Hyppää sisältöön

Taideosaamista maailmalta

YHDESSÄ YRITTÄMISEN JÄRVENPÄÄ, KAUSI 1., OSA 6: Anna-Maija Rissanen kertoo olevansa utelias ja leikkimielinen taidemaalari, joka luo kuvataiteen keinoin ajattomia ja mieltä rauhoittavia teoksia. Samalla teokset luovat pakopaikkoja kiireen keskellä. Yrittäjäksi hän päätyi sattumalta ja on viihtynyt sillä tiellä jo 12 vuotta.

Anna-Maija Rissanen elättää itsensä taiteilijana. Rissanen suunnittelee työnsä etukäteen, mutta antaa maalausvaiheessa ”työn lähteä viemään”. Aina suunnitelmia ei silti noudateta. Suunnitelma jonkin tietyn työn kohdalla voi toteutua seuraavassa työssä. Osa töistä odottaa valmistumista pitempäänkin. Kuva: Satu Hart.

Brysseliläis-järvenpääläinen taidemaalari Anna-Maija Rissanen on perustanut oman taideyrityksensä vuonna 2010, mutta aktiivisinta toiminta on ollut vuodesta 2015 lähtien. Tuolloin Rissanen päätti siirtyä vähitellen pääaikaiseksi taiteen tekijäksi jättäen kansainvälisissä ja suomalaisissa kouluissa tehdyt sijaisuudet ja opetustyöt sivutoimiseksi ja keskittyen vahvemmin näyttelyiden valmistamiseen ja taideteosten myymiseen. Yrityksensä arvoiksi Rissanen listaa aitouden, sinnikkyyden, kauneuden ja ihmisen ja luonnon kunnioittamisen.

Rissasen teokset ovat pääasiassa lintuperspektiivistä kuvattuja maisemamaalauksia, täynnä pieniä yksityiskohtia olevia. Ne ovat esittävän ja abstraktin taiteen rajamaastossa.

Tarkkaa työtä. Tätä lampiteemaista taulua on työstetty syyskuusta asti. Rissanen työstää usein useita teoksia yhtä aikaa. Kuva: Satu Hart.

Inspiraation lähteitä

Ajatuksen lintuperspektiivistä kuvattuihin teoksiin Rissanen sai Erasmus-vaihdossa kallioita täynnä olevassa Ranskan Bretagnessa ollessaan, jolloin hän aloitti maisemamaalausaihelmansa.

– Itseäni on aina viehättänyt korkeilla vuorilla oleminen. Lintuperspektiivissä tulee suuren maiseman tuntu, jossa taiteilija on itse pienenä. Se tarjoaa tilan- ja hallinnantunteen.

Työnsä aiheet Rissanen ammentaa luonnosta, kulttuurista, runoudesta tai muilta elämän eri osa-alueilta, joita hän lähtee työstämään. Myös muunlainen kulttuurin kuluttaminen on tärkeää, kuten teatterikäynnit, erilaisten kulttuuri- ja asiaohjelmien kuunteleminen ja lukeminen. Rissanen poimii sanoja, ajatuksia tai kuvia, jotka kirvoittavat hänen mielikuvitustaan tai auttavat ymmärtämään ja miettimään tulokulmia käsillä olevaan teemaan.

– Galleria- ja museokäynnit sekä taidekirjojen selailu ja muiden taiteilijoiden seuraaminen muun muassa Instagramissa on oleellista. Lisäksi haen inspiraatiota luonnoskirjoistani tai vanhoista teoksistani. Teokseni ovat kehittyneet vuosien varrella, vaikka kädenjälkeni on aina tunnistettavaa. Viime vuosina teoksiini on tullut paljon kirkkaita värejä.

– Kymmenen vuoden ajalta toistuvat eräät samat teemat, joita vain syvennän. Näitä ovat olleet rauhalliset, sumuiset ja lumiset vuori-vesimaisemat, läpikuultavuudet ja abstraktit teokset, joissa olen kuvantanut ääntä ja musiikkia.  Kantavina voimina toimii herkkyyden ja voiman tasapainottelu ja toisaalta teosten rauhoittavuus, Rissanen kertoo.

Rissasen kysytyimmät teokset ovat olleet vaaleita, sumuisia ja laajoja vuoristomaisemia, joita hän on tehnyt erityisesti viitisen vuotta sitten. Niissä on paljon valkoista ja muita vaaleita sävyjä ja kallioita. Hän kuitenkin lopetti niiden tekemisen kyllästyttyään toistamaan itseään ja tekee vastaavia teoksia enää ainoastaan tilaustöinä.

– Erilaiset uudet tekniikat ja työkalujen eksperimentaalinen eli kokeellinen käyttö auttavat uusien teosten luomisessa. Yhdistelen niissä maalausta, piirtämistä ja grafiikan keinoja ja käytän erilaisia maalauspohjia.

–  Joka kerralla taikakeitos on erilainen, joten yhtä ainoaa samaa reseptiä ei ole. Joskus olen yrittänyt toisintaa reseptiä, mutta kyllästyn itse toistamaan sitä ja lopulta siitä tuntuu puuttuvan silti jotakin. Olen aina rohkeasti etsimässä uutta, menemässä eteenpäin välillä palaten katsomaan taakse ja poimimaan menneestä vielä teoksissani käsittelemättä jääneitä aiheita. Teoksissa seuraan omaa polkuani enkä seuraa tiettyjä trendejä.

Värikartasto, joka helpottaa Anna-Maija Rissasta välillä valitsemaan eri värejä teoksiin. Värikartastossa on yhdistelty käytössä olevia värejä.  Hän testaa erilaisia värisekoituksia myös iPadillaan. Kuva: Satu Hart.

Juurille paluu

Rissasella on osaamista kirjaimellisesti ympäri maailmaa, sillä hän on asunut ja opiskellut myös Belgiassa ja Kiinassa.

– Olen itse asiassa syntynyt Belgiassa ja asunut siellä elämäni ensimmäiset kolme-neljä vuotta, minkä jälkeen muutin perheeni kanssa Suomeen. Kun olin 11-vuotias ja Suomi liittyi EU:hun, palasimme takaisin Belgiaan.

– Ala-asteen kuudennelta luokalta lähtien kävin ranskankielistä koulua Brysselissä ja yläasteen ja lukion Brysselin II Eurooppa-koulussa. Jatkoin opiskelujani Brysselin kuninkaallisessa kuvataideakatemiassa, josta valmistuin kuvataiteen maisteriksi kesällä 2009, Rissanen kertoo.

Syksyllä 2009 Rissanen muutti takaisin Suomeen lapsuudenkotiinsa Järvenpäähän 15 yhtäjaksoisen Brysselin vuoden jälkeen, missä hän asuu edelleen.

– Palasin juurilleni Suomeen selvittämään omaa suomalaista identiteettiäni, mitä on olla suomalainen Suomessa. Minun piti olla täällä vain vuoden, ja joka vuosi lupasin palaavani vuoden päästä Brysseliin. Muutama vuosi sitten päätin lopettaa nuo lupaukset, ja nyt en tiedä, milloin palaisin taas takaisin Belgiaan. Olen ollut ihan tyytyväinen täällä Järvenpäässä, jossa olen saanut vankan jalansijan taiteilijana.

Teosaihioita. Keskellä kuva teoksesta ”Universumi”, joka on tehty yhdistellen vuorijonoja Etelä-Espanjan Guadalestin alueelta, jossa Rissanen vietti kuukauden vuonna 2015 paikallisessa taiteilijaresidenssissä. Teos on maalattu alun perin suuremmassa koossa. Kuva: Satu Hart.

Oppia Kiinasta

Vuosina 2012–2013 Rissanen lähti vuodeksi Kiinaan opiskelemaan perinteistä kiinalaista maalaustaidetta arvostetussa Kiinan kuvataideakatemiassa Hangzhoussa, joka sijaitsee noin 200 kilometrin päässä Shanghaista etelään.

–  Halusin oppia tarkemmin kiinalaista tekniikkaa, ja kiinalaisen maisemamaalaustaiteen vuori-vesimaalausta lintuperspektiivistä. Omassa työskentelyssäni oli paljon yhtäläisyyttä kiinalaisen maalaustaiteen kanssa, Rissanen selittää.

– Kiinasta palattuani jouduin miettimään uusiksi elämääni ja päätin, että haluan alkaa elättämään itseäni taiteilijana, mikä on vaatinut samalla enemmän riskinottoa ja luottamista pärjäämiseensä.

Työhuoneellaan Anna-Maija Rissanen maalaa sekä hoitaa samalla muun paperi- ja markkinointityön. Työasu suojaa maaleilta. Hän kertoo työskentelevänsä usein deadlinepaineessa, mutta Rissanen myös nauttii siitä. Ennen lähtöään Kiinaan vuonna 2019 hän joutui kuukaudessa tekemään kolmeen eri näyttelyyn teokset, jotka piti lähettää ajoissa Brysseliin Belgiaan, Berliiniin Saksaan ja Brasiliaan. Rissanen nukkui tuolloin työhuoneellaan ja jatkoi maalaamista herättyään. Kuva: Satu Hart.

Takkuilevaa taloutta

Yrittäjäksi Rissanen päätyi hieman sattumalta. Myöhemmin hän on huomannut sen sopivaksi työskentelymuodokseen.

– Isäni ja toinen veljeni ovat yrittäjiä, ja he ovat tukeneet minua taloudellisesti ostamalla töitäni. Vaikka alkuvuodet olivatkin tappiollisia, olen oppinut yrittäjyyttä kokeilemalla ja tekemällä. Koska taiteilijana joutuu tekemään kaiken itse, on melko luontevaa toimia yrittäjänäkin.

– Sittemmin olen oppinut, ettei kaikkea kannata tehdä yksin. Esimerkiksi kirjanpitoon kannattaa satsata eikä kiiloja tai kehyksiä tarvitse enää nikkaroida itse. Olen kokenut myös sen, että Keuke (Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus) on aivan huikea paikka, josta saa maksutonta apua.

Taloudellisesti hankalista vuosista ja ajoittaisesta itseluottamuspulasta huolimatta Rissanen on pystynyt tekemään intohimostaan ammatin, josta hän saa elantonsa. Ennen koronaa talous oli vakaa ja kasvava.

– Näyttelyvuosina on yleensä ollut myyntiä. Silloin kerätään säästöjä haastaville ajoille. Korona-aika on vähentänyt myyntiä, koska näyttelyissä on ollut huomattavasti vähemmän kävijöitä. Ensimmäiset pari koronavuotta haittasivat myös luovaa työskentelyä, koska syntynyt ilmapiiri oli erittäin ahdistava.

– Olen onneksi saanut korona-apurahaa kaupungilta toiminimelleni, ja myöhemmin koronatyöskentelyapurahan taiteelliseen luomistyöhöni Taikelta (Taiteen edistämiskeskus). Ne ovat helpottaneet työstämään teoksiani. 

Teokset ylittävät odotuksia

Rissanen on saanut hyvää palautetta teoksistaan.

– Osa on liikuttunut teosteni edessä ja sanonut, että teoksista voi nähdä ja löytää vaikka mitä. Jotkut soittavat myöhemmin kertoakseen, kuinka he löytävät teoksistani joka aamu jotain uutta, tai teos näyttäytyy eri valossa erilaiselta.

Rissasen teoksista on sanottu välittyvän rauhaa, hiljaisuutta, iloa, voimaa ja herkkyyttä, mutta myös luopumista, kaihoa ja surua. Asiakkaiden mielestä Rissasella on kyky luoda mahtavia mielikuvitusmaisemia ja toisaalta herkkiä pienoismaisemia.

– Taianomaiset maisemat vetävät katsojia puoleensa. Niissä voi kuulemma nähdä villeimmätkin unelmansa. Asiakkaat siis kokevat, että onnistun vangitsemaan teoksiini tunteita, ja samalla ne luovat sisäisen rauhan tunnetta.

Tilaustöistä Rissanen on usein kuullut sanottavan, että teos on ylittänyt odotukset.

– Palautteiden ansiosta olen rohkaistunut tekemään enemmänkin tilaustöitä. Avainsanat toiveista auttavat mielikuvituksen käyttöön.

Rissanen on esimerkiksi asiakkaan pyynnöstä tehnyt toisintoja aiemmista teoksistaan erikokoisina. Olemassa olevat tyylillisesti erilaiset teokset voidaan myös yhdistää asiakkaan toiveiden mukaisesti yhdeksi uudeksi teokseksi.

– Esimerkiksi erään teoksen tehtävänä oli välittää tunnetta, uskoa ja rohkeutta tulevaan. Toisessa teoksessa minua pyydettiin tekemään teos, jossa metsän keskellä on pulppuava lähde ja kiviä. Kolmannessa puolestaan pyydettiin tekemään teos, jossa ilmenee eri tekotapoja. Tilaaja oli valinnut joukon töitäni, joiden innoittamana minun tuli luoda uusi.

– On mielenkiintoista kopioida omia töitään ja samalla kehittää omaa luomistyötään.  Taiteilijana on täysin eri ihminen kopioidessaan jotain aikaisempaa teostaan. Samaa tekoprosessia ei pysty toistamaan.

Etualalla Viidakon uumenista -teos, sekatekniikka vanerille. Kuva: Satu Hart.

Uutta luvassa

Rissasen omalla työhuoneella käy asiakkaita tutkailemassa ennen julkaisemattomia teoksia. Suunnitelmissa on järjestää tälle vuodelle lisää asiakaskäyntejä avointen ovien päivän puitteissa. Taidenäyttelyiden lisäksi Rissasen teoksia on taidelainaamo Taikassa Järvenpäässä, taideverkkokauppa Taikossa ja gallerioiden myyntinäyttelyissä, kuten Galleria Brondalla Helsingissä.

– Verkosta teoksen ostava asiakas tekee valintansa puhtaasti kuvan perusteella, mutta monelle on tärkeää tulla katsomaan teosta paikan päälle ennen ostopäätöstä.

Tällä hetkellä Rissasen taidetyöskentelyn pääpaino on kotimaan markkinoilla, vaikka hänellä onkin ollut näyttelyitä ulkomailla. Näyttelyitä ja galleriakytköksiä on kuitenkin työn alla ja suunnitteilla myös Belgiaan, Kiinaan ja Norjaan.

Rissanen osallistui hiljattain kaupungin järjestämään Euro Scalers -ohjelmaan, jonka päätähtäimenä on laajentaa liiketoimintaa Euroopan markkinoille.

– Sain ohjelmasta paljon apua ja ideoita yritykseni kehittämiseen, vaikka toimialani onkin hyvin erityinen.

Rissanen suostuu myös paljastamaan, että hänellä on paraikaa kehitteillä erilaisia yhteistyöprojekteja toisten yrittäjien kanssa. Enempää hän ei voi vielä kertoa.

Tulevaisuutensa Rissanen näkee valoisena.

– Sitä tukee lisänäkyvyys sekä tilausten ja myynnin määrän kasvu. Ainakin tämän alkaneen vuoden 2022 näen todella työntäyteisenä ja monien uusien kohtaamisien ja tapahtumien vuotena.

Apukäsiä vailla ja ekologista työntekoa

Vaikka Rissanen työskentelee yhden hengen yrityksessä, hän on haaveillut assistentista, joka auttaisi järjestelytöissä, talous- ja asiakasrekistereiden hallinnassa ja muissa sihteerin tehtävissä. Vuosina 2014–2017 Rissasella oli oma belgialainen taideagentti, joka järjesti kansainvälisiä näyttelyitä ja taidemessuille osallistumisia.

– Muutkin taiteilijat kertovat, etteivät vain maalaa, vaan ovat samalla sihteereitä, puuseppiä, markkinoijia, laskuttajia ja johtajia. Assistentti vapauttaisi aikaa omaan pääasialliseen tekemiseen. Välillisesti työllistän kuitenkin galleristeja, kehystäjiä, kirjanpitäjää, toimittajia, nettisivujen tekijöitä ja puuseppiä.

Ekologisuus näkyy Rissasen työssä vanhojen teosten kierrätyksenä, joita hän työstää niin kauan, että ne saadaan myydyiksi.

– Taiteilijana tämä kysymys on noussut esille useaan otteeseen, ja se näkyy erityisesti materiaalien käytössä. Käytän pääasiassa vesipohjaisia maaleja, mutta akryyliväritkään eivät ole täysin ekoystävällisiä. Pyrin myös käyttämään pellavaa kankaana puuvillan sijaan.

– Taidetarvikkeita saa hyvin kivijalkakaupoista tai erikoisempia maaleja verkosta tilaamalla. Tarvikkeiden hankintaan uppoaakin sievoinen summa.

Videolla nähtävät työt ovat tulossa Galleria Brondan luontoteemaiseen näyttelyyn toukokuulle, mutta niissä riittää vielä tekemistä ja viimeistelemistä. Rissanen on kiinnostunut kuvan hajottamisesta abstraktimpaan muotoon. Taulu, jota Rissanen parhaillaan maalaa valmistuu maaliskuun aikana ja sen työstäminen alkoi jo syyskuussa. Taulussa on väreilevää lammen pintaa puineen. Video: Ari Minadis.

Taiteilijayrittäjänä Järvenpäässä

Rissanen on ollut monessa mukana kehittämässä Järvenpään kaupunkia. Hän on vaikuttanut eri taide- ja yhteiskuntavaikuttamisyhdistyksissä Järvenpäässä jo vuodesta 2014. Hän on ollut muun muassa Järvenpään Taideseuran puheenjohtajana 2016–2019, hallituksen jäsenenä 2015–2022, Järvenpään Seudun Nuorkauppakamarin puheenjohtajana 2017 ja hallituksen jäsenenä 2014–2018 ja 2022. Nuorkauppakamarissa ollessaan hän on rakentanut verkostoja ja saanut apua yrittämiseen ja markkinointiin.

– On hyvä, että kaupunki tukee yrittäjiä. Ehkä kaupunki voisi vieläkin enemmän tiedottaa kaikista yrittäjille suunnatuista palveluista ja avuista, joita yrittäjä voi saada.

Järvenpäässä on Rissasen mielestä helppo verkostoitua, koska kaupungissa on erilaisia yhdistyksiä jopa marginaalisen sektorin yrittäjille, kuten hänelle.

–  Olin jonkin aikaa mukana Järvenpään Yrittäjien toiminnassa ja sain seurata yhdessä tekemisen iloa.

Taiteilijoiden työskentelyolosuhteista löytyy Rissasen mielestä kaupungissa parannettavaa, sillä taiteilijoille pitäisi löytyä enemmän kohtuuhintaisia toimitiloja. Rissanen itse löysi hiljattain työhuoneen Fox Center Yrityskeskuksesta Jampasta. Tilan hän jakaa toisen taiteilijan kanssa.

– Taiteilijoiden teoksia voisi näkyä kaupunkikuvassa myös enemmän. Järvenpäässä asuu paljon eri alan taiteilijoita, joten järvenpääläisten nykypäivän taiteilijoita ja heidän töitään tulisi arvostaa enemmän. Taiteen prosenttiperiaatteen hyödyntäminen kaupungin rakennushankkeissa on ollut loistava asia.

Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan sitä, että vähintään yksi prosentti rakennuskustannuksista käytetään taiteeseen.

Kulje rohkeasti omaa polkuasi

Rissanen kertoo, että taidemaailmassa CV:n rakentaminen on elintärkeää. On oltava näyttelyitä tietyissä paikoissa ja tarpeeksi ja samalla on pystyttävä todistamaan ammattimaisuuttaan.

– Olen huomannut itselläni olevan jo sellaista nimeä, että minua pyydetään pitämään näyttelyitä tietyissä gallerioissa. Yksi näyttely tukee aina toista. On myös henkilöitä, jotka keräävät teoksiani omiin kokoelmiinsa.

Rissanen kertoo alalla olevan useita itseoppineita, joilla tuntuu olevan yrittäminen paremmin hyppysissä, kuin ammattitaiteilijoiksi korkea-asteen taideakatemioissa koulutetuilla.

– Sinänsä ei kuka tahansa tällä alalla pärjää, vaan se vaatii valtavasti sinnikkyyttä, kärsivällisyyttä, rohkeutta, onnea, läheisten ihmisten tukea, epävarmuuden kanssa elämistä, itsensä ja töidensä kritiikille alttiiksi laittamista ja alituisten riskien ottamista, sillä ansiotulot eivät ole millään lailla taattuja. On kuukausia, jolloin ei ole minkäänlaisia tuloja.

–On myös omattava luovaa ajattelua ja tyhjästä on kyettävä luomaan uutta. Useimmilla taiteilijoilla onkin toinen työ, joka mahdollistaa taiteen tekemisen.

Rissanen tekee myös toiminimensä kautta opetuskeikkoja eri opistoissa tai yksityisesti omalle oppilaskunnalleen. Järvenpään Taidetalolla hän on opettanut muun muassa perinteistä kiinalaista ja länsimaalaista maalaustaidetta ja tehnyt tilauksesta maalauksia ja näyttelytöitä.

– Pääasiassa opetuksessa käy eläkeiän kynnyksellä tai eläkkeellä olevia naisia. Heillä on jo ennestään jonkintasoinen kiinnostus aasialaiseen kulttuuriin. Osa heistä saattaa harrastaa kiinalaisia taistelulajeja tai he ovat käyneet itsekin Kiinassa. Jotkut opiskelijoista ovat puolestaan viehättyneet mustetaiteesta.

– Taiteeni kautta olen saanut toteuttaa itseäni ja taidetta opettaessani olen kokenut iloa saadessani jakaa tietoani ja taitojani ja nähdä oppilaideni edistyvän töissään.

Haastavaa taiteilijana on erottaa työ ja vapaa-aika toisistaan sekä jaksaa aina uskoa tekemiseensä. Rissasella on onneksi ollut apuna oma kannustava tukijoukko.

– Älä usko mitä muut sanovat, vaan usko itseesi ja näkemykseesi, kulje rohkeasti omaa polkuasi, äläkä anna periksi. Jokainen takapakki opettaa jotain yrittämisestä, taiteilijuudesta ja elämästä. On opittava sietämään epävarmuutta tulevasta.

Parasta taiteilijan työssä on Rissasen mukaan kuitenkin arkipäivien erilaisuus, flow-tilassa luominen ja sanallisen sekä rahallisen tunnustuksen saaminen. Mieltä lämmittävät saadut kehut ja tunnustukset omasta työstä.

– Töiden edistyessä olen työhuoneellani toisinaan erityisen onnellinen. Vaikka välillä on vaikeaa, en vaihtaisi tätä työtäni mihinkään.

Anna-Maija Rissasen työhuone sijaitsee Fox Center Yrityskeskuksessa Jampassa. Kuva: Satu Hart.

Anna-Maija Rissasen omia ja yhteistyönäyttelyitä vuosille 2022–2023:

  • Vanhankylänniemen kartanon kahvilassa ”Haalitut havainnot”, yhdessä Katja Orbinskin ja Sipuliina Kinasen kanssa, 1.2.–30.4.2022
  • Galleria Brondalla Helsingissä oma yksityisnäyttely, 4.5.–29.5.2022
  • Galleria Odradekissä Brysselissä yhdessä kreikkalaisen taiteilija Niki Kokkinoksen kanssa, 1.10.–31.10.2022
  • Akvart galleriassa Helsingissä oma yksityisnäyttely, 31.10.–13.11.2022
  • Kemin taidemuseolla yhdessä Tenebrae-taiteilijakollektiivin kanssa, 14.1.–12.3.2023

Yhdessä yrittämisen Järvenpää -yrityssarjassa käsitellään laajasti järvenpääläisiä yrityksiä ja heidän kaupungissaan tekemäänsä työtään. Yrityssarjan videoiden kautta on mahdollista nähdä harvinaista kuvaa siitä, mitä kaikkea palvelun tai tuotteen eteen tehdään. Järvenpään kaupunki tuottaa yrityssarjaa yhdessä Järvenpään Yrittäjien kanssa.


Järvenpääkumppani-tarinoissa esitellään kaupunkimme yhteisöjä ja yrityksiä Järvenpäähengessä.

Tahdotko jakaa jutun? Se käy kätevästi tästä!
Footer is loading...