussa saat neuvontaa viranomaisasiointiin sekä kuntalaispalveluihin.
Vieraaseen maahan muuttamiseen voi olla erilaisia syitä, kuten työ, opiskelu, perhesuhteet tai levottomuudet, kuten sotatilanne. Olipa syy mikä hyvänsä, ihminen voi tarvita monenlaista tukea asettuessaan uuteen kotimaahansa asumaan.
”On erityisen tärkeää, että maahanmuuttaja pääsee heti ensimmäisten viikkojen aikana kotoutumaan uuteen asuinpaikkaansa. Asiointipalvelussamme Järvenpää-infossa henkilö saa neuvontaa viranomaisasiointiin sekä tietoa kuntalaispalveluista ja tukea niihin hakeutumisesta. Jotta muuttaja saa arkensa rullaamaan, tarvitaan asiointia monen viranomaisen, kuten Kelan, työvoimatoimiston ja Keusoten kanssa sekä tietoa osallistumisen ja harrastamisen mahdollisuuksista. Myös lapsille on haettava päiväkoti- ja koulupaikkaa”, kertoo maahanmuuttajatyön erityisasiantuntija Arja Loima Järvenpään kaupungilta.

Tuen tarpeen luonne ja määrä vaihtelevat asiakkaan mukaan. Olennaista on myös syy, miksi henkilö on muuttanut Suomeen. Ihmisten tiedot ja taidot ovat erilaisia. Maahanmuuttaja saattaa olla korkeasti kouluttautunut, luku- ja kirjoitustaidoton tai jotain siltä väliltä. Monet viranomaisasiat hoidetaan Suomessa sähköisten kanavien kautta, mikä edellyttää digitaitojen osaamista. Sähköinen asiointi on osalle muuttajista hyvinkin tuttua, mutta jotkut henkilöt eivät välttämättä ole koskaan avanneet tietokonetta.
Tukea omatoimiseen digiasiointiin
Maahanmuuttajat kysyvät neuvoa moniin asioihin, kuten asunnon etsimiseen, KELA-hakemuksiin, varhaiskasvatus-, koulu- ja opiskelupaikkojen hakemiseen tai pankkitilin avaamiseen. On tehtävä myös sähkö- ja vakuutussopimuksia, haettava passia tai varattava aikaa sote- ja terveyspalveluihin. Pakolaisena Suomeen tullut henkilö tai perhe tarvitsee erityisesti kodin hankintoihin ja kodin ylläpitämiseen liittyvää neuvontaa ja apua.
”Kannustamme asiakkaitamme asioimaan omatoimisesti viranomaisten sähköisissä palveluissa, muun muassa kirjautumaan pankkitunnuksilla eri palveluihin. Meillä on asiakaskoneita, joilla asiakas voi itse hoitaa asioitaan meidän tuellamme”.
Maahanmuuttajien asiointipalvelussa käytetään kieltä, jota asiakas ymmärtää. Kotoutumisen edistämiseksi maahanmuuttajaa rohkaistaan puhumaan suomea, vaikka taito olisi alkeellinenkin. Tarvittaessa käytetään myös tulkkia mobiilisovelluksen kautta. Tulkin voi tilata myös paikan päälle etukäteen varatulle tapaamiselle. Asiointipalvelun henkilöstössä on suomea, englantia, persiaa, venäjää, viroa ja turkkia taitavia henkilöitä.
Maahanmuuttajien asiointipalvelussa henkilöasiakkaiden käyntejä ja yhteydenottoja on vuosittain ollut noin 3000. Sama asiakas voi käydä useamman kerran asioiden etenemisen mukaan. Kotoutumisvaihe voi olla joillekin haasteellista kulttuurin tai kielen vuoksi, jolloin tarvitaan enemmän neuvontaa. Toisaalta joillekin voi riittää vain yksikin käynti. Asiointipalvelussa asioi tällä hetkellä erityisen paljon ukrainalaisia pakolaisia.
Järvenpään asukkaista ulkomaan kansalaisia on lähes 5 % eli 2153 (tilanne 31.12.2022). Vieraskielisiä on kuitenkin huomattavasti enemmän eli noin 3300. Yli 200 tilapäistä suojelua saavaa ukrainalaista on rekisteröinyt Järvenpäähän elokuuhun 2023 mennessä. Rekisteröinnin myötä he ovat kuntalaisia ja kuntalaisten palvelujen piirissä. Lisäksi Järvenpään vastaanottokeskuksessa on asutettuna noin 700 ukrainalaista. Vuoden 2023 aikana Järvenpään vieraskielisen väestön määrä tulee lisääntymään merkittävästi.
Maahanmuuttajien asiointipalvelu, Järvenpää-info, Sibeliuksenkatu 8, 3. krs (sisäänkäynti Mannilantieltä). Avoinna ma–ke klo 9–15, to klo 9–17 ja pe klo 9–13.
Alkuperäinen juttu on julkaistu syksyn 2023 Luonnotar-lehdessä.