Hyppää sisältöön
Takaisin listaukseen

“Aina ei tarvitse kysyä kaikkea esihenkilöltä, vaan asioita voi ratkaista yhdessä” – yhteisöohjautuvuus avarsi Ella Paateron ajatusmaailmaa vuoden aikana

JAKSO 2/3. Järvenpään varhaiskasvatuksessa on ollut meneillään vuosina 20222023 yhteisöohjautuvuuden hanke, jonka tavoitteena on pitkäkestoinen toiminta- ja johtamiskulttuurin muutos. Järvenpääpuheessa perehdytään yhteisöohjautuvuuden toteutumiseen kaupungin varhaiskasvatuksessa kolmessa eri podcast-jaksossa.

Varhaiskasvatuksen opettaja Ella Paatero (kesk.), Varhaiskasvatuksen yhteisöohjautuvuus -hankkeen projektipäällikkö Suvi Lindberg (oik.) ja organisaatiokonsultti ja johtajuustutkija, FT Perttu Salovaara. Kuva: Ari Minadis.

Kuuntele jakso:

Yhteisöohjautuvuus muutti arkea Järvenpään varhaiskasvatuksessa (SoundCloud)

Yhteisöohjautuvuus muutti arkea Järvenpään varhaiskasvatuksessa (Spotify)


Järvenpääpuhe julkaisee joulukuussa 2023 kolme varhaiskasvatusteemaista jaksoa, joissa keskustellaan yhteisöohjautuvuudesta Järvenpään varhaiskasvatuksessa. Jaksoissa käydään läpi syyskuussa 2022 alkaneen Varhaiskasvatuksen yhteisöohjautuvuus -hankkeen tuloksia ja sen pohjalta syntyneitä ajatuksia sekä hyväksi havaittuja toimintatapoja varhaiskasvatusarjessa. Ensimmäinen jakso julkaistiin tiistaina 5.12.2023 ja kolmas jakso julkaistaan keskiviikkona 20.12.2023.

Ensimmäisessä jaksossa keskusteltiin hankkeen taustasta, lähtötilanteesta sekä hankkeen ympärillä tehdyistä tutkimuslöydöksistä ja toisessa jaksossa sukelletaan tarkemmin varhaiskasvatuksen arkeen sekä arjen siilojen ja hierarkian purkamiseen tiimeissä ja työssä yhteisöohjautuvuuden keinoin. Kolmas jakso päättää hankematkan oivalluksiin ja oppeihin sekä johtamisen tukemisen teemoihin esihenkilöiden kesken. Viimeisessä osassa myös kysytään, miltä yhteisöohjautuvuuden tulevaisuus varhaiskasvatuksen yhteisöissä näyttää?

Juontajina toimivat jokaisessa kolmessa jaksossa organisaatiokonsultti ja johtajuustutkija, FT Perttu Salovaara ja Varhaiskasvatuksen yhteisöohjautuvuus -hankkeen projektipäällikkö Suvi Lindberg vaihtuvine vieraineen, jotka koostuvat Järvenpään varhaiskasvatuksen ammattilaisista.

Järvenpään 17 päiväkodissa työskentelee yhteensä noin 390 työntekijää, jotka ovat päässeet hankkeesta osalliseksi. Hankkeeseen voi tutustua tarkemmin hankkeen hankesivulta.

Yhdessä tekeminen on tätä päivää

Toisessa jaksossa Salovaaran ja Lindbergin vieraana on varhaiskasvatuksen opettaja Ella Paatero, joka kertoo opettajan silmin, kuinka yhteisöohjautuvuus on käytännössä näkynyt ja toteutunut omassa työympäristössä.

– Vuoden aikana oma ajattelumalli ja oma tapa hahmottaa arkea ovat kokeneet muutoksen. Ei tule kysyttyä kaikkea samalla tavalla esihenkilöltä eikä ole samanlaista hierarkkista ajattelua, vaan osaa ajatella sitten, että päätöksiä voi tehdä yhdessä työyhteisön kanssa, Paatero pohtii hankkeessa vuoden aikana opittuja asioita.

Puhutaanko yhteisöohjautuvuudesta varhaiskasvatuksen arjessa tarkemmin? Entä miten se vaikuttaa varhaiskasvatusryhmien ja tiimiparien väliseen yhteistyöhön ja sitä kautta lapsiin sekä heidän välisiin vuorovaikutussuhteisiin? Mitä muita hyväksi havaittuja käytäntöjä Järvenpään varhaiskasvatusarkeen on onnistuttu juurruttamaan ja millaista palautetta huoltajilta on saatu?


Kuuntele myös:

Yhteisöohjautuvuus murtaa valtarakenteita ja vaikuttaa päätöksentekoon varhaiskasvatuksessa

Footer is loading...