Hyppää sisältöön

Puistoblues järjestetään kesällä jo 45. kertaa  

KULTTUURINTEKIJÖIDEN JÄRVENPÄÄ, OSA 3: Puistoblues on kuulunut Järvenpään kesien kohokohtiin jo kuudella eri vuosikymmenellä. Tänä vuonna mukana on bluesin supertähti, jota on yritetty mukaan jo noin 10 vuoden ajan. Myös tapahtumalava kokee suuren muutoksen. 

Yleisö eläytyi esityksiin Puistobluesissa vuonna 2016. Kuva: Timo Happonen. 

Puistoblues järjestetään Järvenpään Vanhankylänniemessä tulevana kesänä jo 45. kertaa, kun päätapahtumaa vietetään lauantaina 6.7.2024. Heinäkuun ensimmäisellä viikolla keskiviikosta lauantaihin 3.7.–6.7.2024 keskustan Blues-kadulla järjestetään kaupunkikeskustayhdistys Sykettä ja Sinfoniaa ry:n toimesta maksuttomia konsertteja, iltaklubeja, lastentapahtuma sekä levytori. 

Puistoblues kokee kesällä merkittävän muutoksen, kun pääkonserttiin Vanhankylänniemeen pystytetään kaksi esiintymislavaa. Aiemmin pääkonsertissa on ollut yksi iso esiintymislava. 

– Pohdimme, että festivaalia pitäisi jotenkin uudistaa. Mukana on edelleenkin päälava, jonka lisäksi päälavan viereisellä lavalla esiintyy nuorempia bluesartisteja ja -bändejä, Puistobluesin festivaalipäällikkö, Järvenpään Blues-Jazz Diggareiden puheenjohtaja Miikka Porkka kertoo. 

Kesäksi 2024 Puistobluesin pääesiintyjäksi on kiinnitetty yleisön jo vuosia toivoma, roots-musiikin yhdysvaltalainen supertähti Seasick Steve. Lavoille nousevat myös brittiläinen Joanne Shaw Taylor ja yhdysvaltalainen bluesrockia soittava Robert Jon & The Wreck. Kotimaata edustavat Drink Floyd, Ville Mehto, Creek Road Eleven ja Eeva Äärelä. 

– Tämän vuoden vetonaulaa Seasick Steviä olemme yrittäneet saada mukaan jo noin 10 vuoden ajan. Viime jouluna hän tutki tarkemmin Puistobluesin historiaa, siellä aiempina kesinä esiintyneitä artisteja ja päätti, että hän haluaa nimensä historiankirjoihin. Meillä on kokonaisuutena tänä vuonna erinomainen artistikattaus, joten uskon yleisön viihtyvä hyvin.  

Myös kävijämäärät ovat riippuvaisia esiintyjäkaartista. 

– Jos on tuntemattomampia esiintyjiä, niin pääkonsertissa on vähemmän väkeä. Välillä voi tietenkin myös käydä niin, että sovittu esiintyjä peruu viime hetkillä, esiintyjä kokee, että Suomeen on liian kallista tulla tai Puistoblues ei yksinkertaisesti vain sovi esiintyjän aikatauluihin. Joskus bookkaaminen on melkoista palapeliä. Osan kanssa on helpompaa ja nopeampaa sopia, kuin toisten. 

Historian havinaa 

Puistoblues järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1978. Saman vuoden tapahtuma on jäänyt historiaan ainoana kertana, kun koko pääesiintyjäkaarti on koostunut kotimaisista artisteista.  

Festivaalin järjestäjänä toimii Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry. (JBJD), joka perustettiin kahdenkymmenen ihmisen voimin marraskuussa 1977.  

– Kaikki sai alkunsa järvenpääläisten toiveesta tuoda Keski-Uudellemaalle roots-musiikkia, kuten bluesia. Yhdistys laittoi perinteen pystyyn, joka on jatkunut pian jo 50 vuotta. 

Yhdistyksen tärkeimpänä päämääränä on elävän rytmimusiikin tilaisuuksien järjestäminen Järvenpäässä. Lisäksi yhdistys tukee nuoria ja nousevia muusikoita ja järjestää pienempiä musiikkitapahtumia, kuten Diggariklubia. 

Menneisiin vuosiin mahtuu paljon muistoja ja mieleenpainuneita esiintyjiä. Hän nostaa esiin ainakin yhdysvaltaisen blueskitaristi ja -laulaja Albert Collinsin, joka esiintyi Puistobluesissa vuosina 1982 ja 1992. Myös Lynyrd Skynyrd (1996), Santana (1998), B. B. King (2000), ZZ Top (2010) ja John Fogerty (2012) ovat jääneet vahvasti miehen mieliin. Porkka myös harmittelee, ettei ollut vielä mukana vuonna 1991. Tuolloin Puistobluesissa esiintyi yksi maailman tunnetuimmista bluesnimistä, yhdysvaltalainen bluesmuusikko- ja laulaja John Lee Hooker. 

Sadat talkoolaiset mahdollistavat onnistuneen tapahtuman 

Festivaalipäällikkö Miikka Porkka. Kuva: Miikka Porkan kotialbumi.

Porkan työ Puistobluesissa alkoi talkoolaisena, kun hän toimi lavajärjestysmiehenä vuosina 1994–1995. Vuonna 1996 hän toimi bändikuskina ja vuonna 1997 bändikuskien esihenkilönä. Logistiikkapäällikkönä Porkka työskenteli vuonna 2000, jonka jälkeen hän työskenteli festivaalien turvallisuuspäällikkönä. Festivaalipäällikkönä ja yhdistyksen puheenjohtajana hän aloitti työt vuonna 2011.  

– Ennen kun aloitin, niin ajattelin, ettei tämä ole ollenkaan minun juttuni. Tässä sitä kuitenkin ollaan. Rakkaus bluesiin voitti. 

Puistobluesin mahdollistaa noin 300 talkoolaista, jotka vastaavat yhteensä 56 eri vastuualueesta. Jokaisella vastuualueella on oma vastuuhenkilönsä ja talkooporukkansa. Mukana on edelleen talkoolainen, joka on ollut mukana jo vuodesta 1981. 

– Talkoolaisia ei ole koskaan liikaa. Joskus meillä oli enemmänkin vastuualueita, mutta onneksi saatiin hieman järkeistettyä hommaa, Porkka naurahtaa. 

Porkka kertoo, että yhteistyö kaupungin kanssa on sujunut vuosien varrella hyvin. 

– Puistoblues on iso tapahtuma Järvenpään kaupungilla kuin sen lähialueilla. Uskon, että myös tulevaisuudessa yhteistyö kaupungin pysyy yhtä hyvänä. Tähtäämme vahvasti tulevaisuuteen tavoitteenamme jatkaa toimintaa vielä useiden vuosikymmenten ajan. 

Kesä täynnä kaikkea 

Järvenpään kesä on Puistobluesin lisäksi täynnä muitakin tapahtumia. Elokuun ensimmäisenä perjantaina ja lauantaina 2.8. –3.8.2024 Rantapuistossa järjestetään musiikkifestivaali Powerfestival, jossa kuullaan livemusiikkia kotimaisen musiikkitaivaan kärkinimiltä.  

Aino Areenassa on esillä Dinosaurukset-näyttely 6.7. –11.8.2024 välisenä aikana.  

Myös kävelykatu Jannella ja Järvenpään torilla tapahtuu, kun Sykettä ja Sinfoniaa ry järjestää toinen toistaan monipuolisempia kesätapahtumia kaupungin keskustassa.  

Lisää tapahtumia ja tekemistä löytyy Järvenpään tapahtumakalenterista. 


Järvenpääelämää-tarinoissa esitellään järvenpääläistä elämänmenoa ja kerrotaan syvemmin kaupungissa tapahtuvista ajankohtaisista asioista.

Footer is loading...