Hyppää sisältöön

Seurahenki kannattelee Järvenpään Ratsastusseuran liiketoimintaa

Jenni Jokipaltio-Jalonen ja opetusponi Regat.

Vielä 80-luvulla oli melko yleistä, että ratsastuskoulun toiminnasta vastasi yhdistys eli ratsastusseura. Vuonna 2022 ratsastusseuran pyörittämiä ratsastuskouluja on Suomessa enää maksimissaan kolme. Niistä yksi on vuonna 1968 perustettu Järvenpään Ratsastusseuran ratsastuskoulu Vanhankylänniemessä.

– Ratsastuskoulu tuo mukanaan paljon työtä. Se on syy sille, miksi seurat niin harvoin niistä enää vastaavat, Järvenpään Ratsastusseuran puheenjohtaja Jenni Jokipaltio-Jalonen kertoo.

– Meillä Järvenpään Ratsastusseurassa on oltu onnekkaita, sillä toiminnassa on mukana sitoutuneita ja pitkäaikaisia jäseniä, joilla on paljon osaamista työelämän eri alueilta. Tämä on mahdollistanut kannattavan liiketoiminnan.

Puheenjohtaja Jenni itse on aikaisemmalta ammatiltaan ratsastuksenopettaja ja hän työskenteli vuosia Järvenpään Ratsastusseuran palveluksessa. Pitkä kokemus hevosalalta antaa hyvää perspektiiviä nykyiseen puheenjohtajan tehtävään, vaikka oma palkkatyö onkin nykyisin toisella alalla.

Seuran pyörittämä ratsastuskoulu poikkeaa useimmista yritysvetoisista toimintansa monipuolisuudessa.

– Ratsastuskoulutoiminnalla ei pyritä tekemään voittoa, vaan järjestämään mahdollisimman laajasti mahdollisuuksia harrastaa, Jokipaltio-Jalonen kertoo.

Järvenpään Ratsastusseuran tallilla ei tarvitse välttämättä käydä maksullisilla ratsastustunneilla, vaan harrastaa voi myös maksuttomissa heppakerhoissa tai hevosenhoitajana.

– Lapset pääsevät helposti pyörällä tänne luonnonkauniiseen Vanhankylänniemeen ja tallilla on aina aikuisia katsomassa lasten perään, puheenjohtaja sanoo.

Järvenpään Ratsastusseuran arvot ovat yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys ja hevostaidot. Arvot konkretisoituvat muun muassa siinä, että tallilla on jo pitkään järjestetty ratsastustunteja erityisryhmille ja myös sosiaalipedagogista toimintaa.

Uusi maneesi on yhteinen haaste

Järvenpään Ratsastusseura on tällä hetkellä uuden edessä, sillä sen hallitsemille maille Vanhankylänniemeen ollaan rakentamassa ratsastusmaneesia. Vanha vuonna 1987 rakennettu maneesi purettiin keväällä ja uusi nousee tilalle syksyn aikana.

– Maneesin uusimista on suunniteltu jo vuosia ja meillä kävi huono tuuri siinä, että rakennusvaiheeseen päästiin juuri nyt, kun rakennusmateriaalit ovat ihan valtavasti kallistuneet. Kokonaisuudessaan uusi maneesi tulee maksamaan yli 600 000 euroa, Jokipaltio-Jalonen harmittelee.

Seura sai rakennushanketta varten ottamalleen lainalle kaupungin takauksen ja valtiolta tuli tukea hankkeelle 174 000 euroa. Nyt ratsastusseura pyrkii kattamaan osan kuluja myös joukkorahoituksella, johon voi kuka tahansa osallistua osoitteessa Uusi ratsastusmaneesi Järvenpäähän (mesenaatti.me).

– Yksityishenkilö voi osallistua siellä ihan pienelläkin summalla, ostamalla vaikka seuran logolla varustetun juomapullon. Mahdollista on ostaa myös seinälaatta vaikkapa oman suosikkihevosensa nimellä. Yrityksille on tarjolla maneesiin erilaisia seinämainosvaihtoehtoja. Joukkorahoituskampanja on voimassa 15.10.2022 saakka, Jokipaltio-Jalonen kertoo.

Kaiken kaikkiaan ratsastusharrastuksen tulevaisuus näyttää turvatulta.

– Harrastajamäärät kasvoivat korona-aikana, sillä ratsastus ei ollut missään vaiheessa täysin katkolla, vaikka rajoituksia meilläkin oli. Järvenpäässä on paljon lapsiperheitä ja luontoarvot ja eläinten kanssa tekeminen kiinnostavat. Tulijoita ratsastusseuraan ja ratsastuskouluun siis riittää, puheenjohtaja kertoo.


Järvenpään Ratsastusseura ry.

  • Perustettu 1968
  • Toimi aluksi Tuusulan Ruskelassa ja siirtyi Järvenpään Vanhankylänniemeen vuonna 1978.
  • Noin 300 jäsentä
  • 4 vakituista täysipäiväistä työntekijää ja useita ostopalvelutyöntekijöitä.
  • Liikevaihto vuonna 2021: 440 000 euroa.

Järvenpääkumppani-tarinoissa esitellään kaupunkimme yhteisöjä ja yrityksiä Järvenpäähengessä.

Footer is loading...