Hyppää sisältöön

Työskentelytila, vapaaehtoisten tärkeä työ ja lahjoitukset – niistä rakentuu Ilmaritori 

Ilmaritori sijaitsee osoitteessa Valtuustonkatu 3. 

“Ilmaritori on perustettu noin 4,5 vuotta sitten.  Yksinkertaisesti sen ajatus on ollut, kerätä, lajitella ja jakaa hyväkuntoisia vaatteita ja tavaroita”, kertoo Kirsi Janhunen Ilmaritorilta. 

Ilmaritori järjestää erilaisia tapahtumia yhteistyökumppaneiden kanssa. Tapahtumissa jaetaan muun muassa vaatteita ja leluja. Esimerkiksi he ovat jakaneet Järvenpään torilla vaatteita, jolloin ihmiset ovat saaneet valikoida ja ottaa niitä. Tavarajako on usein ollut pop up-tyylistä, eli lyhytaikaista tietyssä tilassa. Muuntautuva toiminta tarvitsee hyvää suunnittelua ja Ilmaritoria on usein kiitelty tehokkaasta organisoinnista.

Ilmaritori kehitti toimintaansa ”Ilmaritorin Ukraina-apu” -nimisen ilmaistorin. Ukraina-avulla on kaksi kertaa viikossa Ukraina-tori, jolloin ukrainalaiset tulevat alueittain hakemaan tavaraa. Ilmaritori jakaa myös kaksi kertaa viikossa tilaustoiveita, jolloin apua tarvitsevat saavat toivomiaan hyödykkeitä varastotilanteen mukaan.  

Lentävä Lapanen on järjestänyt apupuputalkoita, jossa neulotaan pupuja ukrainalaisten lasten iloksi. 

Ilmaritorin merkitys on tärkeä erityisesti muuton alussa, jotta maahan tulevat ukrainalaiset pääsisivät jaloilleen, eikä heidän voimansa keskittyisi perusasioihin. Myöhemmin ukrainalaisten toivotaan pystyvän hankkimaan hyödykkeitä itse. Kun perusasiat, kuten ruoka, kalusteet ja kulkuneuvot, on mahdollistettu, on samalla vapautettu vastaanottokeskusyritykseltä voimavaroja auttaa henkilökohtaisemmin ihmisiä.

Janhunen kertoo: “On ollut ilo huomata, että osa ihmisistä on jo alkanut sisustaa kotejaan, kun heidän perustarpeistaan on pidetty huolta. Lisää ukrainalaisia on kuitenkin tulossa.” 

Kirsi Janhunen pakkaa autoonsa avustuspakettia juuri vauvan saaneelle ukrainalaisperheelle. 

Järvenpään kaupunki on antanut Ilmaritorille kiinteistön maksutta, mikä on mahdollistanut lahjoitusten vastaanottamisen ja lajittelun. Työhön tarvitaan runsaasti vapaaehtoisia. Ilmaritoriin alkoikin tulla heitä mukavasti ja kaikki uudet halukkaat toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi. Päivittäin on töitä lajittelu-, järjestely ja pakkaustyön parissa. Vapaaehtoiset tekevät tärkeää työtä ja he mahdollistavat Ilmaritorin ja luovat sydämellisen ilmapiirin.

Ihmiset tulevat ja menevät oman aikataulunsa mukaan, sillä Ilmaritori haluaa painottaa, että tämä vapaaehtoistyö on matalan kynnyksen tekemistä. Kenelläkään ei ole sellaista tunnetta, että työ olisi velvollisuus. Ilmaritorilla on myös ukrainalaisia vapaaehtoisia, jotka työskentelevät muiden vapaaehtoisten kanssa, sekä auttavat tulkkaamisessa. Ilmaritorin vapaaehtoisyhteisössä opetellaan yhdessä ukrainalaisten kanssa suomea. 

Janhunen korostaa: ”Meidän toiminnan mahdollistavat kolme asiaa; vapaaehtoiset, tilat ja lahjoitukset.” Hyvin sijoittuvat ja toimivat tilat houkuttelevat vapaaehtoisia ja mahdollistavat tehtävien mielekkään organisoinnin. 

Ilmaritori tarvitsee jatkuvasti huoneenlämmössä säilyviä ruokatarvikkeita, taloustuotteita ja hygieniatuotteita. 

Lisäksi miesten vaatteista, kissan- ja koiranruoasta ja vaipoista on pulaa. Pajalan ja Peltolan K-Supermarketeissa on keräysrullakot, joihin voi viedä kaupasta ostettuja tuotteita. Muut tuotteet toimitetaan osoitteeseen Valtuustonkatu 3 klo 10 -17 välisenä aikana.  Ilmaritorin toimintaan ja tarvittavien tavaroiden listaan voit tutustua tarkemmin Ilmaritori.fi:ssä.  

Tämän jutun kirjoittivat Järvenpään viestinnän kesätyöntekijät Jade Ho ja Helmi Romppainen.

Järvenpääkumppani-tarinoissa esitellään kaupunkimme yhteisöjä ja yrityksiä Järvenpäähengessä.

Footer is loading...