Hyppää sisältöön

Tanssi ottaa todella aivoon!

Ottaako tanssi aivoon? Kyllä, todellakin. Tätä väitettä oikeaksi oli todistamassa lähes 80 osallistujaa, jotka olivat 25.4. Myllytien toimintakeskuksessa kuulemassa tanssin ja musiikin positiivisista vaikutuksista aivoterveyteen. Ilosanomaa tanssin vaikutuksista oli kertomassa tanssiliikuntaohjelman Memodancen® kehittänyt Keski-Uudenmaan Tanssiopiston rehtori Leila Ketola.

Tanssiluennolla päästiin myös itse asiaan, eli tanssimaan. Puolitoistatuntinen hurahti nopeasti, kun hauskanpidon lomassa opittiin, kuinka voimme itse kukin vaikuttaa aivoterveyteemme.

Kosketa toisella kädellä päälakea, ja samanaikaisesti toisella kädellä nenää”, ”Nyt toisinpäin, onnistuuko?” ”Nyt haastetta tasapainolle, pyörähdetään valssin askeleita ja stop! Seistään yhdellä jalalla”, ”Annetaan aivoille työtä”, ”Eihän teitä saa millään kumoon”, naurahtaa Leila Ketola. Myllytien toimintakeskuksen ruokasalissa oli keskilattia tyhjennetty tuolista ja pöydistä, jotta innokkaat pyörähtelijät pääsivät tositoimiin.

Kirjoita nimesi ilmaan ja vielä myös sillä huonommalla kädellä, sama jaloilla. Ja monta muuta aivoja aktivoivaa tanssiliikettä tuli tutuksi.

”En osaa, enkä siis kehtaa yrittääkään”, näinhän usein ajattelemme, kun joku kannustaa meitä tanssin pyörteisiin. Tanssi mielletään usein vahvasti osaamislajiksi ja tämä asettaakin monelle liian suuren kynnyksen lähteä edes kokeilemaan. Mutta näin ei tarvitse olla, tanssin lumoon pääsee helpomminkin.

Siksipä tanssinopettaja Leila Ketola kehitti matalan kynnyksen tanssiliikuntaohjelman Memodancen®.

– Tanssi ja musiikki ovat tutkitusti superruokaa aivoille. Tärkeää ei ole osaaminen, vaan osaamiseen pyrkiminen, jolloin aivojemme tiedonkäsittelytoiminnot ovat aktiivisimmillaan, painottaa tanssinopettajana ja fysioterapeuttina 30 vuotta toiminut Leila Ketola.

– Järvenpään kaupunki haluaa kannustaa kuntalaisia liikkumaan ja edistää heidän hyvinvointiaan. Vaikkapa tanssin avulla! Aivoterveys ja sen ylläpitämisen merkitys on saanut paljon huomiota viime aikoina. Yhä useammat tutkimukset ovat todistaneet kuinka paljon voimme itse vaikuttaa omaan terveyteemme, kertoo erityisasiantuntija Anne Honkanen Järvenpään kaupungin yhteisöpalveluista.

Tanssin positiivisesta vaikutuksesta aivoihin olivat myös kuulemassa Tuula Törmänen, 69 v. ja Kari Raveala, 80 v. Molemmille musiikki ja tanssi ovat kuuluneet elämään jos muodossa tai toisessa.

– 15-vuotiaasta asti olen käynyt lavatansseissa. Viime syksynä aloitin Järvenpään kansalliset seniorit ry:n järjestämän lavatanssijumpan. Kokoonnutaan joka toinen perjantai ja hauskaa on, kertoo Tuula.

– Minä puolestani tanssahtelen Älyäijissä Keski-Uudenmaan Tanssiopistossa. Siellä saa onnistua, mutta myös mokata tyylikkäästi, naurahtaa Kari.

Tanssi lisää liikkuvuutta, kehittää tasapainoa ja nostaa sopivasti myös sykettä. Ja pisteenä iin päälle, se on jopa hauskaa! Tuula ja Kari toteavatkin, että siitä saa positiivista energiaa mieleen ja kehoon.

– Kyllä tanssin ja musiikin vaikutuksen näkee, kun katsoo peiliin. Sieltä katsoo vastaan ihan hyvinvoiva kasikymppinen äijä, hymyilee Kari.

– Tanssiminen on elämän suola ja siitä tulee hyvä olo. En ole vielä keksinyt mitään tekosyytä, ettenkö lähtisi tanssijumppaan, lisää Tuula.

Aivoterveyttä edistetään yhdessä monen toimijan kanssa

Tanssi ottaa aivoon -tilaisuuden järjesti Järvenpään kaupunki yhteistyössä yhteistyöverkoston eri toimijoiden kanssa. Yhteistyöverkostoon kuuluu kaupungin lisäksi muun muassa Järvenpään eläkeläisneuvosto, Keski-Uudenmaan Tanssiopisto, Keski-Uudenmaan Omaishoitajat ry sekä Uudenmaan Muistiluotsi. Yhteistyö ei rajaudu pelkästään näihin toimijoihin, vaan suunnitelmia ja toteutusta tehdään yhdessä useiden muidenkin toimijoiden kanssa laajassa rintamassa.

Järvenpäässä kehitetään, innovoidaan ja kannustetaan kuntalaisia vaalimaan omaa aivoterveyttään.

– Kaupungin hyvinvointi- ja turvallisuussuunnitelmassa painotetaan kaikkien kuntalaisten mahdollisuutta liikunnalliseen elämäntapaan, osallisuuteen ja mielenhyvinvointiin. Meillä on tulossa lisää aivoterveyttä edistäviä tapahtumia, muun muassa Lokakuu on Ikäkuu -tapahtumakuukauden aikana. Kannattaa seurata tiedotteluamme, vinkkaa Anne Honkanen.


Järvenpääelämää-tarinoissa esitellään järvenpääläistä elämänmenoa ja kerrotaan syvemmin kaupungissa tapahtuvista ajankohtaisista asioista.

Footer is loading...