Hyppää sisältöön

Työelämä antaa aitoja oppimiskokemuksia opiskelijalle

Spesian ammattiopisto tarjoaa ammatillista ja valmentavaa koulutusta nuorille ja aikuisille, jotka tarvitsevat yksilöllistä tukea opintoihinsa. Työpaikalla tapahtuva oppiminen on keskeinen osa opintoja. Spesialla on erilaisia tapoja tehdä yhteistyötä työnantajien kanssa ja tukea heitä opiskelijoiden ohjaamisessa.

Spesia on Suomen toiseksi suurin erityisammattioppilaitos, joka antaa opetusta 12 paikkakunnalla. Oppilaitoksessa suorittaa opintoja vuosittain noin 1500 opiskelijaa, joista Järvenpäässä opiskelee noin puolet. Järvenpäässä Spesian oppilaitos sijaitsee Mannilantiellä.

Spesia tarjoaa perustutkintoon johtavaa koulutusta, valmentavaa koulutusta sekä tuettua oppisopimuskoulutusta. Koulutus on tarkoitettu nuorille ja aikuisille, jotka tarvitsevat yksilöllistä tukea opintoihinsa. Tuen tarve voi liittyä esimerkiksi oppimisvaikeuksiin, fyysisiin rajoitteisiin tai sosiaalisiin haasteisiin.

Spesiassa ammatillisia opintoja voi suorittaa muun muassa sisustusartesaanin, ajoneuvon, tieto- ja viestintätekniikan, puhtaus- ja kiinteistöpalvelun, kone- ja tuotantotekniikan, kuvallisen ilmaisun, liiketoiminnan ja logistiikan aloilla.

Käytännön oppimista työpaikoilla 

Spesiassa opiskelu tapahtuu työelämälähtöisesti. Opintoja suoritetaan monimuotoisesti, mutta tärkein oppiminen tapahtuu useimmiten käytännönläheisesti muualla kuin luokassa. Työpaikalla tapahtuva oppiminen on keskeinen osa opintoja. Opiskelijat oppivat parhaiten tekemällä, siksi on tärkeää, että opiskelijat saavat opetella taitojaan aidossa työympäristössä.

– Opiskelu on käytännönläheistä, uuden oppiminen tapahtuu tekemisen kautta. Tärkeää on rakentaa oppijalle oma polku opinnoissa ja eteenpäin työelämään, kertoo Spesian yritysvalmentaja Tiina Perkiö.

Nainen seisoo ja hymyilee. Taustalla näyteikkunassa lukee Spesia Puoti.
Tarvitsetko lisäkäsiä työhösi? Voit ottaa Spesian opiskelijan lyhytaikaiseen harjoitteluun, oppisopimukseen tai solmia oppilaitoksen kanssa kumppanuussopimuksen pitempiaikaiseen yhteistyöhön.  Ota meihin yhteyttä, kehottaa Spesian yritysvalmentaja Tiina Perkiö.

Spesialla on monia sisäisiä oppimisympäristöjä esimerkiksi Spesia Puoti, Duunila ja harjoitustoimisto. Harjoitustoimisto ottaa mielellään vastaa pieniä avustavia työtehtäviä esim. mainoskirjeen lähettämistä, postitushommia, tiedon hakua, päivitystä, tietojen tallentamista ja puhtaaksikirjoittamista. Duunilassa tehdään alihankintatöitä esimerkiksi lajittelua ja pussitusta.

Harjoittelu, oppisopimus tai kumppanuusyhteistyö

Omien oppimisympäristöjen lisäksi opiskelijan on hyvä päästä harjoittelemaan myös aitoon työympäristöön. Opiskelijan työelämässä oppimisen kesto voi vaihdella muutamasta tunnista useampaan kuukauteen.  Yritykset ja yhteisöt voivat ottaa opiskelijan työharjoitteluun tai solmia hänen kanssaan oppisopimuksen, jolloin yritys voi kouluttaa opiskelijasta juuri omiin tarpeisiinsa ja työtehtäviinsä sopivan työntekijän. Opiskelijoilla on mahdollista teettää myös erilaisia keikka- tai alihankintatöitä, kun työpaikoilla tarvitaan lisäkäsiä johonkin työhön.

– Yritys tai yhteisö voi solmia Spesian kanssa myös pitempiaikaisen kumppanuussopimuksen. Opiskelijat suorittavat kumppanuusyrityksissä tiettyjä tehtäviä ryhmänä oppilaitoksen työntekijän ohjauksessa. Meillä on hyviä kokemuksia kumppanuuksista eri toimialoilta muun muassa Järvenpään Citymarketin ja Studio123:n kanssa, kertoo Perkiö.  

Spesian Työelämäpalvelut tukee opiskelijoita työelämään siirtymisessä sekä kehittää työelämäyhteistyötä yhdessä opettajien ja työyhteisöjen kanssa.

Mikäli sinulla on yrityksessäsi pienempi tai isompi työ tai haluat ottaa harjoittelijan työpaikallesi, niin ota yhteyttä Spesian työelämäpalveluihin.

Nuori mies istumassa pyörätuolissa. Ympärillä on näkyvillä puodissa myytäviä tuotteita.
Sibeliuksenkadulla sijaitsevassa Spesian Puodissa on myynnissä opiskelijoiden valmistamia ja paikallisten yrittäjien tuotteita. Tiesitkö, että sinulla on mahdollisuus saada myös omia tuotteitasi Spesian Puotiin myytäväksi? Liiketalouden 1. vuoden opiskelija Osku Miettinen tutustumassa Puodin valikoimaan.

Lisätietoja:

Footer is loading...