Hyppää sisältöön

Tämän päivän peruskoulu on rikas yhteisö

Millaista on keskellä arkipäivää 950 oppilaan järvenpääläisessä peruskoulussa? Oikea vastaus: Eläväistä, mutta samalla rauhallista. Tunnelmaltaan seesteistä. Tällaista täällä useimmiten on ja pitääkin olla, sanoo Kinnarin koulun rehtori Päivi Oinasmäki.

Lapsia ja opettaja koululuokassa.
Opettaja Maarit Pykäläinen ja viime vuoden neljäsluokkalaiset työn touhussa Kinnarin koulun moderneissa tiloissa.

Rauhallinen tunnelma mahdollistuu tiloilla, joissa eri luokka-asteet jakautuvat koko isoon päärakennukseen ja lisärakennukseen. Ulkoilu ja ruokailu on porrastettu. 60 minuutin oppitunnit rytmittävät oppilaiden liikehdintää päivän mittaan harvemmalle kuin aiemmin käytetyt lyhyemmät opetustuokiot.


Yhtenäiskoulut ovat yleistyneet koko Suomessa viime vuosikymmeninä ja siihen on hyvät syyt. ”Yhtenäiskoulussa oppilas pääsee hyötymään heti ensimmäisestä luokasta alkaen koko opettajiston osaamisesta ja monipuolisista opetustiloista. Ala- ja yläkoulun opettajat tekevät joustavasti yhteistyötä ja samalla opimme toisiltamme. Samanaikaisopettajuus ja yhteisopettajuus on meillä jokapäiväistä. Se on sekä henkilökunnan että etenkin oppilaiden etu. Syvä oppiminen mahdollistuu, kun pedagoginen osaaminen koulussa on laajaa”, Oinasmäki iloitsee.


Erityisen iloinen rehtori on siitä, miten yhtenäiskoulu mahdollistaa yhdessä toimimisen myös isompien ja pienempien oppilaiden kesken. ”Kun korona on vielä varmemmin ohitse, saamme lisää mahdollisuuksia yhteistyöhön myös eri-ikäisten oppilaiden kanssa. Tavoitteena on ”Meidän Kinnarin” hyvän yhteishengen vahvistaminen ja mukavien perinteiden juurruttaminen.”


Kinnarissa on peruskoululaisten lisäksi esikouluryhmiä, jotka toimivat saumattomassa yhteistyössä 1.-2.-luokkien kanssa. Tällä mahdollistetaan se, että siirtymä eskarilaisesta koululaiseksi on mahdollisimman pehmeä ja kivuton. Järvenpäähän suunnitteilla olevat, päiväkotien yhteydessä toimivat niin sanotut pienten lasten koulut Oinaskatu ja Kyrölä pyrkivät samaan.

Järvenpäässä on Kinnarin lisäksi kaksi muutakin yhtenäiskoulua: Kartanon koulu sekä juuri uudelleen rakentumaan lähtevä Järvenpään Yhteiskoulu.

Ilmiöoppimista yhdessä

Nykypäivän yhtenäisessä peruskoulussa on ala- ja yläkoulun opettajien entistä tiiviimmän yhteistyön lisäksi vahvasti läsnä saman luokka-asteen tai tietyn aineen yhteisopettajuus. Kinnarin koulussa tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vaikkapa kaksi viitosluokkaa voi kokoontua tunnille samaan isoon tilaan, jossa on samaan aikaan paikalla kolme tai neljä opettajaa. Osa aiheista voidaan alustaa isommalla ryhmällä ja jatkaa eri tavoin jaetuilla ryhmillä. Tämä mahdollistaa oppilaiden luovan ryhmittelyn sekä opettajien vahvan tiimityön erilaisten ilmiöiden ympärille.


”Kaiken toimintamme tavoite on aina oppilaan paras”, Oinasmäki muistuttaa. ”Jokaisen oppilaan täytyy saada kokea olevansa hyvä sellaisena kuin on ja saada Kinnarista hyvät eväät omalle jatkopolulleen, mikä se kenenkin kohdalla onkin.”


KINNARIN KOULU

  • Järvenpään vanhin koulu, joka on alun perin perustettu vuonna 1920.
  • Uudisrakennus valmistui elokuussa 2019. Vanha hirsirunkoinen C-rakennus otettiin käyttöön perusteellisesti korjattuna vuonna 2020.
  • Noin 950 oppilasta, esikoululaiset mukaan lukien.
  • Henkilökunnan määrä noin 100.

JÄRVENPÄÄN PERUSKOULUT

  • Järvenpäässä on yhteensä kuusi alakoulua, yksi yläkoulu ja kolme yhtenäiskoulua.
  • Järvenpäässä toimii myös yksityinen Keski-Uudenmaan kristillinen koulu.
  • Harjulan uusi alakoulu ja päiväkoti otetaan käyttöön näillä näkymin syksyllä 2022. Uusi Järvenpään Yhteiskoulu valmistuu vaiheittain niin, että uudisrakennus on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2023 ja peruskorjausosa vuonna 2026.
  • Parhaillaan rakenteilla olevaan uuteen Oinaskadun yksikköön tulee päiväkoti sekä pienten lasten koulu 1.-2.-luokkalaisille.

Alkuperäinen juttu julkaistu Järvenpään vuoden 2021 asukaslehdessä, Luonnottaressa. Lue koko lehti digitaalisena!

Footer is loading...