Hyppää sisältöön

Verhoomo Ajan Tarina antaa huonekaluille uuden elämän

YHDESSÄ YRITTÄMISEN JÄRVENPÄÄ, KAUSI 1., OSA 10: Verhoomo Ajan Tarina palvelee niin yksityisasiakkaita kuin yrityksiä. Verhoiltavat pinnat voivat vaihdella tuoleista aina suurempiin saleihin.

 

Järvinen vanhan kivinavetan seinustalla, jossa Verhoomo Ajan Tarina sijaitsee. Rakennuksessa oli alun perin käytössä vain yksi suuri työtila, jossa työ tehtiin ja kankaita säilytettiin. Nyt käytössä on kuitenkin navetan toinen huone kankaita ja leikkuupöytää varten. Kuva: Satu Hart.

Aivan Haarajoen aseman kupeessa sijaitsee verhoiluyritys Verhoomo Ajan Tarina. Yritys sijaitsee Peuramon kartanon navettana 1950-luvulle saakka toimineessa tunnelmallisessa tiilirakennuksessa, jossa on tänä päivänä paljon erilaisia kangasvalikoimia ja kunnostusta odottavia huonekaluja.

Verhoomo Ajan Tarinan yrittäjä ja perustaja Anita Järvinen on nuoresta saakka tehnyt käsitöitä ja nikkaroinut kaikenlaista vapaa-ajallaan. Verhoilijan ammattiopinnot vuonna 2013 ja verhoilijaksi ryhtyminen vuonna 2014 oli sydämen valinta. Sitä ennen hän oli ehtinyt hankkia monipuolisesti kokemusta työskennellessään 30 vuotta ravintola-alalla. Työtehtävät vaihtelivat aina suolapurkin täyttäjästä hotellinjohtajaan.

Verhoilua Järvinen tekee niin yksityishenkilöille kuin yrityksille. Tyypillisimmin Järvinen verhoilee uudelleen vanhan sohvan tai tuolin. Työpöydällä voi myös olla uudelleenverhoiltavana tyynyjä, lastenrattaita, kuntosalilaitteita tai veneen ja asuntovaunujen istuimia. Verhoomo Ajan Tarina uudistaa tarvittaessa myös julkitilojen, toimistojen, kokoustilojen, aulatilojen, ravintoloiden, luentosalien, auditorioiden, sairaalatilojen, vanhainkotien ja hotellien verhoiluja. Aina verhoiltavien huonekalujen ei tarvitse olla antiikkia ja tuotteen voi verhoilla useampaankin kertaan.

– Suuret ikäryhmät perivät näinä päivinä kalusteita esimerkiksi mummolasta, ja niillä on usein suuri tunnearvo. Nuoretkin ihmiset yhdistelevät klassisia yksityiskohtia eri aikakausilta kotinsa mahdollisesti muilta osin moderniin sisustukseen, Järvinen kertoo.

– Valmis huonekalu on aina uniikki ja asiakkaan toiveiden mukainen. Tuolin kansi voi valmistua jopa tunnissa, mutta suurempaa sohvaa saatetaan joutua kunnostamaan parikin viikkoa.

Tarvittaessa kunnostettavaa tuotetta mennään katsomaan paikan päälle ja mikäli tuotetta ei ole mahdollista tuoda liikkeeseen, kuljetuskin onnistuu.

Verhoojan työssä käytettäviä työkaluja. Kuva: Satu Hart.
Erilaisia kankaita roikkumassa. Kuva: Satu Hart.

Yllättäviä löytöjä

Verhoilun jälkeen huonekalu voi saada lisäaikaa peräti 30 vuotta. Uudelleenverhoilu on samalla myös ekologinen ja kustannustehokas valinta, joka säästää luontoa ja huonekalut kestävät vuosikausia eteenpäin. Verhoilukankaita löytyy myös kierrätysmateriaalista muun muassa merestä kerätystä muovista valmistettuna.

Välillä verhoiltavan huonekalun rakenteista voi löytyä jotain yllättävää, kuten hiirenpesä, silmälasit, kännykkä, parfyymipullo tai vanha kadonnut vihkisormus. Eniten löytyy kuitenkin popcornia, karkkipapereita, suklaanjäämiä tai hiuspinnejä.

Lisäksi Järvinen valmistaa myytäviä tuotteita koristetyynyistä patalappuihin myös asiakkaiden toiveiden mukaisesti.

– Teen yleensä tapahtumiin tuotteita, jotta voisin lisämarkkinoida omaa yritystäni ja tehdä palveluitani tunnetummaksi.

Neljän vuoden aikana toiminta on vähitellen kasvanut ja asiakaskunta on lisääntynyt. Asiakkaita tulee pääosin eri puolilta pääkaupunkiseutua. Sana Järvisen huolellisesta työn jäljestä ja ystävällisestä palvelusta on kantautunut ihmiseltä toiselle.

Järvinen kertoo aina innostuvansa, kun asiakas on tehnyt päätöksen huonekalunsa kunnostamiselle.

– Parasta on erityisesti se hetki, kun työ on valmis ja asiakas näkee kunnostetun kalusteen. Asiakkaan hämmästyneen ihastuneen ilmeen näkeminen ja sanat ”Ei voi olla totta! Onko tämä todella meidän sohva?” koskettavat.

Asiakkaat ovat aina tervetulleita verstaalle. Pääsääntöisesti tapaaminen kuitenkin sovitaan ennakkoon, mm. kankaan valinta on aikaa vievää hommaa. Kangasmalleja ja kuoseja on satoja mistä valita se mieluisin ja sopivin omaan kotiin.

Pikkutuolit toimivat naulakkokoukkuja, Verhoomo Ajan Tarinassa ne koristavat ikkunalautaa. Kuva: Satu Hart.
Suosittuja Järvisen tekemiä pöllöteemaisia koristetyynyjä. Kuva: Satu Hart.

Yhteistyössä on voimaa

Järvenpäässä toimii kolme verhoiluyritystä, joista Verhoomo Taikaneula sijaitsee samoissa tiloissa Järvisen alivuokralaisena.

– Kaupungin verhoiluporukalla on hyvä yhteishenki. Emme koe toisiamme uhkaksi, vaan näemme yhteistyön hyvänä mahdollisuutena. Kun isompi projekti pitää saada ajoissa valmiiksi, jaamme vastuuta keskenämme, tai jos lanka tai vanu on vaarassa loppua, voimme lainata niitä toinen toisiltamme. Vertaistuki ja keskustelu on tärkeää.

Yhteistyötä tehdään myös paikallisen puusepän ja pintakäsittelijän kanssa. Tietokonehuolto ja kirjanpito on myös paikallisten yritysten vastuulla.  

Yhdeksi haasteeksi Järvinen luettelee ajan riittävyyden yksinyrittäjänä, sillä hän joutuu hoitamaan kaikki työt aina asiakkaista markkinointiin ja kankaiden tilaamiseen. Deadlinet painavat päälle ja kulut on saatava katetuksi.

Pahin korona-aalto muutama vuosi sitten hiljensi toiminnan hetkellisesti, mutta ei aiheuttanut suurempaa huolta. Maailmanpoliittiset tilanteet heijastuvat kuluttajakäyttäytymisen ja raaka-aineiden hintojen nousun kautta luonnollisesti myös yrityksiin. Vaikka kiinnostusta kiertotalouteen olisi, kuluttaja joutuu miettimään sitä mihin rahansa käyttää.

Verhoomo Taikaneulan verhoilijamestari Mirva Kanko ompelee aurinkovarjon saumoja. Video: Ari Minadis.

Minustako verhoilija?

Ammattikuntana verhoilija alkaa näinä päivinä alkaa lukeutua katoaviin luonnonvaroihin. Opiskelupaikkoja on vähennetty ja nuoria kiinnostaa monesti enemmän sisustussuunnittelijan ura. Järvinen kuitenkin toivoo, että ammattikunta pysyisi kuitenkin hengissä.

– Koulutus ja hyvät kädentaidot on oltava pohjalla, jotta verhoomoalalle voi harkita suuntaavansa. Kokeneemmat verhoilijat voivat toimia alkaville verhoilijoille tarvittaessa myös mentoreina. Jos yrittäjä haluaa myöhemmin palkata toisen työntekijän yritykseen, on talous oltava hyvä ja tulevaisuudennäkymät selkeät.

Omaa osaamistaan Järvinen päivittää alan ammattilaispäivillä. Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Keuken asiakkaana Järvinen saa myös tukea yrittämiseen. Järvenpään kaupungin ja yrittäjäyhdistyksen tilaisuuksissa on tarjolla tärkeää infoa ajankohtaisista asioista ja niissä pystyy verkostoitumaan toisten yrittäjien kanssa. Uutiskirjeiden kautta pysyy puolestaan perillä kaupungin asioista.

Järvinen kehuu Järvenpäätä yritysmyönteiseksi kaupungiksi ja yrittäjäyhdistyksen porukkaa hän luonnehtii energiseksi ja idearikkaaksi.

–  On helppo kysyä ja helppo ottaa yhteyttä.

Verhoojan työ on pikkutarkkaa. Järvinen kiinnittää tuoliin verhoilukankaan ja liimaa verhoilunauhan kuumaliimapistoolilla. Nauhan sävy on mahdollisimman samanvärinen kankaan kanssa tai halutessaan kangasta on mahdollista korostaa tietyllä asiakkaan toivomalla värillä. Video: Ari Minadis.

Vielä pari vuotta

Järvinen aikoo olla Verhoomo Ajan Tarinan ruorissa maksimissaan kolme vuotta ennen sivuun siirtymistään.

– On hyvä lepuuttaa käsiään, sillä tämä on käsille melko rankkaa hommaa.

Tekemistä ja entisöitävää riittää kuitenkin tulevaisuudessakin.

– Jos saisin yritykseen jatkajan, olisi se hienoa. Oppilaitoksista valmistuvia tämä saattaa paikkana kiinnostaa.

Järvinen toivottaa asiakkaansa tervetulleeksi ovensuussa. Ajan Tarinan tiloissa sijaitsee tätä nykyä myös Verhoomo Taikaneula.

TIESITKÖ?

Nimen taustaa

Järvisen opettaja oli keksinyt ja säilyttänyt pöytälaatikossaan yrityksen nimeä Tuolin Tarina, joka toimi inspiraationa Verhoomo Ajan Tarinan nimelle. Lisäksi Järvinen huomasi internettiä selatessaan, että monissa verhoomoalan yritysten nimissä oli hyödynnetty nuppineuloja, fylliä ja keinutuolia. Ajanpatinan osuessa silmään Ajan Tarinan hyödyntäminen nimessä sai vielä lisävahvistusta.

Järvisen isoisän isä teki puusta saaveja, kuurinoita, kaappeja ja rustiikkisen talonpoikaispöydän kaapistoineen. Myös Järvisen äiti oli innokas kutomaan ja valmistamaan mattoja.

Yhdessä yrittämisen Järvenpää -yrityssarjassa käsitellään laajasti järvenpääläisiä yrityksiä ja heidän kaupungissaan tekemäänsä työtään. Yrityssarjan videoiden kautta on mahdollista nähdä harvinaista kuvaa siitä, mitä kaikkea palvelun tai tuotteen eteen tehdään. Järvenpään kaupunki tuottaa yrityssarjaa yhdessä Järvenpään Yrittäjien kanssa.

Järvenpään kaupungin ja Järvenpään Yrittäjien logo

Järvenpääkumppani-tarinoissa esitellään kaupunkimme yhteisöjä ja yrityksiä Järvenpäähengessä.

Footer is loading...