Hyppää sisältöön

Purjeveneet ovat seilanneet Tuusulanjärvellä jo 1970-luvulta alkaen

Tuusulanjärven Purjehtijoiden seura- ja kilpailutoiminnalla on pitkä monta vuosikymmentä kattava historia. Järvenpäämedia pääsi tutustumaan toimintaan ja seuraamaan seuran perinteikkäitä tiistaikisoja Vanhankylänniemeen.

Tuusulanjärvellä tiistaikisoihin osallistuu useita kevytveneluokkia. Kaikki purjehtivat saman radan, optimistijollat yhden kierroksen ja suuremmat veneet 2 tai 3 kierrosta. Kilpailukausi kestää toukokuusta syyskuuhun, mutta kelien salliessa kisataan myös lokakuussa sunnuntaisin päivällä. Yksipurjeisten veneiden yhteislähtö heinäkuussa 2023. Kuva: Timo Ketola.

Tuusulanjärvi laineilee alapuolella, kun lukuisat purjeveneet paahtavat järveä pitkin. Sää on muuttunut sateenuhan jälkeen kirkkaammaksi ja aurinko pilkistää pilvien takaa suositen kilpailevien venekuntien miehistöä. Käynnissä on Tuusulanjärven Purjehtijoiden järjestämä tiistaikilpailu, joka kisataan tiistaisin aina toukokuusta syyskuuhun Vanhankylänniemessä. Tiistaikilpailussa eri veneluokat kilpailevat kesän mestaruudesta kauden ajan. Tunnustuksia saavat kauden paras purjehtija ja eri veneluokkien purjehtijat.

Paikalla on kokeneempien purjehtijakonkareiden lisäksi monesti myös lapsia ja nuoria kokeilemassa seuran optimistijollia ja laser-veneitä. Tiistaikilpailu onkin usein samalla hyvä tilaisuus tutustua purjehdukseen harrastuksena, vaikkakin varsinaiseen kilpailuun suositellaan käytäväksi purjehduskurssi ennakkoon.

− Harrastajia on mukana 7-vuotiaasta aina 70-vuotiaaseen. Mikä onkaan parempi tapa kehittää purjehdus- ja veneen käsittelytaitoja kuin harjoitella ratapurjehdusta! Tuusulanjärven Purjehtijoiden puheenjohtaja Juha Savela kertoo.

Savelan mielestä Tuusulanjärvi on paras purjehdusvesi järvenpääläisille, tuusulalaisille ja keravalaisille, vaikka purjehtijoita tuleekin myös muualta Suomesta. Järven tuuliolosuhteiden haastavuus ja kelien vaihtelevuus opettavat purjehtimaan.

Elokuussa 2023 järjestetyn tiistaikisan järjestelyt. olivat kokeneissa käsissä. Kilpailupäällikkönä lähtöaluksella (kuvassa oikealla) toimi Jukka Jaskari. Radan rakentamisesta järvelle vastasi Kimmo Hintsala kumiveneellä, joka samalla toimi kisan turvaveneenä. Optaripurjehtijoita valmistautumassa lähtöön kevyessä tuulessa. Kuva: Jarkko Hirvonen.
Kevyessä tuulessa Lightningin FIN-15331 miehistö seuraa vedenpinnan väreilyä nähdäkseen, missä on paras tuulialue ja hakeutuu sinne. Kuva: Jarkko Hirvonen.
Tuusulanjärven Purjehtijoiden puheenjohtaja Juha Savela kilpailee itsekin mielellään tiistaikisoissa. Hän on toiminut kaksi vuotta seuran puheenjohtajana, eli kommodorina. Tuusulanjärvellä purjehtimisen Savela aloitti jo 1990-luvun puolessavälissä. Taustaa löytyy järvipurjehduksen lisäksi myös köliveneistä, joita operoidaan merellä. Kuva: Petri Kokko.

Kevytveneily toimii erinomaisena rentoutumismuotona, mutta monet seuran kouluttamat juniorit ovat edenneet aina kansainväliselle huipulle asti. Savela mainitsee esimerkkeinä seuran kasvatit 1970-ja 1980-luvun olympiapurjehtijat Pekka Narkon ja Juha Siiran sekä tämän päivän toivon Akseli Keskisen, joka saavutti maapaikan Pariisin 2024 olympialaisiin Nacra 17 -luokassa yhdessä Sinem Kurtbayn kanssa. Keskinen kilpaili myös Tokion 2020 olympialaisissa.

− Aktiivinen junioritoiminta on seuran kannalta tärkeää myös tulevaisuudessa. Seuramme ohjaajat kouluttavat lapsia, mutta mahdollisuuksien mukaan myös vanhemmat ovat tervetulleita lasten tueksi harrastuksen alkutaipaleelle.

Tuusulanjärven Purjehtijat on paikallinen noin 250-jäseninen purjehdusseura, jolla on yli 50 vuoden historia vuodesta 1971 lähtien. Se tarjoaa purjehduskoulutusta sekä aikuisille että lapsille, järjestää purjehduskilpailuja ja -harjoituksia niin vasta-alkajille kuin huipulle pyrkivillekin, järjestää yleisötapahtumia ja yrityspurjehduksia, edistää vesilläliikkumiskulttuuria Tuusulanjärvellä ja pitää yllä valveutunutta mieltä Tuusulanjärven tilasta.

Purjehdus on yksi tapa hyödyntää meille kaikille tärkeää Tuusulanjärveä. Se on harrastus, joka sopii kaikenikäisille. Kynnys aloittamiseen on matala, koska seuralta saa kaluston käyttöön ja jokainen kausi käynnistyy aloittelijoille kursseilla. Purjehtijoiden tiistaikilpailuissa huomaa sen, miten monipuolisesti Tuusulanjärven hyödynnetään. Järvellä on meidän purjehtijoiden lisäksi melojia, kalastajia, soutajia ja vapaa-ajan veneilijöitä. -Harrastajan suusta

Kolmen hengen miehistöllä purjehdittava Lightning-vene on Sparkman & Stephens’n vuonna 1938 Yhdysvalloissa suunnittelema purjejolla. Vene on 5,8 metriä pitkä ja maston korkeus 7,9 metriä. Helposti plaaniin nouseva Lightning-vene voi saavuttaa jopa 15 solmun nopeuden. Vene soveltuu oivallisesti myös koulutuskäyttöön, koska siihen sopii kahden oppilaan lisäksi purjehduksen opettaja. Tuusulanjärvellä Lightning on koulutuskäytössä nuorten ja aikuisten purjehduskurssilla. Kuva: Jarkko Hirvonen. 

Järvenpääkumppani-tarinoissa esitellään kaupunkimme yhteisöjä ja yrityksiä Järvenpäähengessä.

Footer is loading...